Energinet skriver, at elforbrug time for time i 2022 har flyttet sig i forhold til 2021. At vi bruger mere strøm om natten ift. dyre timer om dagen. Der er dog tale om data fra november måned i de to år. Ja, det er da rigtigt, at vi bruger en anelse mere strøm om natten, men desværre fordrejer deres grafiske opstilling sandheden bag tallene.

De viser nemlig den nominelle forskel, og altså forskellen i selve forbruget mellem de to år i november. Vi har sparet strøm i 2022 sammenlignet med 2021, og især husholdninger har været skarpe i at finde energibesparelser, da de helt høje priser ramte.

Foretrækker fakta fremfor fortællinger ift. elforbrug

Hvis man ønsker at se det reelle billede, bør man kigge på det procentuelt. For nedgangen i elforbrug Danmark skyldes ikke kun, at vi har været gode til at spare strøm. Desværre skyldes det også, at virksomheder har drejet nøglen, produktion er flyttet ud af landet og private ikke har haft råd til at bruge energi, da energistrategien for landet viste svaghedstegn. Og det er en anelse bekymrende, at Energinet er så glade for at dele grafer, når det tilmed er så tydeligt, at de ønsker at fremstille alt i det skønneste lys.

Grafen viser altså lille forskydning mellem timerne, mens Energinets graf visuelt viser et andet billede. Den større forskel i grafen fra Energinet er dog et resultat af den generelle nedgang i elforbruget i Danmark i 2022 sammenlignet med 2021, men ikke generelt grundet forskydning i elforbruget time for time.

Den grønne fortælling

Det er ærlig talt en smule bekymrende, at vores Energinet – en fælles myndighed bag vores energisystemer i Danmark, vælger at publicere data med visualisering af det, de så ofte gerne vil vise – at det bare kører perfekt med den grønne omstilling.

I min optik er den store nedgang i forbruget i år dog også et tegn på, at vores grønne fortælling har et par mangler i øjeblikket – når vind og sol udebliver i længere perioder, har vi simpelthen ikke nok energi. Og da landene rundt om os bevæger sig i samme retning ift. den grønne historie, med mindre “sort strøm” i systemerne, bliver vi bare mere og mere sårbare.

Såfremt Tyskland lukker de sidste 3 kernekraftværker til april som bebudet, stør vi altså uden en stor del base-produktion. Altså stabil elproduktion. Det kan få store konsekvenser for stabiliteten i vores elnet, og da vi i Danmark har politikere, der samtidig kun arbejder i retning af mere sol og vind, ser det ikke ud til, vi har lært af 2022 endnu desværre.

I min optik er der brug for, vi kigger mere nøgternt på det. Vi skal simpelthen have vores danske virksomheder – og europæiske for den sags skyld – til at overleve. Så produktion ikke fortsætter med at flytte ud af kontinentet og mest sandsynligt altså til “sortere energimix”. Vi har brug for stabilitet i energisystemerne.

Brug for en hånd ved forhandling af energien? Kontakt mig gerne for en uforpligtende snak.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere