Artikel på finans.dk – Ørsteds storstilede klimaplaner kan sende tårnhøje elpriser yderligere i vejret

Elregningen kan blive dyrere, hvis Ørsted går videre med planer om at skrotte 3 kulfyrede kraftværker sidst på vinteren – nærmere bestemt i slutningen af marts 2023. Det kan potentielt få store konsekvenser for ikke blot elregningen, men også forsyningssikkerheden især på Sjælland, hvor de 3 værker befinder sig. Det har jeg udtalt mig til Finans omkring.

Tyskland genåbner kulkraftværker - Ørsted lukker måske de 3 værker på Sjælland med usikkerheder til følge
Lukning af kulfyrede værker kan sende elregningen højere

“På en vindstille dag risikerer vi i værste fald at havne i en situation, hvor der ligefrem kan opstå mangel på strøm, hvis man lukker ned for brugen af kul,”

– siger den uafhængige energimægler og rådgiver Mogens Pilgaard Sørensen til finans.dk

Det er selvklart, at lukning af kulkraftværker står højt på ønskelisten over tiltag, der kan indføres for at komme det nødlidende klima til redning. Men at Sjælland skal bære en stor del af risikoen, virker ikke helt gennemtænkt. For Energinet har ikke haft noget imod at plastre landet til med store udlandskabler mod dyrere prisområder, der måske ikke helt har været på bølgelængde med Danmark hidtil i forbindelse med den “grønne omstilling” og altså lidt har kørt frihjul, da kablerne gennem Danmark og nordpå til Norge og Sverige, har udgjort en stabil forsyning for især Tyskland, Holland og efter oktober 2021 også England – hvor Norge til kabel til England (noget Danmark også får startende i 2023).

Ambitioner er gode – men vi skal kunne følge med

I interviewet kom jeg desuden ind på, at den klimaindsats nok bør sættes på pause – af politikerne. For det er umuligt for et selskab som Ørsted selv at stoppe udfasningen af brugen af kul. Eller det kan de godt, men risikoen for store shitstorms eller greenwashing-skandaler ligger jo altid lige under overfladen på de sociale medier. Så det kan komme til at gøre ondt på Ørsted, hvis de holder liv i brugen af kul.

Men samtidig peger jeg på, at Ørsted ikke vil være eneste selskab til at skifte (måske midlertidigt) kurs, idet der fx midt i august var gang i et oliekraftværk i Karlshamn i Sverige for at følge med efterspørgslen på el – og det er altså stadig en sommermåned. Artiklen nævner ligeledes at Fjernvarme Fyn også har udskudt planerne om kulstoppet.

Og samfundet er bare blevet enormt elektrificeret rigtig hurtigt de seneste år. Med elbiler og varmepumper, sættes der kontinuerligt strøm til flere og flere dele af samfundet, hvilket der skal findes produktionskapacitet til. Og her nytter det ikke, som regeringen fokuserer på, at sætte masser vindmøller i søen i 2030 med en klimaplan om at smadre hele havet med uoverskuelige konsekvenser for vandmiljø og dyreliv til følge.

Eksperter forventer rekordpriser i 2023

På samme side som ovenstående artikel kommer både jeg og Anders Pleidrup Houmøller ind på at den skyhøje elpris, kan være kommet for at blive.

“Lige nu kigger vi ind i elpriser på 4 kroner resten af året,”

– siger energimægler Mogens Pilgaard Sørensen til Finans, ejer af MPS-Solutions og direktør i Go2GreenEnergy om handelsprisen på Nord Pool / Nasdaq Commodities
Elregningen på himmelflugt med elpriser på all-time-high
Danske elpriser for kommende år

Med max-priser set i både Frankrig og de 3 baltiske lande indenfor en måneds tid, tydeliggøres det blot endnu mere, at noget skal gøres, for at det hele ikke ender i totalt kollaps.

Artiklen på finans.dk nævner ydermere, at der ikke ligefrem er lys rundt om det nærmeste hjørne. For som jeg her på siden ofte har hentydet til, så er de danske priser stærkt påvirkede af højere prisområder.

Danmark har en motortrafikvej til Norge, der internt kun har en landevej mellem Nord- og Sydnorge. Netop derfor ses også prisforskelle internt i Norge på mere end 12.000% nogle dage.

Sydpå har både Norge og Danmark dog oparbejdet 4-sporede motorveje til Holland, Tyskland og senest England, hvortil Norge fik kabel i oktober 2021, mens Danmark får kabel til England i 2023. Noget jeg personligt tror får en stabiliserende effekt på de danske priser – men desværre i hævende retning, hvor vi så blot kommer til at ligge på et højere niveau, også i nattetimerne, fordi vi kan sende mere udenlands af fx vores “grønne” vindmøllestrøm.

Kontakt mig gerne for at høre mere.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere