Hvordan er det gået med el prisen time for time i 2022 og de sidste år? Mange er klar over de er steget, men flere interessante fakta er at finde bag tallene, der kan bruges som input i energistyring eller sågar medarbejdernes husholdningsdrift på hjemmefronten, der ofte nu følger med i en elpriser app, der for manges vedkommende også viser hvornår der kan spares.
Læs også seneste prognose over elpriserne her eller om, hvordan elprisen beregnes her.
For mens det nok næppe er gået nogens næse forbi, at naturgas- og elpriserne er steget voldsomt det sidste år, så er der faktisk også sket en ændring i elprisen time for time – og dette er relevant at se på, når man forsøger via diverse elpris apps at følge timepriserne på strøm og planlægge sit forbrug derfra. For såvel i de danske hjem som i virksomheder med variabelt afregnede elpriser, kan der være noget at hente i at kigge på priserne.
El prisen time for time det sidste år sammenlignet med tidligere
Elpriserne de sidste 12 måneder, har været markant højere end tidligere. Laver vi et dyk ned i elpriserne time for time viser følgende mønster sig;

Altså er det ret tydeligt, at der er høje priser, når vi alle kommer på arbejde omkring kl. 8.00, mens der ligeledes ses højere priser omkring kogespidsen, som de høje priser ved spisetid populært bliver kaldt. Zoomer man lidt ud, viser nedenstående graf, at el prisen time for time har været i en voldsom udviklingen fra 2020, hvor elpriserne var rekordlave og til elprisen for 2022, der som vi ved har været meget høje. Og samtidig med det store skifte i selve prisen, betyder timestrukturen dagligt nu også meget mere for omkostningerne ved at forbruge strøm.
Ovenstående kan være relevant at tænke ind i budgettet for fremtiden, selvom selve niveauet i priserne selvfølgelig betyder langt mere pt. Men mange bække små gør en stor å, som man ynder at sige. Og det er der vi er ude mht. energiforbruget i en tid med stigende priser – så kan vi lige så godt finde smartere måder at bruge den på.
Kan I spare på elregningen?
Det alene kan selvfølgelig hjælpe til med omstillingen til et smartere forbrug – faren er dog, såfremt vi ser faldende niveauer igen, at fladere priser vil give mindre incitamenter til at omlægge forbrug, end vi oplever lige nu. Derfor er det rigtig fedt at se så mange danskere og danske virksomheder kæmpe med at optimere på elforbruget og dermed bruge energien smartere. For vi skal jo gerne undgå at ende et sted, hvor man igen blot bruger løs af energien fordi den koster meget lidt – det er i hvert fald ikke noget, der rimer på grønt.

Den grønneste form for energi er i mine øjne, den vi ikke bruger. Der er altså noget at hente ved at omlægge forbrug til nattetimer eller midt på dagen samt generelt at skrue ned for energiforbruget. Især så længe elpriserne holder sig høje. Noget andet er, at elprisen faktisk ser ud til at kunne blive lavest midt på dagen – især i sommermånederne, idet solcelleparker og mange private solpaneler er stillet op i 2022 på grund af de meget høje elpriser i 2022. Dermed er vi gået fra meget flade til meget svingende elpriser, som dog rent procentuelt ligger mindre fra hinanden end i 2020. Dog på meget højere niveau.
SIKRE OG FAIR AFTALER PÅ KØB AF ENERGI MED MPS-SOLUTIONS SOM ENERGIMÆGLER
Få et uforpligtende møde
Forskelle timerne imellem
I 2020 var højeste gennemsnitlige elpris i en time set over hele året ca 35 øre for en kWh, mens den billigste time i gennemsnit kun kostede knap 16 øre per kWh. Altså kostede den billigste time 45% af den dyreste.
Dette er ændret til i de første 9 måneder af 2022 til at den dyreste time i gennemsnit har kostet 307 øre for en kWh mens den billigste har ligget på 175 øre/kWh – men det er faktisk 57% af den dyreste time.
(PS: i ovenstående priser er indregnet en standard-profil mm, så det er altså ikke den helt rå elpris, men en man bedre kan sammenligne med egne regninger)
Har man en proces-tung industri, kan man overveje, om det er muligt at omlægge til mere forbrug midt på dagen i stedet for om morgenen i sommermånederne, mens det for private er værd at overveje, om man kan lave mad lige når man kommer hjem, som så måske kan holde sig lun til spisetid. En løsning er jo i hvert fald at spise tidligere end kl. 20. For private er transportomkostningerne for at bruge strømmen i de dyreste timer ydermere høje omkring aftensmadstid.
Der er altså forskel de forskellige dage imellem og også sæsonen har betydning. Nogle dage vil vi også have ok elpriser time for time, mens vi andre dage vil se voldsomme forskelle mellem de enkelte timer. Så der er ikke en model, der passer til samtlige virksomheder i Danmark, men skal man alligevel komme med et generelt råd, er det at tænke fleksibelt elforbrug ind i potentielle udbygninger, omlægning af produktionslinjer eller andet – fremtiden i elmarkedet vil fortsat byde på svingende elpriser time for time og flere perioder med svære markedsvilkår som nu.
For vi satser på svingende energiproduktion, mens vi konstant får mere stabil forbrug ind i systemerne – hvilket presser. Som skrevet, har jeg på fornemmelsen, at sommerpriserne godt kan blive lave, mens vinterhalvåret derimod kan fortsætte med at være en gyser hvert år med potentielle konkurser, som vi desværre ser lige nu.
Grøn fremtid eller forkert sats?
Der satses fra den danske regering på fortsat udbyggelse af vind- og solcellekapacitet, men da disse produktionsformer ikke er stabile og der endnu ikke findes metoder til at lagre så store mængder strøm vi reelt set har brug for at gemme, såfremt vi virkelig skulle lykkes med den grønne omstilling, kan man undres.
Jeg undres over man fortsat kategorisk afskriver atomkraft, der siden Chernobyl og andre ulykkes-tilfælde har udviklet sig voldsomt til den mere sikre side. Dette især fordi vi kigger ind i en voldsom elektrificering af energimarkederne samtidig med vi får masser stabil forbrug ind – fx datacentre – men altså ikke har i sinde at bygge stabil produktion. Så el prisen time for time vil være til debat mange år endnu.
Derfor; jo før man som virksomhed bliver klar til at tackle de udfordringer, jo bedre rustet vil man være. Har I lyst til en dialog omkring jeres energiforbrug, står jeg klar.
SENESTE ARTIKLER
- Manglende regn vil presse energipriser igen i 2023Manglende regn begynder at lede tankerne mod 2018, hvor vi havde ekstrem tørke i Danmark og store dele af Europa. Og der er ikke udsigt til regn
- Nova Kakhovka-dæmningen bombet 6. juni 2023Nova Kakhovka Dam i Ukraine er blevet sprængt af russiske bomber, hvilket dog er ubekræftet. Ukraines præsident Zelensky har fordømt russerne
- Elpriser time for time i maj 2023 i historisk rykTime for time priser på strøm ændrede sig markant i maj 2023 sammenlignet med samme måned tidligere år – solceller og vind gav negative elpriser
- Gaspriser falder fortsat flittigt gennem 2023Gaspriser falder fortsat her snart midt i 2023, hvor bugnende gaslagre og rigeligt adgang til flydende gas presser markederne oveni lavere forbrug
- 7 dages el spotpriser i 2023El spotpriser i elmarkedet lyver ikke. Det er prisen på sidste kWh, der sætter prisen på el spotpriserne det kommende døgn
- Danmarkshistoriens største havvindsudbud er på minimum 9 GWDanmarkshistoriens største havvindsudbud er indgået. 9 GW havvind, der potentielt bliver til 14 GW er aftalt mellem Regeringen og øvrige partier