Strejke i Frankrig, der har sat op til 13 GW fransk atomkraft-kapacitet ud af spil. Fransk atomkraft er en kæmpe faktor i de sammenhængende elmarkeder og Frankrig er det land i Europas med størst atomkraftkapacitet. Det kan mærkes rundt i energimarkederne, der er forbundet med de mange interconnectors – altså udlandskabler mellem landene.

Fransk regering vil hæve pensionsalderen til 64 år

Strejken har grobund i den franske regerings pensionsreform, hvor målet blandt andet er at hæve pensionsalderen med 2 år – til 64. Så det kan da virke en anelse absurd, at man strejker over at skulle arbejde til man er 64 – jeg regner personligt med pensionsalderen for mit vedkommende er hævet betragteligt, når den tid en dag kommer. Selvom jeg da håber det bliver en glidende overgang, hvor arbejde måske kan følge med det meste af livet – når man brænder for det, er det jo skønt.

Atomkraftværker i Frankrig ude pga strejke
Franske strejker landet over grundet regeringsforslag om at hæve pensionsalderen til 64 år

Yderligere komplikationer

Udover strejkerne rundt omkring i Frankrig, er der samtidig problemer på flere atomkraftværker, der er ude til vedligehold i øjeblikket, hvilket også påvirker tilgængeligheden af fransk atomkraft.

Den franske atomsikkerhedsmyndighed har senest advaret mod “dybe revner” i Penly-kraftværket reaktor 1 og 2 i Normandiet samt yderligere sikkerhedsissues ved reaktor 3 på Cattenom-værket, på Civaux-værket samt Chooz B.

Nu pågår reparationer, men ASN har udstedt advarsler omkring hændelserne, hvorfor EDF – “Électricité de France” – har påbegyndt reparationer.

Elmarkederne reagerer onsdag 8. marts med stigninger, der dog kommer ovenpå en meget lang periode med kraftige fald i energimarkederne generelt over hele linjen. Derfor er det svært at spå, hvad der lige præcis vedrører disse nyheder.

Episoderne med Penly-værket er sat til niveau 2 i INES-skalaen, der benyttes til at fortælle offentligheden om alvorligheden af de forskellige episoders karakter.

Der er samtidig forlydender om, at gaslagre mm også rammes af strejker 8. marts.

Problemer i sommeren 2023 som i 2022?

Kigger man lidt længere ud, kan der anes problemer for sommerens elektricitetsproduktion efter strejkerne. I 2022 oplevede vi store problemer med lave vandstande i floder rundt omkring i Europa og høje temperaturer i disse. Det udgør en risiko for mindre atomkraft, idet disse anlæg er afhængig af køling via. de europæiske floder.

Vinteren 2022/23 har nærmest vist samme problemer med tørke som sommeren sidste år. Dette udgør en risiko for høje elpriser til sommer igen, da fransk atomkraft er afhængig af vandstande til køling af reaktorerne (link).

Og på en måde kan man anse atomkraftproduceret elektricitet nu som et lager til senere – simpelthen fordi vi undgår at bruge anden energi, når atomkraftværkerne kører. Og grundet de verserende strejker, bliver der i princippet trukket mere end nødvendigt på fossile brændsler og andre lagre såsom hydro etc.

FAQ om fransk kernekraft

Hvad er EDF?

Électricité de France eller “EDF” er et fransk statsejet elselskab, der udover at eje de fleste atomkraftværker i Frankrig også har aktiviteter i andre lande i Europa, Sydamerika, Afrika og Asien og beskæftiger ifølge Wikipedia 160.000 ansatte.
————————————————————–

Hvor mange reaktorer er der i Frankrig?

Der findes 56 atomreaktorer i Frankrig fordelt på 18 sites. Kilde: statista.com.
————————————————————–

Hvor meget atomkraft har Frankrig?

Frankrig har op til 61 Gigawatt atomkraft fordelt på de 56 reaktorer. Faktisk er Frankrig kun overgået af USA, der 95 GW atomkraftkapacitet i 2022. Kilde: iea
————————————————————–

Hvad er INES-skalaen?

INES (International Nuclear and Radiological Event Scale) er udviklet af IAEA (det internationale atomenergi-agentur) til at forklare vigtigheden af komplikationer på kernekraftværker med henblik på sikkerhed og radioaktivitet. Skalaen bruges på almindelige atomreaktorer og altså ikke ved fx radioaktivitet pga stråling fra fx MR-scanninger eller andet.
————————————————————–

SENESTE ARTIKLER

 • Danske landvindmøller knockoutet af atomkraftværk i 2022
  Alle landvindmøller placeret i Danmark – og lad os sammenligne med et enkelt atomkraftværk i Sverige: Forsmark. Bliver du også overrasket? Forestil dig alle de møller du kører forbi til og fra arbejde eller måske spotter langs motorvejen fra mødet i eftermiddags. Læg dertil samtlige af de landvindmøller, der er i Danmark – det er over 4.000 møller i alt – fordelt som dette billede viser: Sundt med debat – men få eksperter skal ikke ødelægge det for resten Der pågår uendelig megen debat om atomkraft rundt om i samfundene – inkl. her i Danmark. Det ser jeg som et […]
 • CO2-kompensering og andre smarte ord
  CO2-kompensering – batter det egentlig noget, alle de smarte løsninger, der øjensynligt får problemerne med CO2-udledning til at forsvinde?
 • 2 millioner i gennemsnitsløn hos spekulanter
  Norlys Energy Trading har haft et så godt resultat i 2022, at der er udbetalt 2 millioner i gennemsnitsløn til virksomhedens 168 medarbejdere
 • Energiminister: send pengene retur til ejerne tak
  Energiministeren tror, han kan få afklaret forløbet om milliard-bonusser i selvsamme energikoncerner, han mødes med – send hellere pengene retur
 • Ny priskrise 2023 klar i kulissen bag tørkeindex?
  Ny priskrise lurer i kulisserne. For tørkeindex over Europa ser allerede alarmerende ud, trods priserne er kommer gevaldigt ned siden sommeren 22
 • 250 og 300 millioner i bonus til ansatte energibaroner
  Finans.dk beskriver, hvordan ledende medarbejdere i Energi Danmark står til op mod 250 til 300 millioner i bonus per snude

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere