El pris og naturgaspriserne sværmer rundt ved bundniveauerne set efter priserne toppede i slutningen af august. De sidste uger har givet gevaldigt mange nye ting at forholde sig til. Lige fra eksplosioner ved Nord Stream 1+2, omslag i vejret og en efterspørgselsændring der er markant. Dermed har der været lukket op for lavere priser, hvor især vejret har indflydelse på efterspørgslen disse uger. I Finland har deres TSO skåret i forventningerne til vinterens forbrug med 5%, og også herhjemme fortsætter energipriskrisen med at vise tegn i forbruget – udover at forbrugsmønstre også er ændrede for især private.

Store skvulp i el priserne og andre energimarkeder

Der er samtidig sket markante skift hos myndighederne over hele Europa, hvor også den danske stat har valgt at holde flere kraftværker kørende på kul med forventning om at kunne holde hånden lidt mere under de danske husstande og virksomheder ift. prisstigningerne med ok el priser. Desværre skyldes nedgangen i forbruget samtidig en større bølge af konkurser, hvor vi næsten dagligt læser nyheder om ejere, der må kaste håndklædet i ringen og give op overfor de stigende omkostninger.

SIKRE OG FAIR AFTALER PÅ KØB AF ENERGI MED MPS-SOLUTIONS SOM ENERGIMÆGLER

Få et uforpligtende møde

Paradoksalt nok, er dette så omvendt med til at lette det overordnede pres i markederne, så den enes død er den andens brød lige i tiden. Jeg ser lidt en udmagringskamp om, hvem der kan holde længst. Det kan være et farligt spil – for nogle brancher vil måske stå tilbage med kun få spillere, der så efterfølgende får mindre konkurrence. Det kan selvfølgelig være fint, når man er producent eller forhandler, men set fra et samfundsmæssigt og markedsmæssigt syn, er mindre konkurrence ikke altid lykken.

Jeg ser det som positivt, at myndigheder forsøger at finde en optimal måde til effektiv håndtering af energikrisen.

En skam der ikke handles længere kontrakter i el- og gasmarkedet pt

Naturgasmarkedet er stadig en lukket bog hos energiselskaberne trods de seneste ugers markante fald i naturgaspriserne. Men presset på likviditeten i selskaberne er fortsat så høj og den politiske risiko ditto, hvorfor selskaberne fortsat ikke vil bindes op på længere aftaler. Så mangler man naturgas, foreslår jeg at man melder ind – for måske kan der findes andre virksomheder med overskud af naturgas, som kan være villig til at handle direkte. Det er ikke en umulig opgave i hvert fald.

Danske naturgaspriser for 2023 og 2024 3. oktober 2022 - egne beregninger
Naturgaspriserne 3. oktober 2022 – før afgifter, transport mm. Kilde: eex

I elmarkedet findes fortsat muligheder, men de sidste prisfald har fået lidt af panikken til at lægge sig fra forbrugssiden – der ligeledes rammes af nedgang i aktiviteten. Efter min mening ligger elpriserne på de længere år fortsat attraktive, selvom kun få el-handelsselskaber ønsker at lave længerevarende aftaler.

Elpriserne 3. oktober 2022 - årene 2023-27
Elpriserne 3. oktober 2022 – Elpriser udvikling før profil, afgifter mm. Kilde: Nasdaq

Power Purchase Agreements – en mulighed for jer også?

PPA-aftaler om køb mere eller mindre direkte fra producenterne kan her være en mulighed, men aftalerne er typisk på 10 år eller deromkring, så det kræver nogle langhårede beslutninger. Dog er el priserne også markant anderledes, end hvad vi ser nu – men risikoen derved er heller ikke helt at overse.

Andre energimarkeder

Der rapporteres om stærkt stigende køb af LNG – altså flydende gas, og flere i branchen ser risiko for at markeder der kan rammes af knaphed på kapacitet den næste 5 års tid, simpelthen fordi udbygning af LNG-terminaler osv. kræver tid.

OPEC overvejer at stække produktionen, hvilket har fået oliepriserne opad igen, mens aktierne har fået godyle prygl den sidste tid. Mandag 3. oktober ser dog ud til at byde på en vending, da renterne er kommet under pres – et særsyn over den sidste lange periode, som næsten kun har budt på stigende renter og dertil hørende obligationskursfald. Sidstnævnte udvikling på især aktie- og obligationsmarkederne er især foranlediget af stigende risiko for recession.

Læs om standsning af stigninger i tariffer.
Et indlæg om skattepakken i Norge.
Eller mit indlæg om Vinterpakken herhjemme.

Du er velkommen til at trykke del og sende mine artikler videre, eller måske dele på LinkedIn – måske nogle af dine kontakter kunne tænke sig en snak om elpriserne, markeder og deres muligheder – eller blot ønsker at vide, hvordan el prisen fastsættes?