40 milliarder eller 38500000000 kroner er elregningen i teorien for 2023 steget siden Rusland invaderede Ukraine (set ud fra det perspektiv at Danmark meget rundt regnet bruger 35 TWh om året).

Nogle har selvfølgelig faste priser, men elprisen er steget med 110 øre/kWh siden 24. februar – og altså siden de fleste energiselskaber stoppede med netop at stille faste priser til kunderne. 110 øre – hvoraf en meget stor del ses direkte i form af tabt konkurrenceevne, idet fx Asien fortsætter med at købe billig kul, gas og andet fra Rusland i øjeblikket.

At der bliver slået på tromme for at sænke afgifter osv., der nu ryger ned med omkring 14 øre, batter altså virkelig ikke meget i denne sammenhæng (5,4 mia).

Vi er simpelthen ved at blive skåret midt over – eller måske skærer vi selv i grenen vi sidder på?
Få producenter har måske en fest, men hvor længe? For de skal vel også leve af betalinger fra kunder?

At politikere og andre bliver ved med at råbe op om afgiften er en gammel sang – kom ind i kampen. Dette får enorme konsekvenser – selvom jeg da på en eller anden måde håber jeg bliver overrasket over en anden udvikling.

40 milliarder i elregning - det er tid til at få hovedet op af sandet
40 milliarder ca er elpriserne steget siden Putin invaderede Ukraine – for 2023 alene – look up…

Tag kontakt til mig, og få som minimum et blik på situationen

Set helt i helikopterperspektiv, skal vi have hovedet ud af sandet. Vi bliver nødt til at snakke fx suspendering af moms og andre tiltag for at hjælpe hr. og fru Danmark gennem den kommende vinter. For gaspriserne og andre energiformer er stukket af opad sammen med elpriserne, så når Kong Vinter melder sin ankomst, tror jeg desværre vi ser et land i horribel tilstand. 40 milliarder er immervæk ikke småpenge, og det kan blive endnu mere.

Elselskaber vil påberåbe at marginkrav fra børsen presser dem, hvilket også ER et kæmpe problem for dem. Men hvordan kan selskaber, der samtidig har fingene i produktionsapparatet ikke stille priser til egne ejere?

For fx en vindmølleejer har jo ikke lige pludselig 200% højere omkostninger om end lønningerne måske tager et spring…

Og via PSO har vi som danskere hver og en altså været med til at støtte opstilling af grøn energi gennem tiden – og gør det stadig, blot via finansloven, så vi ikke er opmærksomme på det via elregningen. Læs mere om omlægningen af PSO her.

40 milliarder – eller vi kan tage tyren ved hornene

Hvordan har jeres virksomhed prissat energi i salgspriserne fremad? Kan I holde til månedlige el-regninger på en krone eller mere pr. kilowatt ift. den sidste regning, der lige er dumpet ind i inbox’en?

Læs også om, hvordan elprisen er skruet sammen lige her: sådan beregnes elprisen