CO2

Reduktion, kvotepris og fatamorganaer

There is no planet B

Net Zero er på alles læber

 

Mange virksomheder går storstilet ind i kampen mod co2-udledningen. Det er også nødvendigt, for ser man på de seneste årtiers temperaturstigninger, vandstande og generelt bare åbner en dør næsten hver sæson, vil man hurtigt opdage alt ikke er som før.

Der er ekstremt varmt om vinteren, og sommermånederne fyldes ofte også på vores bredegrader af hedebølger og tørke.

Vi skal dog passe på, at det hele ikke ender i 2070-planer eller 10-års-roadmaps eller man drukner i forskellige tilbud, hvor der kan sås tvivl ved løsningens reelle udbytte i form af mindre CO2 i atmosfæren.

Det bør ikke være en kamp mellem solcellefans, vindmølleentusiaster og atomkraft-fortalere – men et samarbejde om at finde den bedste løsning. For jeg tror på, de forskellige teknologier kan bidrage med forskellige positive resultater. Kigger man på ren kul- og olieforbrug holdt op imod det, er min holdning i hvert fald klar. Men det skal ikke blot være pga. populisme eller lette løsninger – det hele skal være med klimaet i fokus, for der er ingen planet B.

Læs mere om bl.a. deklarationer på Energinet’s hjemmeside.

Der er også meget at læse om CO2-udledningen på globalt plan på IEA’s hjemmeside: her.

Atomkraft bør indgå i debatterne

Det er sundt med debatter omkring vores udledning af CO2, om hvordan vi kommer skridtet videre på den grønne rejse mod mindre udledning og forhåbentlig imod mindre temperaturstigninger. Jeg skal ikke lave en større debat på siden her, om for og imod hverken det ene eller det andet. Jeg er af den holdning, at vi må gøre det bedste herfra, hvor vi står.

Jeg er dog ret overbevist om, at vi ikke kan fortsætte ufortrødent med ensidet satsning på vind og sol, da disse produktionsformer ikke er stabile og ikke tilfører elnettet noget baseload produktion – altså produktion 24/7 også når vejret svigter.

Atomkraft har også sine bagdele, men landvindinger de sidste 50 år har immervæk gjort store skridt fremad, og jeg tror på det er nødvendigt med en fornuftig afbalancering af den nuværende form for VE i Danmark ala vind og sol samt noget mere stabilt elproduktion – gerne i form af kernekraft, der virker til at være bedste alternativ. Om det så skal være molten salt reaktorer, små modulære reaktorer eller andre moderne teknologier, kan man diskutere længe.

Det er dog vigtigt, vi tør tage debatten – og rent faktisk kigge på fakta. Med mine øjne som energimægler skarpt rettet på elpriserne for de forbrugende virksomheder, ønsker jeg den stabile produktion hellere i morgen end om 20 år. Ellers bliver vi kørt videre over af områder i verden med “mørkere energimix”.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om CO2

Hvad er co2?

CO2 er en drivhusgas, der desværre bidrager til den globale opvarmning.

Dens egenskab i form af at være en drivhusgas er, at den er i stand til at absorbere varmeenergi fra jordens overflade, og altså holder denne varme på jorden, fremfor at lukke den videre ud i atmosfæren.

CO2 benyttes i køleskabe, brandslukning, men frigives samtidig ved afbrænding af fx kul i forbindelse med elproduktion. Og netop derfor, har jagten på co2-fri energi verseret længe.

co2 molekyle

CO2 eller Carbondioxid eller kultveilte, består af et kulstofatom og 2 oxygenatomer.

CO2 er oftest i gas-form, men ved -78,5 grader er det et fast stof, der minder lidt om sne – ofte omtalt som tøris.

Kun på tryk ved over 5,1 atm = 5.167,575 hPa overgår CO2 til flydende form.

CO2-udledning graf pr region

Our World In Data leverer nedenstående data.

CO2-udledning pr. indbygger

Udledningen pr. indbygger leveret af Our World In Data

Hvad udleder mest co2?

Her et overblik over hvilke sektor, der udleder mest – ret klart energisektoren

Nul-udledning ja-tak

MPS SOLUTIONS logo

PPA-køberrådgivning

Hvad end I overvejer at investere i egen solcellepark, nogle på taget eller ønsker at bidrage ved at købe grønnere strøm, kan et samarbejde være en fornuftig løsning. Samtidig undersøger vi, om en PPA kan være en løsning hos jer

ENERGIMÆGLER

Jeg indgår forhandlinger om energiaftaler på jeres vegne.

Først sikrer vi dog, at I har blikket rettet mod de aftaler og pris-strukturer, I rent faktisk ønsker i forhold til jeres risikovillighed og generelle holdninger til energimarkederne.

Om I ønsker tilbudshjemtagning eller et decideret udbud, snakker vi sammen om. Jeg plejer dog oftest ikke at spørge hvilket som helst selskab, da det gerne må have relevans for jer, de resultater jeg kommer med.

Graf over mine resultater som trader gn 15 år

Mogens trading profit
Få en optimeret energistrategi

ENERGISTRATEGI

Det længere strategiske arbejde med indkøb af energi i virksomheden, kan også med fordel eksekveres med uvildig rådgivning ved jeres side.

Så undgår I at købe katten i sækken, at overdimensionere solcelleanlægget eller skyde gråspurve med kanoner

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere