Jeg er nedslået over tilstanden på det nordiske elmarked. Hvor er det velfungerende elmarked i Danmark? Det er gemt godt væk hos flere energiselskaber og AMBA’er. Kigger man årsrapporter, kan man dog samtidig fornemme gigantiske spekulationer. Men er det et AMBA’s bord?
For et AMBA har efter min mening en helt anden rolle end en spekulations-energivirksomhed som flere af ses i Århus, som er dannet med netop formålet at spekulere og handle med alle andre end slutkunder. Et AMBA derimod er omvendt ejet kunderne i området – og efter min mening er AMBA’ets højeste prioritet netop dem.
Og når et AMBA kan spekulere sig til et enormt resultat for første halvår 2022, må man klø sig i baghovedet hos kunder og andelshavere, der siden februar har fået at vide, de kunne vælge en variabel pris eller ikke så meget andet. At man tilmed kalder det et godt halvårsresultat bevidner, at selskabets øverste led ikke har gidet regne på, hvad dette halvår ser ud til at have kostet kunderne i biksen.
Hvis et AMBA så samtidig er vindmølleejer – hvorfor har man så ikke netop kunne sælge noget strøm til kunderne på fastpriskontrakter og dermed afhjælpe kundernes risiko i markeder, der er gået amok?
Jeg ved, jeg har haft muligheder ved flere andre energiselskaber hele tiden siden februar – nogle har skiftet lidt frem og tilbage – men det er forklarligt nok, når risikoen i markedet er så høj, men det mener jeg ikke er det samme, når man er medejer af det andet ben i en handel. Og hvor man gerne handler med sit producentben (deraf øjensynligt de gode spekulations-resultater) men ikke med kunderne (deraf enorme tab hos danske virksomheder og private kunder).
Samtidig er prisstigningerne sågar kaldt en “overreaktion” og at de troede på bedre tider. Har virksomheder og andre kunder lyttet hertil, må de være ved at være godt skuffede?
Hvor mon integriteten røg hen?
Vores konkurrenceevne ligger i ruiner, hr og fru Jensen aner ikke, hvad rammer om lidt – og artiklen her, viser desværre ikke hele billedet. For det er mere end dobbelt op fra sidste år. Fx er resten af 2022 prissat til ca 450 øre, mens hele 2021 endte under 70 øre/kWh.
Når jeg så samtidig møder kunder, der lige siden februar har fået at vide, at variable priser er at foretrække, ja så bliver jeg en smule harm. For det er vel klart, det anbefales, når sælgeren ikke kan få lov at have andet med i tasken og ikke har haft det siden februar? Tilmed er kunder blevet fortalt, at der ikke er andre muligheder i markederne i øjeblikket. Men det passer ikke – det har der været hele tiden – det kan de kontrakter, jeg har forhandlet hjem bevidne. Flere energiselskaber har arbejdet på højtryk for at løse den gotiske knude omkring at komme på markedet igen med faste priser. Flere har været der i perioder heldigvis, og nogle er der stadig.
Det skal være op til den enkelte kunde at vurdere, om man kan leve med en fast pris i nogle år, med den risiko, at prisen selvfølgelig kan falde. Eller de som nogle energiselskaber blot vil håbe tingene falder til ro.
“Book eventuelt en snak om jeres virksomheds muligheder. Sådan som jeg ser det – altså med 100% uvildige solbriller på. Link her“
Mogens
Og jeg har været vidne til kunder, der allerede har tabt mange millioner, fordi de ikke har turdet tage springet væk fra det “lokale” energiselskab – måske der man er andelshaver, og hvor man måske har været vant til at få 50.000 til klubkassen eller andre projekter fra puljeordninger eller andre tiltag fra energiselskabet (ikke at det er dårligt, men når kunderne tror de vil miste de penge, såfremt de skifter elselskab, er der noget der lugter).
Vi kan godt – også i vores AMBA’er!
Heldigvis kæmper mange af vores energiselskabet en kamp mod uret og mod de mørke tider vi befinder os i.
Så energiselskaberne og især medarbejderne rundt omkring kan godt. Det er nogle steder desværre en malplaceret ledelse, der styrer båden mod afgrunden. Måske er der et par hoveder der snart “må rulle”, da de efter min mening har efterladt kunderne i hård sø. Og det er ikke kun en en storm, men en gigantisk tornado der har få personer i centrum.
Green Power Denmark
Det er så samfundskritisk, det der er sket siden februar, at det vil ramme hårdt om få uger, at jeg frygter for de finansielle markeder som helhed. For hvis man som SK Energi og GNP Energy kan stikke af fra faste aftaler, man har indgået med kunder – ja, så fungerer markeder altså ikke mere. Og hvor stiller det så rentemarkederne? Hvor stiller det hushandler og hvor stiller det køb af aktier – hvis man blot kan vende på en tallerken og annullere aftalerne.
Green Power Denmark var sjovt nok den eneste TV2 Øst ville benytte som reference i artiklen om SK Energi – selvom jeg selv og en advokat leder efter kunder, der kunne tænke sig at tage sagen videre – for den holder ikke. Også selvom Forbrugerrådet Tænk taler samme retning som SK Energi. Men efter at have set deres betingelser, ligner de i mine og advokatens øjne betingelser, som på ingen måde giver anledning til at kunne springe fra.
Som jeg læser det er der tale om fastpriskontrakter, der skal honoreres. Og alternativt må SK Energi gå i graven – men bagved ligger SK Forsyning med 2 mia. i egenkapital og bag igen ligger Slagelse Kommune, så der kan være håb for kunderne.
Det kan dog desværre være en lidt anden historie for de private kunder, der er ramt af dette – men for virksomheder, der har tegnet disse aftaler, mener jeg stadig ikke, de kan løbe fra det.
Husk de kunder, der lå på faste priser i 2020, da vi så sammenbrud i prisen – de kunder fik ikke just lov at ophæve fastpris-kontrakter, blot fordi markedet var kollapset. De kunder betalte. Fejlen ligger hos SK Energi og GNP Energy, der mest tænkeligt har drevet spekulation imod trenden i markedet – som siden 2016 nærmest kun har kendt en vej, og det har været op.
“The trend is your friend” er et af de første gloser man lærer i jobbet som trader.“
– Mogens
At Green Power Denmark forsøger at hjælpe egne medlemmer med at vaske hænder er en fadæse. Man kan frygte de lige dypper tæerne for så at forsøge med et af de store og ellers velrenommerede selskaber bagefter. Og det er jo så smart, at AMBA’ere i dag kan lave løsninger med aktieselskaber under Andelsselskabet – for de kan jo “drives kommercielt” og skal altså tjene penge – og kan jo så også gå konkurs, hvis de ikke magter opgaven.
Virksomheder er presset
Af artiklen på TV2 Lorry fremgår det, at flere og flere virksomheder får øjnene op for de gigantiske regninger der dumper ind ad døren. Men den sidste elregning var med en elpris på lidt over 200 øre/kWh – markedet spår de sidste 5 måneder af 2022 vil blive gennemsnitligt over 400 ører/kWh – det er en dans mod døden for mange selskaber, såfremt de ikke trækker i nødbremsen. Man skal have styr på fakta, og virkelig tage det alvorligt og gå gennem hele sit forbrug for at finde måder at skrue endnu mere ned, end man tidligere har lært gennem energirådgivere.
Så at “gøre som man plejer” dur altså ikke. For intet er som det plejer. Markederne har aldrig været ramt på samme måde med gigantiske udlandskabler og en krig i Europa. Elpriser er samtidig bagudrettede og det vil sige, at priserne for i dag, ser man først som elforbruger på regningen i næste måned. Eller for nogle typer kontrakter endnu senere.
Dermed sidder man og saver sin egen gren yderligere over uden måske at være klar over det.
Markedet prissætter altså resten af året til det dobbelte af sidste måned. Med afgifter og moms og et estimat på transportomkostninger mm, giver det følgende forskel, som man bør tage helt op på øverste niveau i virksomheden og regne på.
Og som selvstændig energimægler, vil jeg ikke lægge skjul på, at jeg gerne indgår samarbejde med jer om dette og om at holde fokus og styr på jeres fremtidige energiforbrug, omkostningerne dertil og at sikre fakta – for med dem kommer man længere end rendyrkede hån på det hele vender i morgen.
Kommer karma?
Jeg frygter der er fare for et decideret kollaps i de finansielle markeder. For med tyske producent-priser stigende med 37% i juli 2022 og elpriser på snart det dobbelte af sidste måned, kan det kun fortsætte op. Det eneste, der ikke når de højder er lønnen, hvor mange er nødt til at spare og der derfor kun bliver 1.7% i lønstigning, selvom inflationen skulle nå de 37% eller mere.
Det kan selvsagt ikke gå i længden. Og så kan vi ende med stagflation, højere inflation eller endda hyperinflation, som er set flere steder gennem historien. Og kommer der hyperinflation bliver de superrige jo pludselig mennesker igen – der fløj for tæt på solen og fik vingerne brændt voldsomt. For så kan man ikke komme meget længere for 6,7 milliarder i papirpenge på en bankbog sammenlignet med en gammel 5-øre, der rent faktisk er lavet af noget, jeg tror er en slags metal.
Læs også mine skriv her: Kære Kommuner m.fl. eller The perfect tornado?