Budget 2023 skal snart planlægges i mange virksomheder, og de stigende energipriser viser at gas- og elpris 2023 bør have fuld fokus. Eller dvs. de er højere end vi normalt var vant til. Naturgaspriserne har været trukket voldsomt op af de geopolitiske spændinger efter Rusland valgte at invadere Ukraine tilbage den 24. februar 2022. En krig russerne måske havde håbet ville være en lynkrig, men i stedet har varet længe og ikke mindst været en noget større mundfuld for Rusland, end jeg tænker de havde håbet.

Strømpriserne er selvfølgelig påvirket af naturgasmarkedet, men derudover giver udlandskablerne nogle højere regninger, og vejret i år har givet tørke og manglende nedbør i Norge, som også har oplevet rekordhøje priser i 2022.

Forskellige muligheder for budget 2023

Elprisernes udvikling i 2022 har været med vilde prishop og dybe dyk, og selvom priserne for ’23 endnu blot er markedspriser for den fremtidige leverance af el, ser det alligevel højere end normalt ud. Men mens der ikke rigtig er meget at komme efter hos leverandørerne af naturgassen i form af muligheder, så er der fortsat muligheder i elmarkedet for at prissikre 2023 – hvad enten det er som en fast pris, en kombination af faste og variable priser eller en PPA-aftale (Power Purchase Contract) alt efter størrelse.

Der er nemlig ingen garanti for, at fremtiden vil bringe lave priser tilbage. Udlandskablerne lægger en meget fast hånd under priserne herhjemme på især strøm. Samtidig har Norge nu kabel til England, som er klar til at suge de billige vandkraftværdier ud af landet – noget vi nød godt af tidligere.

Det er også muligt at finde spotaftaler aka variable priser. Men måske er 2022 året, hvor mange kommer til at gøre boet op, og overveje en ekstra gang, om der kunne være rationale i at prissikre om ikke det hele så en del af virksomhedens omkostninger til energi. For jeg tror ikke vi går en mindre urolig fremtid i møde med valg netop udskrevet, et EU der ønsker at indføre loft over energipriserne mens kampene fortsætter i Ukraine og en generel optrapning af den internationale spænding.

Likviditetsbudgettet 2023 skal snart forhandles i mange virksomheder
Budgetplanlægning bør indeholde et kig på energiaftalerne, og man kan overveje hvilke energiaftaler budget 2023 skal baseres på

Overvejelser i planlægning af budget 23

Der er ingen tvivl om, at mange danskere og mange virksomhedsejere sidder og regner og måske håber på at kunne låne til elregningen og naturgassen vinteren over. Men det er lidt som at tisse i bukserne, da det jo reelt blot udskyder regningen til senere. Det kan være fristende, hvis man har dyrere lån både privat som i virksomheden, men man skal bare huske på, at man potentielt graver hullet endnu dybere, og dermed sværere at komme op af. Og med det i mente, kan det jo gøre en eventuel konkurs endnu værre.

Der er stadig muligheder for at finde forskellig andre løsninger indenfor energi – her kunne en fastprisaftale på strøm være en mulighed, som kan hjælpe med at få lidt mere “sikre” tal i budgettet for 2023. Og jeg mener man dermed har større sandsynlighed for at regne sig ud af de problemer vi har set i 2022 med galopperende priser.

Det er ikke en løsning, der vil kurere alt – men mere sikre omkostninger kan medføre mere stabile salgspriser, som igen forhåbentligt kan medføre mere loyale kunder, da disse ved, hvad I står for og ikke oplever helt så mange prissving. Det er selvfølgelig en dans med djævlen, for på et eller andet tidspunkt vil priserne toppe, og så skal man have gjort op med sig selv, om man med en fast pris vil slå sig i hovedet over den eller være tilfreds med sikkerheden fx i et likviditetsbudget for 2023.

Sikkerheden vægter i det daglige

Min kunde Danhostel Viborg indgik naturgasaftale og elaftale med mig som uvildig rådgiver i februar 2022 – faktisk få dage før krigen i Ukraine. Lene, ejeren, valgte at give mig fuld tillid til at forhandle aftaler hjem, jeg fandt optimale for netop hende og Danhostel Viborg.

Og da Lene vægtede sikkerhed og tryghed for gæsterne højt, fandt jeg længerevarende aftaler, der i dag sikrer bl.a. budget 2023 gennem gode priser en del år frem. Stabiliteten i omkostningerne gør endvidere, at Lene ikke har behov for at sætte priserne helt så meget op som konkurrenter eller kon-kolleger og tilmed er der plads til at kigge på elbils-ladestandere, så hun netop kan udnytte priserne på el gennem aftalerne. Med det får hun endnu en konkurrencefordel, da hun selv har mulighed for at sætte prisen på en opladning lidt lavere end resten af lade-markedet.

Selvfølgelig kigger Lene fortsat på tallene for budget 23, men det er helt sikkert med mere sikkerhed og ro i maven, end hvis hun som så mange andre sad og måtte følge elprisen time for time og var styret af hvornår elprisen falder. Nu kan fokus nemlig fortsat være hos de mange gæster.

Danhostel Viborg blev kunde hos mps-solutions i februar 2022 og har sikkerhed i budget 2023
Naturgas og elaftaler sikret gennem mps-solutions giver stabilitet bl.a. i budget 2023 hos Danhostel Viborg

I må endelig hilse hos Lene, såfremt I besøger hendes hostel – jeg er sikker på hendes hun vil byde jer varmt velkommen sammen med et skønt personale.

Få opdaterede priser til jeres budget gennem mps-solutions

Hvad koster en kWh i 2023? Omkring 300 øre/kWh i markedet 5. oktober 2022 mens naturgasprisen 2023 handles omkring 16,50 kroner m3. Priserne ændrer sig selvfølgelig dagligt, så der vil altid være grund til en genberegning, da det er svært at svare på, hvornår el bliver billigere igen – hvis det sker.

Derudover kommer store svingninger til at få vedvarende indflydelse på likviditetsbudgettet i de fleste virksomheder fremad.

NB: Priserne vist her er uden afgifter, moms, jeres forbrugsprofil samt al dækningsbidrag, kreditomkostninger mm til energiselskaberne.

Få en snak om gas- og elpriser til budget 2023

Vil I have opdaterede gas- eller strømpriser ift. ovenstående priser, der som skrevet er fra 5. oktober? Så er jeg selvfølgelig altid klar til en snak omkring netop jeres situation og muligheder.

Læs også om regeringens udspil til vinterpakke.

Eller El – bedst, billigst kontra bare i stikket.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere