MARKEDSRAPPORT. Elregningerne hamrer op – men det er desværre kun lige begyndt og priserne i har været stigende de seneste år. Det samme kan man ikke sige om mængden af strøm, der bliver handlet på Nasdaq. Strøm kan nemlig handles ud i fremtiden, men børsen har oplevet massive fald i mængden af handlede MWh de seneste år.

Elregningerne hamrer op - kun lige begyndt

En nordmand havde for nogle få år siden fået lov at drive gæk med hele elmarkedet, idet han havde været den mest eksponerede spiller i markedet. Siden led tilliden til børsen et knæk og efterveerne af hans gigantiske spekulationer sætter stadig sit præg i markedet. Og med færre handler er øget volatilitet eller udsving i markedet en naturlig følge.

Svensk virksomhed må indstille aktiviteterne

Senest er en svensk porteføljevirksomhed blevet tvunget til at indstille aktiviteterne efter de kraftige udsving i energimarkederne gjorde det svært at lave en stabil indtjening over årene.

Personligt tænker jeg også at utrolig meget regulering de senere år har gjort markedet omend endnu vanskeligere at navigere i. Det er nærmest en umulighed for mindre selskaber at etablere sig på Nasdaq med det formål at handle el. Startomkostningerne, sikkerhedsstillelseskrav mm er simpelthen for høje.

Med færre handler på børsen, kommer også højere risiko for forbrugeren. Rammer vi ind i perioder som nu med høje priser, kan det være svært at finde sælgere, mens der omvendt er muligheder, når priserne falder – og så handler det bare om at være skarp i at slå til på de rigtige tidspunkter.

Større fokus på energimarkederne

At følge med i energimarkederne bliver disse år mere og mere relevante for nærmest alle forbrugende virksomheder og private. Før i tiden kunne man slappe mere af, velvidende at elprisen kun udgjorde 5-15% af den samlede elregning.

Men efter de vilde stigninger sidste år, kigger vi her i januar ind i en måned, hvor elprisen ser ud til at betyde over 50% for den samlede pris.

Samme billede gør sig gældende for gas, og især gaspriserne er skelsættende for elmarkedet i norden også. For det er gas, der sætter prisen, når vinden ikke blæser. Det er det sidste år et godt eksempel på, hvor vi har haft relativt mindre vind.

Elregningerne hamrer op – høje energiregninger på vej til forbrugeren

I øjeblikket sender landets energiselskaber de første regninger ud, hvor prisen for dette kvartal kan aflæses for kunder med et af de mange Pulje-produkter. Mange mindre virksomheder og private ser ind i massive stigninger på el- og gasregnigerne, og det er nok ikke helt i skoven, hvis man anbefaler folk at overveje sommerferien i år.

Måske kan man klare sig med endnu et af slagsen under mere hjemlige strøg – så der er råd til energien efter sommerferien også. Alternativt kan det betale sig at overveje virksomhedens energiaftaler – slå på tråden.

Elregningerne hamrer op - omkostninger til el stiger og det samme ses på naturgas

Energi-regningerne eksploderer

Ovenstående viser cirka-omkostningerne til den rene el de sidste par år samt den estimerede omkostning for 2022 baseret på markedspriser 31-12-2021. Tydeligt, at energipriserne hamrer i vejret. Netop hvordan disse omkostninger strikkes sammen, har jeg bred erfaring med og kender mekanismerne bag. Og derfor er jeg klar til at hjælpe jeres virksomhed med at tage forhandlingskraften retur samt at undgå at betale mere end energien allerede koster. Så I kun betaler det energien BØR koste. Book selv i min kalender her.

nb

Beløb er baseret på et fuldstændigt fladt forbrug – samme forbrug alle årets timer. Langt de fleste kunder har dog et svingende forbrug. Og dermed tilkommer en profilomkostning, for at bruge strømmen i de forskellige timer, dage, måneder osv. Oveni kommer så balanceomkostninger, kreditomkostninger samt dækningsbidrag til sælgere og øvrige variable samt faste omkostninger el-handelsselskabet måtte ønske at få dækket gennem prisen på el.

Bevidste valg over vækst?

Norge ser engelske elpriser

SENESTE ARTIKLER