Energirådgiver start her: Virksomheder der bruger ressourcer på energirådgivere til at gennemgå energiforbruget, bør holde blik på selve energiprisen i processen. At sænke forbruget er selvfølgelig rigtig godt. For klimaet, for bundlinjen og ofte også for medarbejderne, da et bedre indeklima fx både kan højne effektiviteten hos den enkelte medarbejder, mens det også kan skabe et bedre arbejdsmiljø.

Ejer Mogens Pilgaard Sørensen.
Energirådgiver start her.
Energimægler og virksomhedsrådgiver

Så ja, overskriften er måske tenderende til det provokerende, men når jeg tænker på mig selv som energirådgiver, gør jeg det med baggrund i, at der gerne skal være kontinuitet i de beslutninger I tager som virksomhed. Så I har råd til at være med i det lange løb, og altså dermed kan få gavn af de eventuelle energibesparelser I måtte finde i samarbejde med en rådgiver.

Pris og omkostninger er de bærende elementer

Energirådgiver – start her: det hele kommer ned til pris. Eller rettere sagt til omkostningerne. For det nytter ikke meget på virksomhedens bundlinje, hvis I bløder pga de galopperende prisstigninger i alt fra havregrynene om morgenen til jeres omkostninger til el, naturgas og andre energiformer.

Derfor er det vigtigt tidligt i processen omkring jeres energiforbrug at tænke priser ind i det. Mange har kørt på spotpriser de sidste år – fordi de var lave i 2020 og fordi el-handelsselskaber og andre i øjeblikket ikke er meget for at stille faste priser til deres egne kunder og dermed ejere – nemlig jer virksomheder eller på anden måde andelshavere i selskaberne. For mens I måske har sparet 10-20% på energiforbruget, kan priserne på det strøm eller naturgas I trods alt stadig må bruge for at køre forretningen rundt være steget med snart adskillige hundrede procent.

Energirådgiver start her: Tag skeen i egen hånd

I øjeblikket er det altså vanskeligt i el- og gasmarkederne. Fordi når I får besøg af sælgeren fra jeres elhandelsselskab har disse oftest kun ét produkt med under armen. Og det er et spotprodukt – altså variable priser, hvor I som kunde sidder med aben, hvis priserne fortsætter.

Jovist, selskaberne er presset af høje kapitalkrav overfor børserne, men når de stadig kan drive store handelsafdelinger rundt med måske 130 ansatte – så kan det virke noget omsonst, at et sådant selskab kan handle i hverdagen, men ikke stille jer som kunde nogle faktiske priser. For priserne findes i markederne. Og der er få muligheder endnu. Derfor er det vigtigt, at I som selskab tager styringen tilbage.

Jeg giver fx gerne et overblik over jeres situation og giver indblik i fakta omkring markederne nu, mulighederne nu, og hvilke risici I står overfor. Det tænker jeg er bedre end at fortsætte blindt med at satse på rød. Så skal jeres energirådgiver nok finde et bedre sted at placere pengene.

elmarkedet er ofte ren spekulation
Spil aldrig for mere end du har råd til at tabe

Energibesparelserne kan nås

Det er muligt at gå en overkommelig fremtid i møde. Hvis I tænker jeres energiforbrug samt priserne ind i det. En energirådgiver kan være starten, men det sker også kun, hvis I tør se virkeligheden i øjnene og ikke blot “ser tiden an”. Der skal ske noget hos jer i dag. Med forbruget, med fokus på energiforbruget og nok også jeres medarbejderadfærd. Foruden selvfølgelig elprisen, som jeg er skarp i at rådgive omkring.

Jeg har stærke samarbejdspartnere indenfor stort set hele energimarkedet. Min egen spidskompetence er dog overfor jeres energipriser – men dét er også et stærkt udgangspunkt. Derfra kan vi se på energibesparelser, jeres forbrugsmønstre og ønsker til fremtiden. Det er muligt at tænke solceller eller ladestandere ind i løsningen, så hele virksomheden tænkes ind som et hele. Det er jeg i verden for – netop at skabe noget overblik for jer og være med til at samle trådene, så I lykkes med at overleve i denne verden med fuldstændig vild inflation og prisstigninger på alt.

Større kunder med PPA-aftaler – pas på risikoen

Har I et lidt større forbrug, kan det være I allerede går i tanker omkring en PPA-aftale, hvilket er et varmt emne i elmarkedet – hvor man køber sig ind i et produktionsprojekt tidligt i processen for dermed at være med til at opstille grøn strøm – og altså samtidig få muligheden for at kunne markedsføre sig med det. Der er dog markante risici forbundet med disse, og det er virkelig vigtig at læse alt igennem og finde alle ting med småt, så ej heller det er en løsning, der sådan uden lige lader sig gøre.

Havregrynene om morgenen ved jeg ikke helt, hvordan man skulle kunne prissikre – men der er stadig få muligheder i energimarkederne. Men det kræver handling. Nu.

– Mogens
atomkraft giver lav co2-udledning
Atomkraft giver lav CO2-udledning

Tyskland har afvist at udskyde lukningen af de sidste atomkraftværker – så der er mørke skyer over energimarkederne, når efteråret rigtig sætter ind. Det er den perfekte storm efter Rusland rasler med sablerne og lukker ned for mere gasflow til Europa gennem Nord Stream 1 også. Læs mere her: energiwatch.dk/article13778555

50 øre er meget

Tyskland genåbner kulkraftværker

____________________________________________

I kan altid gå på opdagelse i mit artikel-arkiv. Klik på en kategori eller søg efter bestemte emner. Har jeg ikke skrevet om det, er I velkomne til at kontakte mig omkring det. Så skriver jeg sikkert snart om netop det.