Elforbrug 2023 og statistik

Det danske elforbrug – Og historisk Statistik

Det danske strømforbrug har været stigende gennem årene med bump på vejen. 2022 blev dog et skelsættende år, hvor private såvel som virksomheder rundt omkring i hele Europa fik sparket gang i voldsomme energibesparelser. Dette både på naturgas, men også på strøm.

Herunder ses grafer over forbruget i Danmark gennemsnitligt pr time, måned osv. de enkelte år.

Under det en oversigt over gennemsnittet pr dag i en løbende periode, der svarer til de forgangne måneder af indeværende år.

Det virker på graferne, som om forbruget i starten af 2023 lå lavt, sammenlignet med de seneste par år, hvilket var i tråd med den generelle tendens i hele Europa, samt det faktum, at vejret ikke har budt på bidende vintervejr. Elektrificeringen bl.a. fremad vil dog højest sandsynligt hæve forbruget igen.

Fordelingen af døgnets elforbrug i gennemsnit har tydeligt rykket sig efter priskrisen i 2022, hvor vi nu forbruger mere i nattetimerne og samtidig har mindsket det procentuelle forbrug i løbet af dagen.

Strømforbruget i Europa – 11 landes tendenser

Her et overblik over strømforbruget i Europa – 11 forskellige lande i alt inkl. Denmark. Elforbruget i Europa er dalende, hvilket kan være et udtryk for faldende konkurrenceevne på grund af de højere energiomkostninger i regionen, hvorimod Asien fortsætter med at bygge nye kulkraftværker, med hvilket fx Kina styrer størstedelen af prisen på, da Kina står for langt det største kulforbrug i verden.

Grafen er interaktiv, så når du holder musen over grafen, kan du se de enkelte tal for hvert land for hvert år.

England har markant lavere elforbrug, og også det tyske elforbrug er dalende, hvilket også ses i nyhedsstrømmene fra tid til anden, hvor tysk industri er hårdt presset af virksomheder, der simpelthen forlader Tyskland pga. de stigende energiomkostninger og derudover ser vi i Europa bare et dalende elforbrug.

Se data hos fx Energistyrelsen her.

To årtier med risikostyring og trading

Jeg styres ikke af min titel og stiller ikke op med et gigantisk energiteam, der skal have høje lønninger. Men i mine år som trader og sourcing manager, var det daglige ansvar for profit og tab en del af mit ansvar. Det startede dag 1, da jeg efter endt uddannelse på Handelshøjskolen i Århus (nu under Aarhus Universitet) fik ansvar for egen handelsbog - og altså dermed profit og tab (profit/loss).

Min karriere startede altså med ansvar for egen trading fra første dag og grafen viser udviklingen i min aktive trading-karriere. Ingen opture uden nedture - men det har netop givet erfaring og viden omkring markedernes bevægelser og de største prisdrivere - ja og den menneskelige psykologi bag trading, som betyder meget.

Jeg har mærket prisudsving på egen krop og kan derfor sætte mig i jeres sted, hvorfor I netop får markedskendskab og ikke kun en sælger-Helge eller en rendyrket finansmedarbejder - jeg har været ude på gulvet.

Indtjening Mogens Pilgaard Sørensen - Energi og vegetabilsk olie

Gennemsnitligt el forbrug i Danmark

Der er brug for CO2-reduktioner ift. elforbrug mm

Gennemsnitligt dagligt strømforbrug i Danmark

Noget tyder på strømforbruget er en anelse stigende igen ovenpå mange måneder med nedgang i forbruget. Januar måned i 2022 bød dog også på meget mildt vejr, hvorefter kulden tog over. Pt. ser der ikke ud til at komme hård frost i februar 2023, så om forbruget der vil falde, bliver spændende at følge.

Indtil videre er der indikationer på, at vi faktisk er tilbage over 2019-niveau for forbruget, hvilket stemmer fint overens med større datacenter-forbrug, elbiler og anden elektrificering allerede inde.