Elprisen time for time ligger i januar og februar 2023 omkring niveauerne for samme periode 2022 – stadig højere end tidligere år trods mild vinter. Ydermere har vi haft bugnende naturgaslagre og kullagrene har heller ikke på noget tidspunkt været pressede.
På det seneste er CO2-prisen kravlet opad, hvilken kan skyldes større skader på et atomkraftværk i Frankrig (Flamanville), der har fået udskudt genstarten i forbindelse med vedligeholdelsen fra marts til juni pga. “rustangreb”.
Stadig høje elpriser time for time
Elpriserne er fortsat på forhøjede niveauer, hvis vi kigger bort fra tidligere år. Kun 2022 havde priser i dette niveau, omend vi er en anelse lavere i år. Det lune vejr lagde et låg over elpriserne i januar, mens grafen også viser tendens til et flyttet forbrug. Der ses ikke helt samme spike i elpriserne omkring aftensmadstid, hvilket måske kan henføres til større opmærksomhed omkring nye netteriffer – eller transportomkostninger – for strøm i de mest belastede timer.
Der er jo dog lav afgift på strømmen i starten af 2023 med regeringens “hjælp” til hårdt ramte energikunder, hvor elafgiften blev banket helt i bund i starten af 2023. Lad os håbe tendensen fortsætter – for forbrugerfleksibilitet er alfa omega i den grønne agenda.
Elprisen time for time – kulde i kikkerten for slut-februar
Februar har i dagene 1.-21. februar ligget nogenlunde stabile, og timepriserne ligger meget på niveau med 2022. Der spås dog kulde i de senest ankomne vejrudsigter, og sammen med fransk atomkraft ude til forlænget vedligehold samt strejker i landet også, kan det presse spotpriserne den kommende periode.
Denne artikel opdateres 27. februar, når hele februar måneds elpriser er kendte.
Problemer med atomkraft løfter CO2 priser
Vedligeholdelsen på Flamanville, der altså kræver yderligere tid at udbedre er blot en af flere nuværende problemer for atomkraft gennem Europa. Også finsk atomkraft og flere andre franske atomkraftværker er ude længere tid end forventet. At dette sker lige før en tilbagevenden af frost kan få indvirkning på elpriserne i slutningen af februar.
Langsigtede budgetoverskridelser for atomkraftværker
På det lidt længere sigt, er der nyheder om, at Hinkley Point C atomkraftværket i England, som EDF er i gang med at bygge, ser ind i yderligere budgetoverskridelser og forsinkelser. Hinkley Point C var oprindeligt sat til at koste 110 milliarder danske kroner, men i øjeblikket estimeres det til at komme op i underkanten af 300 milliarder kroner. Værket vil have en kapacitet på 3200 MW, men ser også ud til at blive udskudt til 2028.
En sær liga af skandalesager
Projektet har bevæget sig op i skandalehistorie-ligaen, hvor også Olkiluoto 3 i Finland befinder sig. Et projekt, der blev over 10 år forsinket og overskred budgettet med anslået 4 gange. Oprindeligt sat til at koste 22 milliarder danske kroner, mens det er estimeret at ende med at koste over 80 milliarder kroner. Dette værk har dog halv kapacitet af Hinkley Point C (1600 MW). Modsat Hinkley er Olkiluoto 3 på nettet, om end det ikke har været uden startproblemer og stadig er det.
I USA er Georgia Power den største investor bag Vogtle-kernekraftværkets nye reaktor 3 og 4, der står til at blive færdige i løbet af 2023. Et projekt, der ligeledes er massivt forsinket og pt. spås at koste mere end 210 milliarder kroner. Men så er der også atomkraft til de næste 60-80 år...
Andre artikler, der kunne have interesse: