Elkunder har ondt de fleste steder. Måske er det ved at være på tide vi genovervejer vores elkabler til Tyskland og snart også England? Jeg er ikke fortaler for at redde egen røv eller forsøge at skabe større nationalisme som sådan, men når Tyskland fx overvejer at leje flydende oliekraftværker fremfor at holde liv i deres kernekraftværker, så begynder det altså at ligne et galehus. For de ringer jo fortsat og betaler vores vindmølleejere for at stoppe møllerne, når det blæser for meget – hvilket altså har den effekt, at elprisen i Danmark ikke bliver rigtig lav de timer.

Oliekraftværk på skib; kilde: KARADENİZ HOLDING
Kilde: KARADENİZ HOLDING

England er i gang med en storstilet redningspakke til både virksomheder og især også private. Normalt er der loft over prisen private elkunder betaler – men den er selvsagt hævet gevaldigt med priserne i energimarkederne i Europe den seneste tid. Dog er der netop indført tiltag, der gør at knap halvdelen skæres af regningen til de engelske husstande i forhold til markedspriserne i øjeblikket. Ikke for evigt, men i en længere periode, såfremt priserne bliver hvor de er.

Igen her vil jeg gerne pointere, at det ikke er fordi jeg ikke føler med de engelske og tyske husstande og dermed de elkunder eller generelt samtlige energiforbrugere i og omkring EU – der er bare noget, der ikke hænger sammen. Og det er når Norge sender billig vandkraft ud af landet til England og Tyskland, mens egne borgere selv må til lommerne.

Det samme som når Danmark slukker vindmøllerne, vi selv har været med til at stille op, samtidig med producenten er glad fordi de bliver betalt for netop det – mens altså forbrugerne efterlades med en lang næse og ser ikke de gavnlige effekter af den vedvarende energi. Vi har gennem rigtig mange år betalt og betaler stadig PSO-afgift (støtteordning for at få rejst “vedvarende” energikilder).

Og jeg tror vi kommer til at kigge langt efter de “lave” priser igen. For nu er den nye kæphest blevet PtX, som altså skal ind og benytte den “overskydende” vedvarende energi i form af fx høj vindproduktion. Så den høje elproduktion fra vores egne surt betalte vindmøller kommer ikke den almene dansker til gode. I øjeblikket måske lidt – men i fremtiden kommer PtX-anlæg til at suge den sidste gode egenskab ud af de vedvarende energikilder, hvor vi så kommer til at have konstante stabile priser som elkunder.

Elkunder må kigge langt efter “lave” priser

Stabile priser er i sig selv ikke en dårlig ting – men når vi er kablet op til de høje prisområder, hvor omstillingen måske ikke er gået så hurtig, og man samtidig der lukker stabil produktion i form af kernekraftværker, så er vi altså i helt samme båd som dem. Og vil få priser på niveau med netop Tyskland, England osv. – og i fremtiden med de store kabelforbindelser nok ret sikkert det højeste af disse områder.

Danske og Norske elkunder især betaler til at støtte elforbrugere i England og Tyskland
De nordiske lande støtter direkte forbrugere i bl.a. England og Tyskland

Danske private elkunder og danske virksomheder rammes af en forhammer præcis disse dage, hvor elregningen for seneste måned er landet i postkassen. Og det gør ondt, kan man læse fra stort set samtlige medier, der skriver om købmænd, fattige familier og snart mørklagte kontorer. Det gør nas, men desværre tror jeg ikke vi er ovre toppen i spotpriserne – selvom markederne har set en større korrektion den seneste uge.

Derudover er konkurrencen på det danske elmarked ikke så stor som normalt, men det betyder langt fra, at man ikke kan ændre på situationen og sætte indkøb af strøm og naturgas højere på dagsordenen i de fleste selskaber allerede nu.

Hvad bringer vinteren?

For vi går en usikker vinter i møde, hvor vi for alvor får tryktestet elektrificeringen, der har været heftig i år, hvor folk er gået fra naturgas til varmepumper i stor stil, mens elbiler også fylder mere og mere i landskabet. Og når man kan læse at selv elbils-ladeoperatørerne ikke har overvejet at prissikre noget strøm, så kan det hurtigt gå galt. Kommer der hård kulde, tror jeg vi risikerer deciderede udfald i nettet, da Energinet fortsat øjensynligt har lagt alle æg i udlandskablerne som ultimativ backup. Men det er ikke lykkedes mig at få ud af dem, hvad planen er, såfremt import ikke er muligt.

Illustration af spørgsmålstegn

Tyskland ønsker fortsat kun at holde 2 af de 3 kernekraftværker, der står til at lukke ved årsskiftet åbne som “reserver” til slut april mener jeg. De har samlet en kapacitet på over 4.000 MW – hvilket faktisk også er den mængde atomkraft Sverige har lukket ned i årenes løb på grund af politisk pres.

Strøm-regnestykke

For lige at lave et regnestykke, der er til at forholde sig til, og for at se på terminologien holdt op mod planerne om at omstille alle biler til el. Så vil 4.000 MW svare til 96.000 MWh fordelt over et døgns 24 timer. Regner vi med elbiler har 100 kWh batterier, vil der altså skulle bruges knap en million elbilet for at kunne holde samme mængde strøm opladet fx om natten ved høj blæst, såfremt det skulle kunne bruges dagen efter. Alle vil nok skulle lade optimalt og frit kunne aflades på nettet, såfremt / når der er knaphed på strøm igen ved fx mindre vindblæste tidspunkter eller når solen forsvinder en regnvejrsdag i juli.

Det er altså fuldstændig sort, når Tyskland og Sverige for nogle uger siden må ty til olieværker for at holde produktion af el oppe, når der nu engang er kernekraft tilgængelig. Tyskland bør efter min mening presses til at holde de kraftværker åbne – Danmark og Norge kan da passende lukke for elkablerne 1.1.2023, såfremt de ikke gør det – for hvorfor skal vi sende “grøn strøm” sydpå, når de ikke selv vil træffe hårde beslutninger. Hvorfor skal hr og fru Danmark og herr og fru Norge betale andres regninger.

Grøn strøm på elregningen
Det er også værd at tænke over, at kunstigt lave priser, som indføres i fx England, har jo ikke en så dæmpende effekt på forbruget som ellers

Det er et spørgsmål relevant at stille internt i Danmark også, da elkablerne jo ikke har stillet sig op selv, men er stillet op for at “sikre forsyningssikkerheden” – et stort skalkeskjul for at producenters lobbyarbejde har virket i meget høj grad overfor myndigheder i mange år. Og os almindelig døde, kan kun stirre på, at vi fortsat betaler PSO-afgift, nu blot over finansloven, så man ikke lige umiddelbart ser det på elregningen.

Private elkunder: der kommer højere priser endnu

Lige nu står mange med uforklarlige regninger. Der er egentlig ikke noget overraskende i priserne nu for mig, da markedet har handlet højt rigtig længe. Så det kan undre meget, at energiministeren og regeringen først nu holder pressemøde og elselskaber går i pressen og siger situationen er alvorlig. For det har den været længe – det er desværre først nu, de rigtig høje priser begynder at ramme danskerne.

Men allerede nu, kan man sige, at prisen 1. oktober bliver højere for de kunder, der her i juli-september har været på elselskabernes pulje-produkter. For prisen forhandlet hjem af elselskaberne er kun steget på den måde prisen forhandles hjem på.

Tag energien og magten tilbage

Hvad er det billigste elselskab?

Spørgsmålet er ikke det rigtige. For selskaberne har alle forcer og begrænsninger – det er med at finde jeres behov, og derfra se på, hvilke løsninger passer bedst.

Og der er dog noget at gøre i min optik som elkunde. Og det er, at man som virksomhed netop bruger den fokus alle har på strøm og energi generelt i øjeblikket til selv at tage affære og altså gå mere ind i, hvordan man som virksomhed ønsker at blive stillet i fx elmarkedet fremover. Kan man tåle de tæsk, der ses i øjeblikket, eller vil man have mere stabilitet og sikkerhed i nogle budgetter, der så omvendt kan gøre, man har lettere ved at styre egne salgspriser?

Og netop der ser jeg forcen af en 100% uvildig energimægler og rådgiver – AKA mig selv, selvfølgelig – for mine kompetencer og viden er ikke kommet over natten. Den er kommet med erfaring over 15 år direkte på handelsbordene i forskellige markeder – de 10 direkte i elmarkedet. Er man i tvivl, kan man bladre gennem mine artikler, og se helt tilbage i min start som selvstændig, at jeg har råbt vagt i gevær og forsøgt at råbe myndigheder og andre op lige siden.

Så jeg har ideer til fremgangsmåder, men det er til syvende og sidst jeres valg – det er min opgave at sørge for I får alle mulighederne at se, og selv er med til at træffe beslutninger om det videre strategiske indkøb af el, naturgas og grøn investering. For jeg er netop med i perioden for jeres kontrakter. Også selvom I vælger spotkontrakter, faste priser eller PPA-aftaler.

OVERBLIK – STRØM, NATURGAS OG GRØN INVESTERING

Jeg undersøger jeres forbrug, nuværende aftaler og markedet

Jeg forbereder hjemtagning af tilbud

Afholder møde med jer om en plan for fremtiden

Eksekvering

Min force er mit overblik og evne til at absorbere information

Dermed sikres I skarp forhandling og sikker leverandørvalg

Jeg lægger ikke blot jeres indkøb ud som et udbud, men bearbejder hver kunde efter jeres behov

Opfølgning

Om I tegner Spot- Fastpris- eller PPA-aftaler er jeg med hele vejen

I får resultatopfølgning, løbende rådgivning og en ”virtuel medarbejder”, der måske ikke spiser frokost med jer hver dag, men som konstant er med jer og holder øje med markeder og muligheder, mens I lykkes med det I er gode til

SÅ VI LYKKES SAMMEN

Kontakt mig gerne

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere