Europa diskuterer bedste metoder mod energikriser, mangel på energi og bygning af fremtidens integreret energisystem – det bygges allerede nu.

En masse baseload-forbrug – altså forbrug, der stort set bruger strøm 24/7 – bygges i form af datacentre, og også vores elektrificering generelt af samfundene bidrager til øget elforbrug på alle timer af døgnet. I hvert fald såfremt, vi alle ønsker at opretholde nuværende måde at bruge el på, hvor der konstant er ligevægt i elnettet – og derfor ikke udfald, som man ellers møder på ferier i fjerne egne indimellem.

Viljen til en bæredygtig fremtid er her

Virksomheder forsøger konstant at skære ned i energiforbrug, at forbruge smartere og dermed være med til at skære i CO2-udledningen, hvilket initiativer som fx CO2Puljen nu skal hjælpe på vej. Energi er bare ikke et nulsumsspil – jeg tror ikke på net Zero sådan helt overordnet er muligt i en moderne verden.

Jeg tænker ikke alle vil være villigere til at stoppe dataforbrug, lægge smartphonen på hylden og flytte i en skov og leve af bær. I hvert fald de færreste. Net zero er et skridt i den rette retning – men vi bør hele tiden holde fokus på, hvad der rent faktisk kan gøres nu og her.

For en 2050-strategi bliver let udvandet af tiden, og så opnår vi ikke det, vi måske kan ved at samarbejde allerede nu. Netop derfor arbejder jeg i MPS-SOLUTIONS på energifællesskaber, hvor en PuljePPA vil kunne give bæredygtigheden et boost hos kunder, der er klar.

Energisystemet lige nu fx energisystem til fremtiden

Mens virksomheder er klar til at arbejde for at mindske CO2-udledningen, flyver diskussionerne rundt i Europa. For hvordan skal fremtidens energisystemer bygges?

En del af svaret har vi allerede – for der bygges fortsat masser stabilt forbrug – som fx datacentre og PtX-anlæg som godtnok mest skal drives, når sol og vind er der – men som for fleres vedkommende meget ser ud til at kræve en vis form for el konstant. Så det stabile forbrug kommer, og vi har brug for stabil produktion for at kunne holde liv i elmarkedet, det behøver man ikke være civilingeniør i energisystemer for at regne ud.

Elnettet presses allerede nu af den megen vedvarende energi i form af sol og vind, og de former for energi kan også noget – men de bør og har sådan set altid været designet til at være et tilskud til den stabile baseload-produktion. Før i tiden var det kul mm. Nu er det kul, olie, atomkraft mm – hvoraf jeg 100% foretrækker atomkraft, som Anders Lund Madsen undersøger disse dage på DR.

Denne artikel beskriver et 100.000 kvadratmeter stort datacenter, der flytter ind i Nordjylland. Spændende projekt, hvor der heldigvis er tænkt løsning omkring overskudsvarme ind fra starten. Link.

Lad os vælge det bedste for planeten – der er ingen Planet B

Vi bør altså sigte efter de bedste løsninger for planeten og fremtidens bæredygtige energisystemer og her spiller CO2-neutralt eller meget lidt CO2-udledende atomkraft givetvis en større rolle, end vi hidtil har villet indse. Der er om ikke andet brug for åbne dialoger omkring det, og ikke blot en affejning, som fx Brian Vad Mathiesen leverer gang på gang. Det er efterhånden trættende – for en meget stor del af befolkningen er ved at sande, at det bliver svært uden.

Vi bør samarbejde – energibranchen spiller en afgørende men forbrugerne har også meget at skulle have sagt omkring, hvad der kommer til at ske og kan ske for energisystemet og denne kolossale opgave kræver samarbejde. Hvorfor vi bør fokusere på de bedste løsninger og ikke udskamning af andre. Det bliver for politisk i så fald.

Samarbejde med MPS-SOLUTIONS om at sikre fremtidens energisystem gennem energifællesskaber
Jeg er 100% uafhængig – altid. Og arbejder for energifællesskaber og samarbejde

English version

𝗧𝗛𝗘 𝗘𝗡𝗘𝗥𝗚𝗬 𝗥𝗢𝗔𝗗𝗠𝗔𝗣 𝗙𝗢𝗥 𝗘𝗨𝗥𝗢𝗣𝗘 𝗔𝗥𝗘 𝗕𝗨𝗜𝗟𝗗 𝗧𝗛𝗘𝗦𝗘 𝗗𝗔𝗬𝗦

Discussions are flowing in most of Europe.
How we build the energy climate for future decades…

One thing is for sure, that a lot of baseload-consumption is tied to the living standards most people want these days.
That being able to use your smartphone 24/7, hvac’s and no blackouts in our electricity.

At the same time most want to reduce carbon emissions, help our climate and save Mother Earth. However, it is not a zero sum game – we can’tt have it all. Although we can do better than now.
But we need more baseload electricity production to keep up with rising demands in living standards and our endless internet connectiviness.

𝗠𝗢𝗩𝗘 𝗧𝗢 𝗧𝗛𝗘 𝗪𝗢𝗢𝗗𝗦 𝗢𝗥 𝗕𝗨𝗜𝗟𝗗 𝗔 𝗦𝗧𝗥𝗢𝗡𝗚𝗘𝗥 𝗙𝗨𝗧𝗨𝗥𝗘?

For sure – the best thing is to shut it all off. And perhaps spend some time in the cold winter baths that are winning in on people – like myself.
If we want 24/7 electricity we need to open up to discuss nuclear power along our green alternatives of wind and solar. And luckily enough most places the debate have been moved up a notch – from mud-throwing from each side till more understanding, including and real discussions.

We need the best options for the planet, and I believe a mix is to be preffered.
Below article (in Danish) states a hure datacentre from the US is on its way to Denmark. If we do acknowledge we need baseload production along, we will loose out on future possibilities.

(Article in Danish about Prime from California building a 100.000 sqm 3-4 store high datacentre in the Nothern of Jutland in Denmark)
https://lnkd.in/e9W2xEic

I have been working on a way to make better use of PPA’s and these days work on bringing consumers together to highten the pros of the contracts.
The project with Prime in Sæby, is aiming at being one of the most sustainable projects within the field and plans are to use the heat from the center for the local heating company. Thumbs up from here.

BR Mogens aka #theenergystrategist #energistrategen

MPS-SOLUTIONS CUSTOMERS:

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere