Elpriserne er på højeste niveauer nogenlunde og elselskaberne fortsætter med at sige, at det ikke kan blive værre. Det har mange dog sagt siden februar. Men det er måske også et gratis gæt?

Det ved jeg dog, at min rådgivning, mine holdninger og anbefalinger ikke er. For jeg har brugt al min erfaring og mit syn på markederne til at få kunder i sikkerhed under faste elpriser i 2022. Jeg har hver gang kigget på deres situation, deres mål og risikovillighed og derfra givet mine vurderinger, der har gjort de faktisk alle har truffet beslutningen om at vælge faste priser.

Mange mente ikke priserne kunne blive højere, da jeg startede som selvstændig og fik de første kunder på aftaler omkring 60 øre/kWh for 2022-24 eller lignende kontrakter. Men ens for hver og en af mine kunder er, at jeg altid har ladet dem træffe beslutningen ud fra al den information, jeg kunne give dem og selvfølgelig min viden og vurdering af markederne.

Et par energiselskaber grinede direkte ind i telefonen i starten af i år og kort efter krigen i Ukraine brød ud, fordi jeg fortsatte med gerne at ville have stillet faste priser. Og selv i dag, siger de fleste, at priserne er så høje, at det ikke kan betale sig.

Sidste gang en grinede af mig, kom kunden på en fastpris fra midten af 2022 og nogle år frem til 80 øre/kWh. De griner heldigvis ikke helt på samme måde, når jeg ringer og snakker om lige præcis den elpris. Men på trods deraf, bliver mange ved med at mene, at elpriserne nu er alt for høje.

Jeg griner ikke

Desværre, ville nogen sige. Men jeg har også regninger at betale. En familie, der skal have mad på bordet og så har jeg lavet én fejl i år, hvilket var at lige før Ukrainekrigen at lægge vores ellers gode fastforrentede lån med afdrag om til et rent banklån – men det var nødvendigt for at skaffe kapital til min opstart samt til at få Frida retur i børnehaven.

Så nej, jeg griner ikke, selvom jeg som en af de få har sagt det samme snart et år som selvstændig, og selvom mine kunder kigger ind i massive besparelser. For mit honorar er også en fast størrelse, så jeg ikke potentielt har en omkostning hos kunden, der helt stikker af. Jeg gør alt for at minimere omkostninger, samtidig med de selvfølgelig får den bedste rådgivning.

Men jeg blev for nyligt fundet for dyr, og det har sat tanker i gang hos mig. For hvad har jeg egentlig kostet?

Og – hvad er det egentlig jeg har tilbudt, og har jeg egentlig selv fået nok for at vende det om?

“For nyligt gav jeg et tilbud, hvor virksomheden fandt, at jeg var alt for dyr. På det tidspunkt, havde jeg allerede arbejdet 10-15 timer for kunden og alt jeg havde sagt de timer havde vist sig at blive virkelighed. Men kunden gled ud – og når jeg regner i dag, har de tabt over 5 millioner på beslutningen om ikke at følge mit råd på det tidspunkt.”

I går var en god dag

Men; selvom jeg ikke griner, er jeg stolt af at have kunder, der har meget mere sikkerhed i budgettet og så har jeg en kunde som Lene, der ejer Danhostel Viborg. Hende besøgte jeg i går og at se den aktivitet, der var rundt i vandrerhjemmet udenfor Viborg i naturlige omgivelser, gav bare en fed følelse. Og det hjælper selvfølgelig, at hun også har en sød “kontorhund”.

Hun fortalte mig dog i går, at hun sådan helt ærligt ikke havde forstået et hak af mit tilbud til hende, men at hun havde mærket mig og valgte at stole 100% på mig, baseret på det alene. Så da jeg ringede og sagde, at nu var det nu, gav hun mig igen fuld tillid til at gøre mit bedste. Så lige før krigen i Ukraine fik vi hentet en 5-årig kontrakt hjem på elpriser og en på naturgaspriser.

Danhostel Viborg kunde hos mps-solutions
Danhostel Viborg køber både naturgas og strøm gennem mps-solutions

Helt ærlig Mogens, da du viste mig en masse tal, havde jeg ingen ide om, hvad du mente.”

Lene Hviid, Danhostel Viborg

Så i stedet for at være i panik som mange andre danske virksomheder, har Lene siden haft en sikkerhed for, hvilke omkostninger, hendes Danhostel Viborg skulle tjene hjem, for at kunne betale strømmen og naturgassen. Det skaber derudover noget sikkerhed i, at hun ikke hele tiden må skrue på priserne ud mod kunderne.

Energimægleren har også regninger

I går var bestemt en god dag, da jeg udover Lene og Danhostel Viborg også fik lagt ruten forbi to andre kunder. Så selvom jeg ikke griner på vej i banken, føler jeg at have gjort en forskel. Men jeg har stadig regninger, og det bliver et hårdt efterår at komme gennem for mange af os.

Så når jeg får at vide af en kunde, efter at have brugt 10-20 timer på en sådan, at jeg er for dyr, kigger jeg på tallene. 50 gange mit honorar har mine kunder i gennemsnit fået retur. Det synes jeg faktisk er et rigtig flot tal her 10 måneder inde i min virksomheds levealder.

Men de kunder, som udnytter mine kompetencer, mens de lige holder den sidste underskrift på kontrakten igen, kan jeg desværre ikke blive ved med at overleve på. Og derfor har jeg i dag været nødt til at opdatere samtlige tilbud, jeg har liggende hos potentielle kunder. Ikke fordi jeg har lyst, men fordi jeg er nødt til det. Min familie får ikke mad af at jeg giver mig selv væk og derfor ryger i en spiral, hvor jeg må arbejde for mange timer, bare for at holde en minimal løn hjemme.

For jeg giver netop min tid, min viden og mine mange års erfaring fra første samtale. Og det mener jeg har en værdi. Jeg vil skrive under på, at jeg er hurtigere end de fleste til at give et overblik over fx elmarkedet og hvad der lige rør sig.

UN Mobilkraner kunde hos mps-solutions
Ligesom Danhostel har jeg en stærk lokal kunde her i Sorring i UN Mobilkraner

Europæisk energikollaps på vej?

Vi ser i øjeblikket en europæisk tornado i energimarkederne, og der er efterhånden frygt for et decideret kollaps. Energinet snakker PtX og energiøer, der skal stå færdig i 2030, men har fuldstændig forladt ansvaret for de kabler, de har hjulpet producenterne med at få lagt til højere prisområder. Og forholder sig også kun positivt til Viking Link, hvor de på LinkedIn fejrer projektets fremgang.

Fakta er dog, at med fransk atomkraft ude til vedligehold, massiv tørke i store dele af Europa denne sommer og snart udtømte vandreservoirs i Norge, er vi på kanten af ikke at have energi nok. Danske virksomheder ser ind i regninger 15 gange større end 2020 på den rene elpris fx.

Derudover er politikere gået ind i valgkampen nærmest før de er retur fra ferie. Danmark er så langt bagud i denne energikrise, at det gør ondt at gå rundt i byer og se gadelys blive tændt kl 20 og institutioner være lyst op om aftenen og mange andre eksempler.

Men måske er dette klimaets chance

Netop klimaet kan forhåbentlig få en hjælpende hånd med den krise vi står i. For når elregninger til 9 kroner per kWh lander indbakken i fjerde kvartal 2022, tænker jeg forbruget bliver nødt til at blive sat ned. Ikke fordi man er smart og sidder og planlægger sin dag efter en app, men simpelthen fordi vi ikke længere har råd til at forbruge som forvildede hovedløse høns.

Har I kigget på budgettet?

Jeg hører hjertens gerne i kommentarer her eller på en mail, hvis jeres virksomhed med en elregning i 2020 på 80 øre/kWh planlagde at sætte budgettallene for 2022 til over 300 øre – og jer der måske allerede har budgetteret med over 400 øre/kWh i 2023?

Er der nogen?

Budgetter er netop efter min mening et sted at starte. Og det er et sted, der bliver bidende nødvendig at gå til den i år – udover at skære voldsomt ned for forbruget. For ellers saver I selv i den gren I sidder på

Jamen Mogens, priserne er jo så høje nu, at det kan jo ikke blive værre

Ovenstående er et direkte citat fra et energiselskab for et par uger siden – og priserne er hamret op lige siden. For fakta er, at jorden brænder og der er ingen #NoPlanetB.

Jorden har simpelthen brug for, at vi forbruger meget mindre energi og begynder at anse det som en ressource. Og når vi mennesker ikke selv magtede den opgave, kan det være naturen nu lærer os det – at vandmængder ikke er en uendelig kilde.

Og måske er “brug-og-smid-væk”-kulturen endelig ved at se sine sidste dage.

Elpriser 25. august 2022
Elpriser for kommende år i Danmark

Vi skal finde løsningerne og stirre fakta lige ind i øjnene. Og så skal vi lade være med at bekæmpe hinanden men forsøge at finde løsninger på de problemer verden står overfor. For en regering – om den er blå, lille, grøn eller gul – kan på ingen måde redde os og betale alle de penge denne krise koster. Det kan nok kun visse producenter, som fx vindmølleejere, der må have virkelig lukrative dage.

Det begynder med hver og en af os:

BRUG

MINDRE

STRØM

OG

NATURGAS

VH Mogens

“Nå ja, jeg slog et billede af min gas-regning op på LinkedIn i forbindelse med, jeg gerne ville vise, at jeg er tro mod egne råd. Herunder er et billede af vores elregning her i huset. Fastpris på 96 øre før moms (120 øre inkl moms)”

Elregning 2022 mps-solutions
Fast pris på elregningen 2022-2024

JA! Jeg ved det – den hurtige læser har netop set, at jeg selv har en mindre god pris end flere af mine kunder – men for at være ærlig, glemte jeg vores egen bette husholdning midt i håbet om at “redde” så mange kunder muligt. Prisen er dog nu ganske fin alligevel.

The perfect tornado?

Hvor er AMBA-tankegangen?

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere