Elpriser time for time og elaftaler til erhverv

Elpriser time for time – måned for måned mm

Der gik sport i elpriserne

Elpriser time for time kom på alles læber gennem 2021 og 2022, hvor energipriserne bød på massive stigninger for både elpriser og naturgas – før et meget lunt efterår tog over i slut 2022.

Mange private og virksomheder var derfor opmærksomme på egne elpriser time for time andel og er skarpe til fleksibelt forbrug.

I 2024 viser elpriserne indtil videre sig fra en anden kant med lave timepriser og en naturgassituation, der er markant anderledes end tidligere ift. de godt fyldte lagre.

Måned for måned overblik – elprisstruktur

Herunder ses elpris-grafer time for time fra 2018 og til 2024, hvor elprisen løbende opdateres som månederne går.

I de interaktive grafer, kan elprisen time for time nærstuderes og ellers kan man altid tjekke dagens elpriser time for time hos Nordpool eller tjekke mine seneste prognoser over elpriserne.

For adgang til andre måneder, kontakt mig.

Og ellers tag et kig på min side om ydelser hos MPS-SOLUTIONS:

ELPRIS FEBRUAR 2023 (og før)

Elpriserne i februar 2024 er en del lavere end både 2023, hvor den værste storm efter priskrisen var overstået og 2022, hvor elpriskrisen endnu ikke helt var taget til, da Rusland først invaderede Ukraine 24. februar 2022.

Gaslagrene i Europa ligger nogenlunde for sæsonen, og dermed er der udsigt til, vi slipper gennem vinteren uden den store frygt for energiknaphed også i 2024. Der er dog stor forskel internt i EU, hvor fx Tyskland har 69% fyldte lagre her i starten af marts, mens England “blot” har 53% fyldningsgrad.

Vejret vil spille ind i de kommende elpriser. Personligt synes jeg vandmagasinerne i Norden ser relativt lave ud – se prognoserne, for at følge det tættere.

Vil du have en hånd?

Har du styr på, hvornår der er 50% ekstra i dækningsbidrag til sælgeren i tilbud på el og gas?

Har du styr på, om I afregnes korrekt i forhold til jeres faktiske forbrug?

Eller har du haft besværligheder ved at gennemskue el- og gasmarkederne?

Januar timepriser 2018-2024

Elpriserne time for time i starten af 2024 har lignet de seneste års elpriser for januar, hvis vi ser bort fra 2022, som stak ud.
Fortsat højest priser timemæssigt omkring frokost og aftensmad, idet solcelleproduktionen er lav her i vinterperioden.

ELPRIS TIME FOR TIME DECEMBER

Elpriserne time for time i december 2023 svingede mellem 3 og 122 øre/kWh. Højeste priser i starten af måneden, mens frosten var på besøg.

Elpriserne gennem julen og omkring nytår var ikke så lave som tidligere år og elkablet mellem England og Danmark er startet 29. december.

Gennemsnitspris november 2023 har været:

DK1 = 51,80 øre/kWh

DK2 = 52,84 øre/kWh

ELPRIS TIME FOR TIME NOVEMBER

Elpriserne time for time i november svingede mellem 15 øre/kWh og 125 øre/kWh.

Køligt vejr fik priserne til at stige sidst i november.

Gennemsnitspris november 2023 har været:

DK1 = 65,74 øre/kWh

DK2 = 60,77 øre/kWh

ELPRIS TIME FOR TIME OKTOBER

Elpriserne time for time i oktober har svinget en del. Fra de negative og timepriser omkring 0 til højere dage.

Maksprisen både på DK1 og DK2 har været 187 øre/kWh mens den laveste timepris var på DK2 lige i underkanten af -3 øre/kWh.

Gennemsnitspris oktober 2023 har været (opdateret for 1. - 29. oktober 2023):

DK1 = 43,44 øre/kWh

DK2 = 41,02 øre/kWh

ELPRIS TIME FOR TIME SEPTEMBER

September måned har overrastket med lave elpriser fra tid til anden igen. Negative priser flere timer, men ligeledes tårnhøj elpris 11. september - og generelt med store udsving mellem de forskellige timer. Dette ses også ved de to spidser hhv. kl 7-8 og mellem 19-20.

Disse timepriser oplever høje priser, mens vi fortsat har set lave elpriser midt på dagen, hvor solcellerne fortsat producerer. Disse timer er samtidig under elprisen i nattetimerne.

De kommende måneder vil dog vise et andet billede, da den store solcelleproduktion har toppet for årstiden, og vi dermed bevæger os ind i ukendt territorie. For vi går mod en vinter uden atomkraft i England.

ELPRIS TIME FOR TIME AUGUST

August 2023 spotpriser viser samme profil som i 2023 omend vi fortsat er på lavere niveau. Også gennem august så vi negative elpriser i 32 timer i træk, hvilket ikke er sket før. Der er nu igen åben for tilskud til LED-belysning (udskiftning af gamle lysstofrør) og varmepumpetilskud.

ELPRISEN TIME FOR TIME JULI


Vi fik Danmarksrekord i negative elpriser i starten af juli 2023 med rekordproduktion fra solcelleanlæg samt lavere elforbrug qua sommerferie. Noget der sænker solcellers værdi.

Time for time Juni 2023 og før

Elprisen time for time MAJ 2023

Elpriser maj 2023: Negative priser om eftermiddagen så dagens lys med rekordlave priser Pinsesøndag, hvor elkunder fik penge for at lade elbilen grundet den reducerede elafgift første halvdel af 2023.

Den megen opstillede solcellekapacitet gennem 2022 slår igennem sammen med yderligere vedvarende energiproduktion fra vindmøller.

Se bl.a. artiklen om lave priser eller mit skriv om solcellers mindre værdi efter vi ser negativ elpris.

Elpris time for time APRIL 2023

I april 2023 så vi de første tegn på solcellekapacitetens overdimensionering, da Holland havde meget negative priser nogle dage ud på eftermiddagen. Samtidig vælter negative historier frem om energikonger og spekulanter, der har manipuleret markedet, dannet karteller og andet.

ELPRISER MARTS 2023 (og før)

Elpriser udvikling 10 år og anden statistik

Elpriser udvikling over tid måned for måned har set en stærk stigning i især 2021 og 2022. Især sidste kvartal af 2021 så vi skarpe stigninger i elpriserne - herunder som DK1 (Jylland og Fyn). Læs også om historike elpriser time for time.

2022 blev voldsomt præget af krigen i Ukraine, hvor især 3. kvartal havde meget høje spotpriser ovenpå en meget tør og ekstrem varm sommer.

Lige som det så ud til vi skulle gennem en vinter med knaphed på energi, var vejret dog "med os", da ekstremt lune efterårs- og vintertemperaturer har guidet os sikkert gennem vinteren uden problemer trods mangel på russisk naturgas.

Se også elpriser 2024 og mere kortsigtede forventninger til energipriser.

Analytics - symboliserende analyse af elpriser udvikling 10 år

Daglige elpriser - Historiske elpriser udvikling 10 år

Ser man på dagsgennemsnittet på historiske elpriser for 2013-2022 især, ses den samme stigende tendens. Det er dog her også værd at bide mærke i at tirsdag ser ud til at blive den "dyre" dag i 2022. Om der er tegn på en generel tendens, eller der har været ekstraordinære hændelser, der har sparket til den udvikling, kan jeg ikke sige med sikkerhed.

Men i forhold til energiplanlægning i forbindelse med en energistrategi, kan der måske være noget optimering at hente ved at kigge på fordelingen af energitunge processer eller andet - kan det flyttes til mindre belastede dage, kan der potentielt være besparelser at hente - samtidig med, I hjælper den grønne omstilling ved at forbruge smartere.

Sidder I med overvejelser omkring at indgå en PPA på indkøbet af jeres strømforbrug, er det enormt vigtigt at få både produktionen og forbruget granuleret endnu mere ned - på timeniveau. For med en PPA køber I oftest strømmen, når den produceres, mens det langtfra er lige præcis der, I forbruger strømmen. Og det giver nogle uhensigtsmæssigheder med netop den form for elindkøb. Læs mere om PPA her.

Gennemsnitlige strømpriser time for time årligt

Herunder ses elprisen time for time historisk som et gennemsnit over hele året.

Indeværende år opdateres løbende, så den er altså til og med seneste opdatering. Se også mine prognoser over energipriserne.

Det interessante er svingningerne mellem timerne er blevet større gennem de seneste 5 år - med 2022 selvfølgelig som den ultimative topscorer på det punkt. Mens 2023 også har større forskelle mellem timerne sammenlignet med 2019-2021. En tendens jeg spår vil fortsætte helt indtil forbrugsfleksibilitet er kommet ned i noget hardware, der selv kan skrue op og ned.

Spørgsmålet er så, hvad der sker til den tid. Om elpriserne blot konstant vil lægge sig op ad de høje prisniveauer eller de laveste priser - eller noget midtimellem - fælles tanke er dog nok, at de vil flade lidt ud igen i det niveau, de nu end måtte finde.

Hvilken elaftale erhverv skal I vælge?

Traditionelt kan elaftaler erhverv deles op i to; spot eller fast. Risikoen ved de forskellige aftaletyper er ikke ens, men mulighederne er også forskellige. Har I brug for et overblik, giver jeg gerne en længere gennemgang end herunder. Der findes i øvrigt mange betegnelser for samme produkt - nærmest nyt navn for hver leverandør, så det kræver en lige tunge i mulen at gennemskue - noget der kommer med erfaringen.

Spotpris elaftale til erhverv

 

Spotpris aftaler erhverv betyder simpelt, at prisen på strøm følger markedsprisen på el fra time til time. Dermed har I som køber risikoen såfremt elprisen stiger - men samtidig har I muligheden for lavere elpriser, såfremt markedspriserne falder.

Her konkurrerer de forskellige elselskaber på spotpris el-tillægget - altså en pris lagt til de enkelte timepriser på selve strømmen. Denne indeholder dækningsbidrag, administrationsomkostninger mm - se siden med svar på, "hvordan beregnes elprisen?".

Med spot, har man været godt tilfreds med rekordlave negative elpriser i maj-juli 2023 - mens man presses ved høje priser.

Fastpris elaftale erhverv

 

Den anden typiske aftaleform for virksomheder er fastpris.

Dette er ikke en overraskelse aftaler, hvor prisen på strøm aftales før leverancen begynder - og her spiller flere ting ind på prisen. Generelt er timingen af stor betydning, da elpriserne svinger dagligt, og samtidig er der forskel på de forskellige elselskabers tilgang til beregning af priser frem i tid.

Jeg publicerer løbende prognoser over elpriser og naturgas, som giver en kort indikation på, hvor pilen peger hen de kommende måneder og år.

Ulrik og Mogens optimerer elaftale erhverv hos telefonHuset

Elaftaler erhverv findes i mange afskygninger. Det er let at blive forvildet ind i vilkår, der sætter jer i en uheldig situation, når først lorten rammer viften.

Mogens Pilgaard Sørensen

Energimægler, MPS-SOLUTIONS ApS

Andre typer elaftale til erhverv

Power Purchase Agreements

De seneste år er PPA blevet det hotte i markedet i forbindelse med indførslen af ESG-mål, miljømæssige KPI'ere og tendens til at ville gøre mere for klimaet.

Ved PPA køber I strøm direkte fra et vedvarende energiproducerende anlæg såsom en vindmøllepark, solpark + hybrider heraf.

LÆS MERE OM PPA

Kombi-el

Helt konkret er kombiel / kombinationsaftaler en blanding af spotpris og fastpris. Denne aftaleform er mulig, hvis I har en vis størrelse.

I kan fx vælge at indkøbe 50% på fastpris erhverv for 2024 og 40% fastpris i 2025. Derfra kan I så vælge at indkøbe yderligere mængder til faste priser, når vi nærmer os leveringsåret. I kan også vælge at "gå i levering" med en andel spot.

Pulje-El til erhverv

Puljede aftaler er også lidt en hybrid aftaleform indenfor strøm. Her betyder en elaftale hos leverandør X, at denne agerer porteføljeforvalter for jeres strømindkøb, og denne forsøger at optimere indkøbet ud fra eventuelle nedfældede strategier.

Fordelen er, at I kan sprede risikoen, men I er også meget bundet op af resultaterne bag handelsselskabets spekulationer i energimarkederne.

Alternative elaftale erhverv

Som tidligere elhandler, har jeg set de fleste typer af elaftaler til erhverv gennem tiden. Fra jeg startede i elmarkedet i 2007, hvor vi handlede asiatiske optioner til kunderne, hvor prisen fulgte markedspriserne ned men ikke op over rene base-afdækninger og system-afdækninger.

Fælles for de fleste af de mere alternative aftaleformer er i min optik, at I som virksomhed virkelig skal være skarpe på, hvad I køber ind på - og hvordan jeres risiko ser ud med det omtalte produkt hos elhandleren.

Asiatiske optioner havde i sin tid en ok præmie - indtil sælgere blev lidt for kreative med at regne ekstra dækningsbidrag ind.
Produktet følger markedsprisen ned, men ikke op og giver altså strøm til erhverv med et vist prissikringselement.

Baseload-produkter indeholder en afdækning af den rene markedsrisiko i forbindelse med store udsving i energipriserne, men indeholder ikke risikostyring i forhold til netop jeres virksomhed.
Det er et rent finansielt produkt, men kan yde noget sikkerhed. Dog bør I være klar over, hvordan I kan udtræde af kontrakten - hvis det overhovedet er muligt.

Systempris-afdækninger var voldsomt populære blandt mange elselskaber i Danmark, da det traditionelt ikke kostede meget at få leveret strømmen i Danmark - dette har de seneste år dog vendt op og ned på, hvilket også er grunden til jeg aldrig har rørt dette produkt med en ildtang.
I min optik bruger jeres virksomhed el i Danmark - det er den pris, I bør forholde jer til, så I ender med ok el erhverv og mindre overraskelser.

Cross hedge: Har I et bredt energiforbrug af fx strøm, naturgas og diesel, kan cross-hedging være en mulighed.
Her køber I fx el til fast pris for at prissikre jer ud af noget af den samlede markedsrisiko ved jeres samlede energiforbrug.
Selvom det kan være vanskeligt at afgøre, hvor stor andel energi, der bør prissikres, tilfører denne aftaleform et element af risikostyring.

Fastpris uden profil: Her fastlåser I prisen for DK1 eller DK2, men ikke jeres forbrugsprofil. Dermed bærer I risikoen for ændringer i strukturen af elpriserne over tid mellem de forskellige timer i forhold til jeres timeforbrug af strøm. Historisk har denne aftaleform givet anledning til mange fejlafregninger - kontakt mig gerne, hvis I vil have tjekket gamle afregninger og fakturaer.

Fastpris uden 100% sikring - risici og muligheder

Der findes en del forskellige måder at strukturere elaftaler på, hvor I som virksomhed kan tage risici, få muligheder og derfra tjene eller tabe på de spcifikke aftaler i forhold til at gøre intet eller vælge andre elaftaler.

Fastpris uden profil-afdækning

 

Fastpris-aftaler på el uden profilomkostning er en type elaftale, der har en del af spekulation i sig, en ekstra risiko. For profilomkostningen er prisen for jeres specifikke forbrug af strøm holdt op mod de enkelte timepriser i årets løb.

Bruger I mest strøm i dyre timer, vil I have en høj profilomkostning. Ligeledes vil I have en høj profilomkostning, såfremt I bruger strøm i de dyreste måneder af året, og hvis I bruger strøm i hverdagene sammenlignet med en elkunde, der måske mest forbruger strøm i weekenden.

Jeg publicerer løbende prognoser over elpriser og naturgas, som giver en kort indikation på, hvor pilen peger hen de kommende år.

Men jeres profilomkostning er afhængig af mere end forwardpriserne på strøm - her kommer produktionskapacitet, udbud og efterspørgsel også ind. I er så at sige "kun" dækket af i forhold til markedsrisikoen på el - altså om markedet generelt stiger eller falder i pris. Men I er prisgivet overfor elselskabet til at betale jeres profilomkostning.

Denne kan tilmed være vanskelig at udregne - hvorfor det kan være en ide med uvildige øjne, der kan sikre jer korrekt afregnede priser.

Forbrugsprofiler

Her ses forskellige forbrugsprofiler for forskellige erhverv. Forskelle fra de enkelte profiler op mod elprisen time for time giver profilomkostningen.

Det er tydeligt, at der er forskel i elforbruget fordelt over timerne, og det samme vil der være over dagene i ugen samt måneder og sæson over året.

Altsammen noget der bevirker, at hver virksomhed har sin egen forbrugsprofil, og dermed afregnes forskelligt i spotmarkedet eller får tilbudt forskellige priser fra elselskaberne ved tilbud på faste priser eller PPA-kontrakter.

Her er penge at spare, da elselskaberne regner forskelligt og det svinger meget.

El-forbrugsprofiler for et kontor, en restaurant og et landbrug

Fastpris uden EPAD

 

Fastpris uden EPAD betyder at jeres afregningspris er fast på System-kontrakten, mens I samtidig ikke indkøber EPAD (Electricity Price Area Difference). Altså køber I en sikring af en pris i det fiktive område "System", der udgøres af Norge, Finland, Sverige og Danmark.

Systemprisen udregnes på baggrund af kalkuler baseret på, at der ikke fandtes kabelbegrænsninger mellem landene. I sagens natur gør der dog det, hvorfor Systemprisen er fiktiv.

Oveni Systemprisen, skal man nemlig betale EPAD - en transportomkostning for at få leveret strømmen i fx Jylland/Fyn eller Sjælland/Øerne.

I har som køber altså risikoen overfor ændringer i disse transportomkostninger - både såfremt der sker udfald af et elkabel mellem prisområder i Norden. Hvis et enkelt område måske oplever knaphed på strøm - eller potentielt gevinst ved at et område afskæres fra højere prisområder.

Før 2020 handlede disse EPAD's meget lavt - ja 2019 blev faktisk leveret med negativ elpris på selve EPAD'en, mens Systemkontrakten var højere.

Kigger vi på 2022 var niveauet markant højere på baggrund af elpriskrisen - men lige så vigtigt, var EPAD'en betydeligt højere - noget der bl.a. kom på baggrund af, at Sydnorge i slut 2021 fik kabel til England og Danmark fortsat grænser op til Tyskland med høje energiomkostninger grundet stor andel fossil energi i elsystemet.

Vil I have uddybende forklaringer, er I velkomne til at kontakte mig.

Elmarked i konstant udvikling

Gennem to årtier, har jeg beskæftiget mig med risikostyring, priser, gas, råvarer og energi generelt med alt der medfølger omkring disse markeder. Markeder, der alle er i konstant udvikling, med nye muligheder men også nye risici. Ingen ved, hvad morgendagen bringer - især ikke, når det kommer til strøm, og priser på alle verdens finansmarkeder.

Jeg ønsker at være med til at afmystificere markederne, da jeg tror på, vi kommer længst ved samarbejde.

Læs også mere om, hvorfor jeg mener I bør starte tidligt med at overveje strømaftaler 2024.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Sådan beregnes prisen på strøm

+ Dækningsbidrag til sælger
+ Administrationsomkostninger til sælger
+ Kreditomkostninger til sælger
(specifikt for hvert handelsselskab)
+ Balanceomkostninger til sælger
(specifikt for hvert handelsselskab)
+ Virksomhedens forbrugs-profilomkostning
(for netop jeres forbrug alternativ en std. profilomkostning ved lavt forbrug)
+ Electricity Price Area Difference (EPAD)
(for at få strømmen leveret på fx Sjælland)
+ Systempris
(Fiktiv beregnet pris i Norden; hvis der ikke var begrænsninger i form af kabler)
+ Netabonnement
(til lokalt netselskab)
+ Transportomkostninger (til lokalt netselskab)
+ Afgifter (til staten)
+ 25% moms (til staten)
= PRIS FOR 1 KWH SOM FORBRUGER

Hvad er prisen på 1 kWh i dag?

Priserne svinger time for time, og det bedste sted at følge med er via den fælles nordiske børs Nord Pool, der hver dag kl. 12.42 offentliggør den kommende dags priser for 24 timer.

Derudover handles strømmen i intraday-markedet, der balancerer forbrug og produktion i timerne og endnu kortere intervaller. Dette marked er dog ikke noget, der har direkte afsmittende effekt på forbrugeren, men det er her rigtig mange danske trading-virksomheder tjener deres milliarder - altså på at flytte rundt på strømmen indenfor dagen. Og disse omkostninger får forbrugeren at mærke i længden, da de svingende produktionsformer fra sol og vind giver disse behov for konstant balancering.

Hvordan fastsættes prisen på strøm?

Prisen fastsættes efter udbuds og efterspørgselskurver. Men ulig andre markeder, sender hver produktionsenhed deres mulige produktion ind, samt hvilken pris de ønsker at producere til, såfremt de bliver "ramt" på deres bud.

Skæringen ml udbuds- og efterspørgselskurven findes altså først, når de billige produktionsformer er taget, og netop derfor er det ofte naturgas, kul eller sågar olie, der udgør dagens day-ahead strømpriser.

Med nuværende beregning af strømpriserne, er det netop den sidst producerede kWh, der bestemmer prisen på day-ahead markedet, der afgør prisen overfor forbrugeren.

Hvor køber man den billigste strøm?

Det er selvfølgelig altid svært at sige, hvor den billigste elpris findes. For som stort set alle andre markeder påvirkes også dette marked af forskellige selskabers formåen.

Om de tjener penge på driften, om de er investeringslystne eller blot er sat i søen for at malke kunder og markedet.

Jeg benytter erfaring og viden omkring beregning af priser til konstant at holde øje med selskabernes tilbud på forskellige tidspunkter - så I sikres, at I får tilbud fra de skarpeste selskaber fremfor samtlige selskaber i landet (som ofte ses ved forsimplede udbud.

Stor forskel på spot og faste priser

Udover at have fokus på pris, er der også kontraktformen, om det er spot - altså variable priser eller en fastprisaftale I er på udkig efter.

Her er spotaftaler relativt simple at sammenligne, mens det kræver noget mere fokus omkring fastprisaftaler inkl. PPA. Her vil timing også være meget afgørende.

På hvilke tidspunkter er strøm billigst?

Der er gået nærmest folkesport i at følge timepriserne på strøm, og der findes et utal af strøm-apps til download, og rigtig mange sider, der forklarer nærmere.

Det er oftest givtigt, når man har mulighed for at flytte forbrug fra en time til en anden - se min side omhandlende systemydelser - for som energiforbrugende virksomhed, ser jeg på det med lidt længere briller.

Derfor laver jeg løbende analyser af tendenserne indenfor timepriserne, og klikker du på knappen herunder, ledes du over til disse.