Elpriserne time for time er under lup hos privatkunder og mange virksomheder i øjeblikket. Og det selvfølgelig med god grund, da energipriskrisen viste tænder. Men mens elpriserne er kommet betragteligt ned fra toppen hånd i hånd med naturgasprisen, så står vi stadig i en situation med knaphed på energi i Europa.

Det er langt fra til at se lige nu, men det skyldes et ekstremt lunt vejr her i oktober, der tilmed er fortsat ind i november. Jeg har en blomst stående i en krukke på terrassen, der simpelthen er sprunget i blomst igen – altså her i november. Så klimaforandringerne er vist ikke mulige at benægte mere. Der er et eller andet helt skævt ved så lunt efterårsvejr, når naturen er forvirret over det, og elpriserne dermed må erkende, at der ikke bruges som forventet i øjeblikket.

Det lune vejr forfører den almindelige forbruger

Elpriserne presses af lavere forbrug - men det er ikke generelt for vores energiforbrug i Danmark
Energiforbruget i Danmark (strøm) viser ikke samme fald, som elpriserne indikerer

Elforbruget i Danmark viser, at vi faktisk har brugt rigeligt strøm i 2022 sammenlignet med de sidste år. 2021 var et år med meget højt forbrug, fordi vi havde ekstremt koldt vejr i starten af året, og godt gang i hjulene sidst på året. Det er altså først her de seneste uger, der virkelig er skruet ned for strømforbruget – og det især hos private forbrugere. Virksomheder er endnu ikke helt så mærket, selvom det begynder at vise sig.

Det lune vejr er dog den største kilde til elprisernes fald den seneste periode. For både naturgasforbruget og elforbruget har været markant lavere i år, end normalår. Normalt starter det store træk på naturgassen i starten af oktober med det køligere vejr, og i min optik bliver dette måske blot flyttet i år.

Elpriserne time for time og elregningen kan skifte hurtigt igen

Naturgaslagrene er bugnende fulde, der er LNG-skibe i kø ud for Europas kyster, og der er begyndende mere vand i Norske vandreservoirs. Så det tegner til en markant mindre presset energisituation i Europa her i vinteren 2022/23. Jeg vil dog gerne understrege, at det hurtigt kan skifte, hvis vejrmeldingerne skifter til mere kølige scenarier, og skulle vi ende med en længerevarende periode med ekstrem kulde, tror jeg ikke vi helt har set elprisernes sidste hoppen op og ned hurtigere end mine børn på en trampolin.

Husk nuancerne i medierne, tak

Det er klart, at når elselskaber i Danmark udbyder et pulje-produkt til kunder, hvor der købes ind til leveringskvartalet et kvartal tidligere – så ender man indimellem med at have købt til dyrere priser end, der leveres til. Men når medier som TV2 Nord skriver artikler som denne, så husker man altså ikke nuancerne. Elpriserne er høje på pujle-produkterne lige nu. Men går vi tilbage til de sidste mange kvartaler, har strømmen jo netop været købt ind til lavere priser, end der så er realiseret i leveringskvartalet.

Så ja, lige nu er Pulje-El et dyrt produkt – men kategorisk at afskrive det som et fint produkt for private er simpelthen forkert. Det er en spekulation i, at vi har set de højeste elpriser time for time allerede.

Produktet i sig selv er ok el i det mindste et produkt, der spreder risikoen. Man bør i stedet sætte spørgsmålstegn ved, om der er skruet for højt op for elselskabernes dækningsbidrag gennem tiden, siden produktet hed Forsyningspligtpris og blev overvåget af Energistyrelsen.

Virksomheder bør ikke være på PuljeEl

Virksomheder bør dog efter min mening ikke være på PuljeEl. Til det er dækningsbidraget fra elselskaberne for høj. Der er dog ingen regel uden undtagelse, og har man et lavt elforbrug i en mindre virksomhed, er det af mindre betydning. Tilmed kan PuljeEl gøre budgettering og håndtering af fakturering lettere, da prisen er kendt et kvartal ad gangen – men lidt større virksomheder, mellemstore og især store forbrugende virksomheder, bør aldrig ligge på PuljeEl, da der er mulighed for langt skarpere forhandling.

Er du privatkunde; så læs videre her.

En mulighed fra oven

Jeg blev for nyligt interviewet til mja dk, hvor snakken gik på, at det nuværende prisfald i både gas- og elpriserne time for time er en gylden mulighed for at få kigget nærmere på en lidt længere energistrategi og dermed optimere på fremtidige elregninger og energiregninger i det hele taget.

Se artiklen fra Midtjyllands Avis her. I den forbindelse arbejder mps-solutions på en mps-PPA-løsning, hvor store virksomheder går sammen om at indkøbe energien. Sidder du og læser med fra en større energiforbrugende virksomhed, skal I være mere end velkomne til at række ud for at høre jeres muligheder for at komme ombord.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere