Elaftale 2023 skal på plads hos virksomhederne, og mps-solutions er klar med forhandlingsevnen – både ved faste, variable elpriser eller PPA. Ja, det samme skal naturgasaftaler og andre løbende kontrakter. Modsat tidligere år, har 2022 budt på store omvæltninger i energimarkederne, hvor I som virksomhed ikke længere kan vælge og vrage mellem et utal af elaftaler. Det er vanskeligere at finde de helt skarpe priser og samtidig bør der være fokus på, hvilke energiselskaber, der måske er presset på økonomien. Det kan altså være mere strategisk indkøb end tidligere, hvor prisen var i højsædet.

Med fast pris på el eller med variabel pris

Om man ønsker at indgå en fastprisaftale eller en spot-aftale for 2023, kommer an på mange ting. Flere vil argumentere for, at priserne er høje og så vil man forblive på spot og altså følge de variable elpriser time for time.

Men hvad er priserne for høje i forhold til? I forhold til historikken er priserne høje ja. Men er de det i forhold til, hvordan den overordnede situation omkring energi ser ud i øjeblikket i Europa? Og hvad med klimaet?

Prognose elpris 2023 under pres fra lune temperaturer
Prognose elpris 2023 under pres fra lune temperaturer

Sammenlign elpriser på en anden måde end før i tiden, er nok det bedste råd disse dage. For der er bare stor forskel på, hvad man tror man som virksomhed køber ind i, og hvad man i realiteterne får. Dette gælder også især ved PPA og andre længere aftaler, hvor det langtfra er billigste elselskab, der hver gang bør løbe med jeres gunst. For der er utrolig mange faktorer, der spiller ind på hvilken elaftale er bedst lige for jeres virksomhed.

Elaftale 2023 – overvej mere strategisk indkøb

Som energimægler og uvildig rådgiver, slår jeg altid et slag for, at man som virksomhed putter køb af energi lidt højere på dagsordenen. Jeg tror ikke på vi får mindre urolige markeder i fremtiden, for med udbygning af kabler, et ensidet sats på sol og vind i Danmark og intern uro og utilfredshed medlemslandene imellem i Europa, går vi fortsat en usikker fremtid i møde.

FN Verdensmål 7 - Fair elaftaler og elpriser
Fair elaftaler

Her kan en decideret energistrategi være en løsning, der vil give jeres indkøb mere fokus i det lidt længere løb. For I bør sikre jer, at I ikke sælger for billigt i forhold til, hvad I kommer til at have af omkostninger.

PPA – få skarp køberrådgivning

En del større virksomheder lander disse år PPA – Power Purchase Agreements, hvor I som kunde køber strømmen direkte fra et vedvarende energianlæg bestående typisk af vindmøller og/eller solceller.

Der er dog virkelig stor forskel på disse muligheder, og enkelte aftaler i markedet, ville jeg ikke selv benævne PPA og nogle af dem, vil jeg decideret råde til ikke at røre med en ildtang. Men det er komplekse aftaler, der kræver et deep dive ned i kontrakterne, I bliver tilbudt. Jeg kommer med skarp rådgivning omkring disse, og har mål om at følge med i leveringsperioden, så I løbende er sikret en medspiller. Dette arbejder jeg også i øjeblikket på gennem min “mpsPPA”, hvor større selskaber inviteres med til et slags indkøbsfællesskab med mål omkring netop en PPA – læs mere.

Fortsat historisk høje priser på el fra nu og frem

El priser 2023 er fortsat historisk høje. Faktisk handles de i markedet endnu højere end elpriserne i 2022 lander på. Dermed er det i hvert fald vigtigt at man får kigget budget 2023 igennem en ekstra gang. Et blik længere ud kan også være fornuftigt, og priserne i starten af december 2022 for elpriser 2023 og frem ser nogenlunde sådan ud:

Prognose elpris 2023 til og med 2027
Prognose elpris 2023 til og med 2027

Mange virksomheder har nemlig allerede skruet ned for forbruget, der over en bred kam er faldet voldsomt i oktober og november med det ekstremt lune vejr. Men får vi isvinter i starten af 2023, kan både naturgaspriser og elpriser komme op igen.

Senest opdaterede prognose over elpriser 2023 og naturgaspriser til budget ’23 kan ses her.

Forhandlingsstyrke på holdet

December er en travl måned for elselskaberne, så derfor kan en erfaren medspiller også være en løsning, så det går så smidigt som muligt. I år er der pres på priserne, da det har været et mildt sagt udfordrende år for mange energiselskaber med krig og en galopperende inflation. Der er samtidig ingen tvivl om, at kablet til England fra december 2023 vil understøtte elprisen.

Elaftale 2023 er stadig muligt som både fastpris, spot eller en hybrid, mens markedet for naturgas er vingeskudt af krigen i Ukraine. Der er dog også her efterhånden flere muligheder.

Prognose elpris 2023 til 2027 i øre for 1 kWh (den rå elpris). 21. dec'22. Kilde: Nasdaq
Prognose elpris 2023 til 2027 i øre for 1 kWh (den rå elpris). 21. dec’22. Kilde: Nasdaq

Usikker fremtid

Det er vanskeligt at spå, hvad kommer til at ske fremad. Både vejrmæssigt men bestemt også politisk. Både udenrigs og indenlandsk politik kan få store konsekvenser for energipriserne, men på trods af der arbejdes på mange forskellige fronter i både EU-regi samt af en sikkert snarlig ny regering herhjemme, er der allerede store usikkerheder om vejen frem. Det bliver ikke lettere fremad, og som virksomhed bør man som minimum være ekstra skarp på energiprisernes udvikling fremad og altså tænke mere strategisk indkøb af energien. Også ved sikring af elaftale 2023. Læs indlæg om Lynlåseffekten her.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere