Lunt vejr og masser nedbør i Norden, har endnu engang lavet stor ravage i energimarkederne, hvor elpriserne overrasker igen. Både gas- og elpriserne er kommet gevaldigt ned i Danmark og resten af Europa henover juletiden.

Natten til 29. december 2022 så vi igen negative priser i Danmark – god vindproduktion og lavt forbrug, lægger en dæmper på priserne. Samtidig er de forhøjede smittetal i Kina med til at presse oliepriser og de generelle finansielle markeder rundt i verden, da man frygter endnu en større spredning og nye nedlukninger.

Stadig risiko fra julen 2022 og frem

Kigger man nærmere på elpriserne gennem juletiden, er der dog ting, der virkelig springer i mine øjne. Og der er elpriserne i Sydnorge, der har holdt sig noget højere end både Danmark, Tyskland, Holland og Frankrig.

Elpriserne overrasker bl.a. i Sydnorge, hvor de har holdt sig høje trods lavere elpriser i Danmark
Elpriserne i Sydnorge har holdt sig højt trods lave elpriser i bl.a. Danmark. Kilde: Nordpool

Et bevis på, at det lave forbrug virkelig har sat sig i priserne på kontinental-Europa, og samtidig et tegn på, at Sydnorge er ved at udvikle sig til et område, der fremad kan blive et af de dyreste elpris-områder. Og jeg har nævnt det før – jeg tror fortsat på Danmark er på vej samme sted hen, når vi får kabel til England fra december 2023. Julen 2023 bliver en test, og såfremt gaslagrene er anderledes slunkne næste vinter, kan der ses høje elpriser igen samt panik i markederne.

Sådan er det gået med forbruget på timebasis

Herunder ses graf over timeforbruget i procent af hele døgnets forbrug – på årsbasis.

Højere prisområder er stærkest

Da Norge fik kabel til England i efteråret 2021, var holdningen, at kablet kunne sænke elpriserne i England – derfor handlede NO2 EPAD’s ikke nævneværdigt højere end perioden inden. Jo, de var da steget lidt – men ikke nær til niveauerne set gennem 2022. Og med elpriserne i julen 2022, hvor Sydnorge altså er set noget over de danske og tyske elpriser, tegner der sig endnu et billede af, hvor dyrt nordmændene betaler for kablet til England. Viking Link – kablet mellem Jylland og England sættes i drift ultimo 2023.

EPAD NO2 - pris for levering i Sydnorge
EPAD NO2 – pris for levering i Sydnorge. Kilde: Nasdaq

Elpriserne har fået stryg

Ovenstående kan dog ikke tage noget fra, at elpriserne gennem juletiden har fået nogle gevaldige stryg. Det lune vejr og blæst over land og by har givet meget lave spotpriser med nætter omkring eller under 0 øre for en kWh. Dette har haft en afsmittende effekt på de længere kontrakter, og specielt januars elpriser, er kommet under voldsomt pres, sammenlignet med blot midt i december 2022.

Elpriser udvikling er kommet under pres igen efter lunt vejr og godt fyldte gaslagre
Elpriserne er kommet under pres igen efter lunt vejr og godt fyldte gaslagre. Kilde: Nasdaq

Mulighed for vished omkring elpriser på elregningen time for time

De store fald i elpriserne, giver igen igen en stor mulighed for at prissikre virksomhedens elforbrug i de kommende år. Det er klart, at mange vil sigte efter at ramme bunden af markederne, men din elregning afhænger af mere end elprisen time for time her i juletiden. Det er nemlig ofte en periode med lavt forbrug og godt gang i vinden.

Det er mest at se på den samlede energistrategi for virksomheden og overveje, om det nuværende niveau måske er attraktivt. Det er i hvert fald noget lavere, end da markedet var i vild panik omkring sommerperioden 2022. Har I tilmed afværget at handle i panik på toppen af markedet, lige før der kom snak om loft over energipriserne, kan I bryste jer af en effektiv håndtering af energikrisen i mine øjne. Spørgsmålet er så – om vi lige pludselig står i samme situation igen om få måneder.

En ting er sikkert – volatilitet i elpriserne vil fortsætte i fremtiden, da de er voldsomt afhængige af vejret.

En energistrategi eller en aftale om uvildig rådgivning kan være et vigtigt skridt på vejen, såfremt energiaftalerne for 2024 allerede er i hus.

Ritzau: Pris på el lav i juletiden 2022 – MPS-SOLUTIONS

Ritzau ringede Lillejuleaftens morgen og ville høre hvordan elpriserne har udviklet sig. Jeg spår lav pris på el til jul og nytårsaften samt gav et par fifs. Trods et presset elmarked i starten af julemåneden, er det op mod jul markant anderledes. Elmarkedet og energimarkederne er generelt langt mindre pressede end for blot få uger siden.

Endnu et markens skifte i vejret mod lunt vejr har sat en stopper for det helt høje energiforbrug, og ligeledes har vi set mere vind – og netop vinden kommer igen i den kommende uges tid og kan give lav pris på strøm både i juledagene og rundt omkring nytår, der tilmed er weekend.

Pris på el ser ud til at forholde sig i ro gennem juleugerne og nytårsaften og 1. januar vil bringe lave priser pga. vind - Ritzau
Lav pris på strøm i juletiden uden udsigt til hård frost. Også lave elpriser Nytårsaften + 1. januar

Hjælp elnettet i juledagene og Nytårsaften

Elnettet er specielt presset omkring aftensmadstid både juleaften og nytårsaften. Juleaften er normalt lidt før kl 18, hvor de fleste går i gang med maden, mens nytårsaften normalt er ekstremt koncentreret med forbruget liggende omkring Dronningens nytårstale kl. 18.00. Det kan altså være en ide at lægge forbrug lidt væk fra 17-20 begge disse dage.

Har man varmepumper, kan man med fordel slukke disse i de timer – hvilket jeg faktisk selv gør hver eneste dag. Jeg har dog kun en luft-luft, så har man luft-vand bør man dobbelttjekke, at det er ok at slukke den i nogle timer i døgnet.

Men at benytte færre varmepumper og især også elbiler på samme tid lige omkring aftensmadstid, kan afhjælpe elnettet og gøre, at vi ikke ender med situationer som sidste år, hvor et område faktisk fik udfald, fordi der kom gang i for mange ovne, komfurer, varmepumper og elbiler på samme tidspunkt på et lille område.

Hvornår er el billigst

Jeg tror elpriserne kommer helt i bund nytårsaften godt ud på aftenen og den 1. januar 2023 – højere vind i Danmark samt lunt vejr i Europe, giver mindre pres på systemerne, og med udsigt til normalt lavt forbrug omkring nytåret – udover den obligatoriske skihop på tv, lægges der op til lave priser.

Om el priser time for time går helt i minus er dog svært at sige. Jeg tror det faktisk ikke mere, fordi vi er så tæt forbundet med lande omkring os – men vi får nogle gode dage at oplade elbilerne i til at slutte el priser 2022 af med.

Mange medier med på en lytter – gn Ritzau

Det var første gang, jeg blev ringet op af Ritzau, og det har været spændende at følge artiklens færd på diverse netaviser og andre nyhedssites, da denne er kommet vidt omkring. Det er ikke hver dag, der ringer aviser, så det kommer altid lige fra hjertet, når jeg laver interviews, selvom man måske med fordel kunne have brugt lidt mere forberedelsestid fra tid til anden.

Læs også seneste prognose over energipriserne.

Følgende medier bragte historien, hvor I også kan læse hele artiklen:

Lav handelsaktivitet på Nasdaq i 2022

Handelsaktiviteten styrtdykkede i 2022 – mens værdien af handlen på Nasdaq var ny rekord. Det ligner et forward-marked, under pres for overlevelse – mange flyttede aktivitet til bilaterale aftaler, for at mindske margin-krav. Det skader gennemskueligheden og gør det vanskeligere at navigere i for køber.

Handelsaktiviteten meget lav i 2022 ift. handel med bl.a. el på Nasdaq
Kilde: Nasdaq Commodities

Elpriserne overrasker med Sell-off i december og januar – lav handelsaktivitet

Der er vendt op og ned på markederne – priserne er sat under pres af igen ekstremt lune temperaturer af årstiden og generelt voldsomt lavere energiforbrug sammenlignet med tidligere år.
Oveni dette er Oskarshamns reaktor 3 (OKG3) online igen og Oilkulioto 3 (OL3) kernekraftværket i Finland er på vej retur.

Det har været interessant at følge priserne gennem disse lavpris-dage. For priserne i Sydnorge har nærmest kontinuerligt været de højeste i vores nabolande – holdt oppe af UK. Dermed fortsat risiko for priserne, når Viking Link kommer i drift ultimo 23. Der er ved at tegne sig et billede af backwardation i markederne (stigende priser senere på året…).

2022 var også året, hvor kul fik en revival med det trælse resultat, at CO2-udledningen steg pr. produceret enhed. Forbrugsmæssigt er 2020 og 2022 sammenlignelige på mængden, og 2020 havde en CO2-intensitet på 171 gCO₂eq/kWh mens 2022 bød på 198 gCO₂eq/kWh ifølge electricitymaps.

Elforbruget lav i 2022 - laveste i 8 år
Kilde: Syspower

Laveste forbrug i Norden i 8 år

Forbruget af strøm faldt i 2022 til laveste niveau siden 2014 – og det i et år, hvor elektrificeringen kørte på skinner. Private stod for enorme besparelser, men også virksomheder fandt spareiveren. På den negative side er de virksomheder, som har delvist har måttet lukke forbrug ned eller de, der decideret er gået på røven.


BASF har fx varslet at flytte en del af forbruget væk fra Europa – noget der ikke hjælper på klimaregnskabet, da det højest sandsynligt er til områder med en mere loose ageren omkring fx kulkraft. Handelsaktivitet trækkes samtidig væk fra Europa, og risikerer ikke at returnere.

Forwardpriserne på strøm er kommet ned igen efter et 2022 med store udsving i priserne

Det markant lavere forbrug er også med til at presse handelsaktiviteten ned oveni de meget høje prisniveauer – det sprængende punkt bliver nok at se, om handelsaktiviteten så øges igen i løbet af 2023 med øjensynligt mere kontrollable elpriser, eller vi ser starten på helt nye energimarkeder.