Lunt vejr og masser nedbør i Norden, har endnu engang lavet stor ravage i energimarkederne, hvor elpriserne overrasker igen. Både gas- og elpriserne er kommet gevaldigt ned i Danmark og resten af Europa henover juletiden.
Natten til 29. december så vi igen negative priser i Danmark – god vindproduktion og lavt forbrug, lægger en dæmper på priserne. Samtidig er de forhøjede smittetal i Kina med til at presse oliepriser og de generelle finansielle markeder rundt i verden, da man frygter endnu en større spredning og nye nedlukninger.
Stor risiko fra julen 2023 og frem
Kigger man nærmere på elpriserne gennem juletiden, er der dog ting, der virkelig springer i mine øjne. Og der er elpriserne i Sydnorge, der har holdt sig noget højere end både Danmark, Tyskland, Holland og Frankrig.
Et bevis på, at det lave forbrug virkelig har sat sig i priserne på kontinental-Europa, og samtidig et tegn på, at Sydnorge er ved at udvikle sig til et område, der fremad kan blive et af de dyreste elpris-områder. Og jeg har nævnt det før – jeg tror fortsat på Danmark er på vej samme sted hen, når vi får kabel til England fra december 2023. Julen 2023 bliver en test, og såfremt gaslagrene er anderledes slunkne næste vinter, kan der ses høje elpriser igen samt panik i markederne.
Højere prisområder er stærkest
Da Norge fik kabel til England i efteråret 2021, var holdningen, at kablet kunne sænke elpriserne i England – derfor handlede NO2 EPAD’s ikke nævneværdigt højere end perioden inden. Jo, de var da steget lidt – men ikke nær til niveauerne set gennem 2022. Og med elpriserne i julen 2022, hvor Sydnorge altså er set noget over de danske og tyske elpriser, tegner der sig endnu et billede af, hvor dyrt nordmændene betaler for kablet til England. Viking Link – kablet mellem Jylland og England sættes i drift ultimo 2023.
Kilde: Nasdaq
Elpriserne har fået stryg
Ovenstående kan dog ikke tage noget fra, at elpriserne gennem juletiden har fået nogle gevaldige stryg. Det lune vejr og blæst over land og by har givet meget lave spotpriser med nætter omkring eller under 0 øre for en kWh. Dette har haft en afsmittende effekt på de længere kontrakter, og specielt januars elpriser, er kommet under voldsomt pres, sammenlignet med blot midt i december 2022.
Mulighed for vished omkring elpriserne på din elregning time for time
De store fald i elpriserne, giver igen igen en stor mulighed for at prissikre virksomhedens elforbrug i de kommende år. Det er klart, at mange vil sigte efter at ramme bunden af markederne, men din elregning afhænger af mere end elprisen time for time her i juletiden. Det er nemlig ofte en periode med lavt forbrug og godt gang i vinden.
Det er mest at se på den samlede energistrategi for virksomheden og overveje, om det nuværende niveau måske er attraktivt. Det er i hvert fald noget lavere, end da markedet var i vild panik omkring sommerperioden 2022. Har I tilmed afværget at handle i panik på toppen af markedet, lige før der kom snak om loft over energipriserne, kan I bryste jer af en effektiv håndtering af energikrisen i mine øjne. Spørgsmålet er så – om vi lige pludselig står i samme situation igen om få måneder.
En ting er sikkert – volatilitet i elpriserne vil fortsat være tilstede i fremtiden, da vi bare er voldsomt afhængige af vejret.
En energistrategi kan være et vigtigt skridt på vejen, såfremt energiaftalerne for 2023 allerede er i hus.