Hvad koster 1 kWh strøm i dag?

Hvor køber man den billigste el?

På hvilke tidspunkter er en kWh billigst?

Ovenstående er nogle af de mest søgte vendinger på Google, og den aktuelle energipriskrise giver dyre priser og har sat næsten alle lande på den anden ende. Det har fået mig til at tænke på en artikel ala denne, som kan fungere som en mini-guide.

Privatekunder kan sikkert godt læse med, når de surfer rundt efter den næste grønne elaftale eller tjekker elpriser time for time. Men mest af alt skrives den som et indledende værktøj til indkøbere, indkøbsdirektører, virksomhedsejere og facility managers rundt om i de danske virksomheder.

Det er nemlig let at fare vild i disse markeder og miste fokus på det, der rent faktisk kan rykke noget og som rent faktisk er muligt. For det hjælper ikke noget, hvis en sourcing afdeling er i gang med at hjemtage tilbud på solpaneler, hvis en bestyrelse aldrig vil godkende et sådan projekt. Og ofte bliver selv medarbejdere forundrede over, hvor langt, der faktisk kan være fra projektering til endelig beslutning og derfra til udførelse.

Startfasen - ved køb af el, naturgas og grøn investering
Indkøbsprojekter skal godt fra start

Dette er ingen facitliste, men et kort overblik over faser, I sikkert kommer gennem, når I påtænker at få nye strøm- eller naturgasaftaler. Ja, for den sags skyld også flaskegas, LPG, LNG, biogas eller andre former for energi. Tænker det meste vedrører alle grene dog med væsentlige forskelle, da der selvfølgelig er stor forskel mellem de forskellige markeder og muligheder.

Nedenstående er forskellige stadier af et samarbejde med mps-solutions med tilhørende ekstra noter omkring, hvad man kan forvente i de forskellige faser. I er velkomne til at hive fat i mig, hvis der skulle være spørgsmål.

Et typisk samarbejde med mps-solutions kan forløbe som følgende

1 – Opstart

Vi holder et indledende møde, hvor vi ser hinanden en, og I bedømmer, om I har lyst til at arbejde med mig.

I giver mig herfra eller muligvis før mødet tilladelse til at se jeres forbrugsdata, fx elforbrug via DataHub, nuværende aftaler og strategier over indkøbet af energi samt eventuelle ønsker om grønnere profilering eller andre relevante oplysninger. Dette bruger jeg til at danne mig et overblik over jeres forretning, jeres nuværende aftaler og jeres forventninger til samarbejdet.

I kan også overveje, om I vil arbejde i en grønnere retning med en klimaaftale, certifikater samt andre former for støtte i en mere bæredygtig retning. Her vil min rådgivning især være at adskille skidt fra kanel, da der findes et hav af smarte produkter og muligheder – og hånden på hjertet, så er der også meget af det, der er lavet for at der kan tjenes en ekstra mønt her og der.

I den indledende fase er det også vigtigt I fra start undersøger, hvem der er beslutningstagerne internt i virksomheden, så I rent faktisk kan være klar til at træffe en beslutning. Igen især fordi det er spild af jeres tid og penge, såfremt I finder frem til en løsning, men der ikke er opbakning i baglandet.

2 – Analyse

Her går jeg i dybden med jeres data, nuværende aftaler samt danner mig overblik over muligheder for netop jeres fremtidige aftaler. Her benytter jeg min viden om markedet, og har løbende kontakt med mulige leverandører og andre aktører i markedet.

I opdateres løbende, og jeg går altid efter at finde de optimale aftaler til netop jer. Der afholdes ikke blot udbud med fx samtlige leverandører i Danmark, hvor I kan risikere at ende med en leverandør, som jeg ikke vil stå inde for. Jeg bruger derimod erfaringen og viden om markedet til at finde de leverandører, jeg tænker passer bedst til jeres virksomhed og situation. Samt selvfølgelig er nogle jeg har tillid til vil kunne løfte opgaven.

Timingen afstemmes med mulighederne i markedet og jeres ønsker og drømme om pris og aftaleformer mm.

Ønsker I at det foregår gennem udbud, er det også noget, jeg let håndterer, da jeg har udbudsmateriale og andet klar og sagtens kan invitere de leverandører der findes i markedet, men jeg foretrækker dem vi i fællesskab beslutter er relevante. Jeg har håndteret udbud fra den anden side af bordet også, så jeg ved, hvad leverandørerne gerne vil have og hvordan de kan trykkes på maven, så vi opnår de bedste betingelser.

Er der tale om variable priser eller såkaldt spotprodukter, vil jeg dog ofte vælge at pulje jer sammen med andre kunder med samme ønsker, da vi dermed opnår stordriftsfordele og dermed er mere interessante at få ind i porteføljen hos leverandørerne.

Dette er altså en forberedelsesfase, hvor vi også kommer tæt ind på, om I foretrækker en spotaftale, faste priser, noget i midten med fx en kombi eller en PPA (Power Purchase Agreement). I naturgasmarkedet var der også muligheder indtil krigen i Ukraine, men det marked er så politisk i øjeblikket, at der er andre mekanismer i spil.

Vi undersøger jeres forbrug, matcher det op mod forventet kontrakt og tænker den grønne omstilling og andre ting ind i hele molevitten. Det hele kan virke uoverskueligt, men det er netop derfor, I har mig med. Jeg har gjort det masser gange – både som virksomhedsejer men også fra den anden side af bordet. Hvilket i øvrigt gør, at jeg ved, hvordan der regnes i markederne.

3 – Kontraktindgåelse

På dagen for kontraktindgåelse eller på de dage for afdækning af delelementer i aftalen, er det vigtigt at vi snakker sammen løbende og er skarpe i kommunikationen.

Dialog er vigtigt i indkøbsfasen især omkring strøm
Lukning af energiaftaler kræver koordinering

Priserne tilbudt af leverandører holder ofte kun i kort tid, og det er derfor vigtigt, at I er klar til at træffe beslutning, såfremt vi beder om handlebare priser.

Drejer det sig om spotpriser er dette mindre presserende og er man ude i at forhandle fx PPA-aftaler på strøm, længerevarende kontrakter på naturgas eller LPG fx, så kan det være mindre presserende – men under alle omstændigheder er jeg her med til at holde øje med markedet, så jeg kan tjekke de tilbudspriser, vi får ind op mod markedspriserne – og potentielt være klar til at slå til ved et godt tilbud.

Nu er dette blot et overblik, men denne fase kan jo indeholde mange delafdækninger, den indeholder også hjemtagning af selve kontrakten og underskrivning af denne fra begge parter. Alt dette har jeg koordineret masser gange, så også der er jeg med jer.

4 – Aftaleperiode

I aftaleperioden I indgår med en leverandør af fx naturgas, flaskegas eller andet, er jeg med jer på sidelinjen til at afstemme fakturaer efter behov. Jeg holder samtidig et vågent øje med markederne og giver besked, såfremt jeg finder andre eller fremtidige muligheder for jer i markederne. Dette kan også være yderligere muligheder samtidig med den oprindelige kontrakt i form af additionalitet i form skifte fra fx naturgas til biogas eller fra naturgas til LNG samt andre klimarettede tiltag.

Vi kan aftale statusmøder og andet, som det passer ind i jeres planer.

Energimarkederne er og har altid været i en evig forandring, og jeg tror på rettidig omhu kan være en styrke de fleste gange. Det har især de sidste år været et godt eksempel på – selvom der også kan være tidspunkter, hvor det blot er vigtigt at være klar til at agere. Men i den henseende kan I ligeledes benytte mig til at granske kontrakter, der gerne skulle holde jer så lidt bundet muligt.

5 – Løbende vurdering og opfølgning

Vi vurderer løbende resultaterne af aftaler indgået med mps-solutions som rådgiver og jeres ønsker og krav til fremtidigt samarbejde. Dermed undgår vi, at ting falder mellem stolene og I vil altid være opdaterede omkring jeres situation. Jeg kan derudover løbende hyres ind på konsulentbasis til fx direkte forhandling med leverandører af solpaneler, varmepumper mm, der vedrører energimarkederne. Jeg har efterhånden de kontakter, der findes i markedet, så det er let for mig at finde muligheder.

Læs mere om: Vinterpakke præsenteret af Folketinget – 23. sep’22

Læs omkring fordelingen: Pris for 1 kWh (fordeling) (er dog ikke opdateret ift. 2023, hvor afgiften er banket helt i bund af regeringen for at imødekomme den verserende energipriskrise)

Jeg ejer også Go2Green Energy ApS – hvordan det skal struktureres i fremtiden, arbejder jeg på.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere