FAQ: Basis viden til private gas- og elkunder

PRIVAT ENERGIRÅDGIVER – Nej; MEN her lidt overblik

Spar på elregningen

FAQ: Basis viden om energimarkederne

FlexEl | Spot | Variable priser | Basis el med variabel timepris

➕ Du kan tjekke elpriser dagligt via en masse apps og lade der gå sport i besparelserne
➕ Forsøg at ramme lave timepriser, så kan I spare penge

 

➗ 2021-2022 har været rigtig dyre sammenlignet med en fast pris indgået i fx 2020
➗ Kommer der hård kulde eller knaphed på strøm, kan vi risikere brownouts

 

Kært barn har mange navne. Men fælles for disse er, at det dækker over, at man som el- eller gaskunde betaler spotprisen – eltså elprisen time for time i markedet (for elmarkedet) og de enkelte dage (for gasmarkedet).

Basis El med variabel timepris hos Andel (tidligere seas-nve’s basisenergi) er altså meget det samme som fx FlexEl hos norlys.

Der findes afarter af disse kontraktformer – men fælles er, at her bør man udelukkende som privatkunde se på tillægget til selve spotpriserne. Jo længere den kan forhandles ned jo bedre. Og så må man tage op og nedturene i priserne.

BasisEl | Grøn Standard | PuljeEl | Fast Kvartalspris | (Fhv. forsyningspligtpris)

➕ Prisen er god, når markedspriserne generelt stiger meget
➕ Det er lidt lettere at forholde sig til faste priser i et budget – man kan let udregne omkostningerne et kvartal ad gangen

 

➗ Da det er en fast pris, er der ikke meget incitament til at støtte den grønne omstilling ved fx at lægge forbrug, hvor der er mest vind og sol
➗ Der er et højt dækningsbidrag på produktet hos elselskaberne
➗ Falder den generelle elpris mere end forventet, er prisen jo fast et kvartal ad gangen og så er det ikke længere en fordel

 

PuljeEl (fra norlys) eller BasisEl med fast pris (fra Andel – det tidligere SEAS-NVE) er en elaftale, hvor prisen er låst 3 måneder ad gangen. Det har været en stor fordel i forhold til variable priser i fx 3. kvartal 2023, mens priserne steg med raketfart. Det glemte Jyllands Posten fx at skrive om, når de fortæller mange private kan spare penge ved at skifte væk fra de faste priser i fjerde kvartal 2023, hvor priserne vendte snuden nedad.

Lidt det samme gjorde sig gældende da en energidirektør var i avisen hos mja.dk for at mane til ro i elmarkedet før sommerferien. Der blev nævnt at elmarkedet var overophedet og at selskabet troede på lavere elpriser. Men elpriserne er uforudsigelige for de fleste – og derfor er det smartere at tænke på, hvordan man styrer budgettet – både i virksomhederne men også som privatkunde og derfra træffer beslutning om fast eller variabel elpris.

 

Se link nederst på siden for artiklen på mja.dk – mja.dk logo

 

For PuljeEl er ikke et decideret fastpris-produkt. Det indkøbes nemlig igennem de 3 forudgående måneder ift. leveringskvartalet. Så i princippet får man blot prissvingningerne lidt forskudt. Igen – en fordel, når priserne stiger, og en ulempe når de falder.

Derudover risikerer vi faktisk som samfund at nedlægge energiselskaberne, såfremt samtlige fx hoppede fra disse aftaler, når det går den ene vej og ind når elprisen time for time stiger. For så taber energiselskaberne på det, mens der ikke reelt vil være nogen vinder.

 

Tidligere hed disse produkter Forsyningspligtpris

Dette produkt opstod tilbage i tiden efter liberaliseringen af elmarkedet i 1999, og Forsyningstilsynet oprettede det, så elselskaber havde noget nogenlunde ens elprodukt at tilbyde private elkunder. Mark-up – eller det elselskaberne måtte tjene på produktet blev fastsat gennem Forsyningstilsynet, og dermed var det begrænset, hvor dårligt produktet kunne være.

Dette ændrede sig, da Forsyningstilsynet stoppede med at holde øje med produktet. Elselskaberne gik hurtigt væk fra at bruge lukkekurserne hver dag som benchmark til at benytte salgspriserne ved lukketid i markedet. Og derudover var det et let produkt at sætte prisen op på. For de kunder, der typisk lå i dette produkt, var folk der ikke havde flyttet sig i elmarkedet nogensinde. Og vupti – så var elselskabernes malkeko opfundet og derfra er det gået slag i slag med at sætte prisen op. Forsyningspligtpris er altså et outdated ord – desværre.

Fast | Fast Pris | Fastpris

➕ Din pris er fast i en forudsat periode, hvormed dit budget er lettere at forudsige
➕ Ingen ubehagelige overraskelser

 

➗ Har du/I haft fast pris i 2022, har I været godt stillet med lavere pris end elpriserne time for time
➗ I nyder ikke samme besparelser af faldende priser, og man risikerer at “købe dyrt”

 

De faste priser er ligesom fastforrentede realkreditobligationer. Man ved, hvad man har at gøre med og hvad prisen er – til gengæld kan man ikke sådan lige springe fra og til lynhurtigt.

Her er det dog vigtigt at nævne, at man som privatperson faktisk kun er bundet af en kontrakt i op til 6 måneder. Produktet er altså en form for forsikring – måske lidt dyr, men brænder huset er man glad for den.

Google anmeldelser af MPS-SOLUTIONS

Skriv gerne en anmeldelse på Google

Fik I svar på et spørgsmål, fandt i noget brugbar information eller fik I blot læst lidt skriblerier, vil jeg sætte stor pris på at høre fra jer – fx via Google-linket herunder.

Google reviews - MPS-SOLUTIONS

Besøg mig også gerne på LinkedIn.