EU har afholdt ekstraordinært møde omkring energisituationen i Europe med sigte på at komme energiforbrugende virksomheder i hele EU til undsætning. Vi bør dog ikke glemme konkurrenceevnen og vi skal samtidig passe på med alt for spredte nationalistiske tiltag i den energikrise hele kontinentet står midt i. Desværre er det ikke mange indspil, de har fået og selv danske myndigheder, har ikke lavet meget larm omkring det.

Imens drejer mange bagerier, små købmandsforretninger og andre virksomheder nøglen og må give op overfor de eksploderende energipriser. Desværre er regeringens sidste tiltag hverken nok, eller i stand til at dæmme op for problemerne tids nok.

For danskerne og danske virksomheder bliver bedt om at tisse i bukserne, og udskyde energiregninger, der jo altså indeholder moms og afgifter. Hvad regnestykket bare ikke har taget højde for, er hvis energipriserne holder sig på nuværende niveau eller måske tilmed vil stige fremover. Så vil vi stå med tis i bukserne og være nødsaget til at blive i frostrummet med en konkurrenceevne der er totalt eroderet.

Vi skal passe på de nationalistisk tiltag

England har i mellemtiden indført loft over energiregningerne denne vinter for private, mindre virksomheder, offentlige instanser og velgørenhedsprojekter, og lækkede dokumenter viser ifølge finans.dk, at regeringen herhjemme barsler med yderligere tiltag (“vinterhjælp”) til at bekæmpe vinterens komme med dertil hørende høje energipriser.

Men at hvert land finder egne løsninger afhængig af statskontoen, er for mig at se en farlig rute – for hvorfor skal Norge fx fortsætte med at eksportere, når engelske eller andre forbrugere med tiltaget om loft over omkostningerne, dermed får lavere incitament til at spare på energien set i forhold til uden sådanne tiltag?

Hvorfor skal Sverige fortsætte eksport af billig vand- og kernekraft til Danmark, såfremt de danske forbrugere kompenseres mens svenskerne måske ikke gør? Og mens danskerne står og peger fingre ad atomkraften over sundet og i andre lande og regeringen 2022 fortsætter sin entydige fokusering på vind- og solenergi som løsningen på alle gordiske knuder?

England styrker sine virksomheders konkurrenceevne
Konkurrenceevnen styrkes mens englænderne lettes, fra Twitter

For netop at det bliver lettere at være englænder og priserne for de private og virksomheder holdes i ave, betyder samtidig at Norge, der eksporterer til England må stå og undre sig over denne udvikling. For hvordan skal man fortælle sin befolkning, at den oplever de højeste elpriser af landene omkring, mens fx England substituerer deres virksomheder, som dermed indirekte opnår en form for øget konkurrenceevne overfor de norske virksomheder?

Og hvordan vil man som nordperson stille sig med udsigten til, at trods man nu sparer på energien, så har landet man eksporterer strøm til pludselig et mindre incitament til at spare på det samme?

Vi må holde sammen ift. danmarks konkurrenceevne 2023 sammen med EU

Europa bliver nødt til at se problemerne vi står i på en mere sammentømret måde. For vi har simpelthen ikke råd til at sub-optimere hvert land for sig, for det vil medføre interne stridigheder. Derimod må vi forsøge at holde fast i den konkurrenceevne vi trods alt stadig har. Vi må altså ikke glemme vores stærke position i at energioptimere og spare på energien. For vi er i mine øjne under et bombardement af økonomiske slag i øjeblikket. Vores virksomheder taber netop konkurrenceevne med den verserende energipriskrise, mens Asien står klar til at absorbere al efterspørgsel vi trods alt må have i hold endnu.

Samtidig meldes der om flere fragtskibe på vej ud fra forskellige skibsværfter rundt omkring, hvilket blot vil puste til ilden og gøre varer fra Asien endnu mere tillokkende.

Vi risikerer i mine øjne at stå med et Europa, der sejles agterud af konkurrencen fra Asien, hvor man er fløjtende ligeglad med hvor meget kul, der bliver benyttet i energiproduktionen. Det bevidner nedenstående graf ret tydeligt om.

Elproduktion i Kina fra forskellige kilder

Der bliver skovlet uanede mængder kul i ovnene i Asien, og med vores regerings ensidede satsning på vindmøller og solenergi, tror jeg desværre vi kan risikere at sætte mere end den nære konkurrenceevne på spil. Fremtiden kræver enorme mængder energi, der måske ikke udelukkende kan produceres gennem vindmøller og solceller.

Vinterhjælp på vej, der vil fjerne elafgiften?

Regeringens lækkede dokumenter omkring en såkaldt “vinterhjælp” vil bl.a. fjerne elafgiften i første halvår af 2023, og det virker jo som en kærkommen håndsrækning i en situation som den landet står i i efteråret 2022. Den kommende vinter ser unægteligt barsk ud, og der må tænkes ud af boksen. Elafgiften er en af måderne at skrue på. Men vil vi det grønne fremover, må det stadig gerne koste at forbruge energi. Det risikerer vi at kaste bort, såfremt priserne fx klapper fuldstændig sammen på baggrund af en potentiel astronomisk recession. Men i og med der kun tales om første halvår af 2023 giver det god mening.

Der kan altså være fin ræsonnement i at fjerne det meste af elafgiften, da man også fra centralt hold, gerne vil have de private husstande væk fra naturgas og over på el-baserede varmepumper og at vi ser en generel tendens til et mere og mere elektrificeret samfund.

Virksomheder får dog kun delvis gavn af dette, da mange allerede får refunderet elafgiften, men det er samtidig en håndsrækning til netop virksomhederne, fordi danskerne således får en anelse lettere ved at få enderne til at mødes. Og så vil de høje priser nok stadig sætte en stopper for et uhæmmet energiforbrug under alle omstændigheder. Så der er bestemt ide i at kigge i den retning en fjernelse af afgiften vil give.

Dette vil også kunne give en smule af den tabte konkurrenceevne retur, om end landet stadig står med mørke udsigter i et globalt spil om kundernes gunst med faldende fragtrater og et Asien, der potentielt opsnapper billige råvarer fra Rusland. Og netop her skal vi forsøge at holde sammen i hele Europa. For vi har brug for hinanden – og jeg spår at vi får endnu mere brug for hinanden i fremtiden.

EU’S FORSLAG TIL INDGREB I ENERGIMARKEDERNE

In this respect, Ministers duly noted the contribution provided by the Commission and invited the Commission by mid-September to:


a. Propose measures aimed at capping the revenues of inframarginal electricity producers with low costs of production and at introducing a solidarity contribution from fossil fuel companies to be used to mitigate the impact of high energy prices on customers.

b. Propose emergency and temporary intervention, including gas price cap. Specific measures in this regard should also help limiting the impact of high gas prices on EU electricity markets and energy prices for customers. Such measures should aim at benefiting European consumers to alleviate social and economic
consequences of the current high energy prices, and European companies in order not to endanger their competitiveness, while preserving the incentive to reduce gas and electricity consumption and the market signal for decarbonisation.

c. Present a proposal incentivising coordinated electricity demand-reduction across the EU in order to relieve pressure on electricity generation and address energy scarcity and high energy prices.

d. Design emergency liquidity instruments that would ensure that market participants have at their disposal a sufficient collateral to meet margin calls and that would address increased volatility in futures markets, and consider reviewing relevant guidelines to integrate the rules on safeguards.

kilde: europa.eu

ENERGIMARKEDET KRAKELERER – RENTEMARKED FUNGERER

Energimarkedet krakelerer mens rentemarkedet fungerer. For banker udsteder lån med fast rente, og mange har brugt dem til at sove bedre i en økonomisk virkelighed, hvor inflationen raser, naturgassituationen er uoverskuelig og usikkerheden generelt er enorm. I energimarkederne plejer der ligeledes at være mulighed for at prissikre sig ud af ubekendte omkostninger på el, naturgas og andre energiformer. Ligesom de faste renter. Det frie energimarked har fungeret i mange år, men er noget vingeskudt i øjeblikket, hvor forbrugere styrtbløder mens der festes hos producenterne.

Men siden februar har de fleste energiselskaber haft lukket for mulighederne for at købe fx gas og el til faste priser. Det på trods af, at der heldigvis gennem hele perioden siden har været mindst et selskab, der faktisk har stillet faste priser. Så force majeure er der ikke tale om.

Der er voldsom volatilitet i energimarkederne ja, men det var vel en stor del af det, energiselskaberne kunne sikre kunder imod med netop faste priser? Og det er vel en del af baggrunden bag privatiseringen af fx elmarkedet tilbage i 1999? Hvor man via privatisering ville sikre større konkurrence på elmarkedet og altså noget, der sigtede mod bedre muligheder for private og virksomheder ved køb af energi.

MPS-SOLUTIONS klar til forskellige opgaver og foredrag om energimarkederne

Hvordan selskaber der er medejere af en producent af vindmøllestrøm kan forsvare overfor kunder og ejere at efterlade dem i uden muligheder for at købe noget af den strøm, de dermed selv er med til at producere, er for mig en gåde.

For mens flere producenter tjener godt på at være fx. vindmølleejer, taber kunderne konkurrenceevne og efterlades med enorme ekstraregninger på energi fremover.

Er det fair og en ordentlig måde at drive jeres selskaber på, der i mine øjne har et kæmpe ansvar i forbindelse med vores energi, hvilket verden er dybt afhængig af?

LILLE OPMÆRKSOMHED, MEN STORE KONSEKVENSER

På trods af det ikke får opmærksomhed i medierne har det betydning for virksomhedernes og samfundets økonomi. For mens energidirektøren i norlys fx flere gange til mja.dk udtaler at han tror på faldende energipriser er virkeligheden bare diametral modsat. (Link 1link 2link 3)

Rentemarkedet fungerer energimarkedet krakelerer
Hvad er det, der sker i energimarkedet i øjeblikket?

Elprisen for strøm leveret i 2023 var kort efter Rusland invaderede Ukraine februar under 100 øre/kWh, og mens der mange steder blev lukket ned for faste priser, har jeg lige siden booket fornuftige aftaler til mine kunder.

Siden er prisen for 2023 klatret over 100% højere. Til at ligge over 200 øre for 1 kWh strøm og modsat energidirektøren, der i Midtjyllands Avis i en artikel fra 4. januar udnævnes til ”ekspert”, har jeg måske nok en mere ydmyg titel, men jeg tror ikke på vi har set toppen.

I markedet hører jeg tilmed stadig kunder blive anbefalet at blive på de variable priser, men hvordan kan I “rådgive” kunder, når I kun tilbyder ét produkt og samtidig rådgiver til netop det?

Det ene produkt, hvor al risiko ligger hos kunden selv vel at mærke.

KÆRE ENERGISELSKABER; I KAN GODT!

Ja, der er en mulighed for en top i energimarkedernes priser skal ses – men den er ikke fundet endnu siden februar – og resten af 2022 er prisændringerne på el værre end for 2023 ift. da Rusland invaderede Ukraine og sparkede energikrisen i gang. Mit bud er fortsat at vores kabler til højere prisområder vil give endnu højere priser fremad.

Så kære:

NorlysAndelAURANRGiVerdoJysk EnergiScanenergi A/SSEF A/SOK a.m.b.a.Energi Danmark GroupØrsted (måske jeg glemmer nogen?)

– det er nu I har mulighed for at træde til og løfte jeres samfundsansvar, som jeg mener I har taget på jeres skuldre.

Energikrisen skal vi igennem, men vi skal arbejde sammen for at komme det. Jeg tror ikke på det er ved at stoppe helt op. Vi er nødt til at tage tyren ved hornene og arbejde sammen for at finde løsninger.

Min måde at arbejde på er ved at spille kunden, jer som gas- eller el-leverandør og mig selv gode sammen. Lad os fortsætte det med endnu flere muligheder for kunden, der gerne snart må komme retur i centrum. For måske nogle kan overleve markant stigende regninger, men andre får det sværere – og vigtigere endnu, tror jeg vi skal til at løfte i flok for at bevare landets konkurrenceevne.

Så må I lade diverse traders med kløe i fingrene arbejde i samme retning mod at sikre, at I igen er i stand til at stille faste priser til jeres kunder. Måske bliver det med lidt større risikopræmier i disse energimarkeder, men det bør stadig være op til kunden at vurdere, om de vil betale.

PRES PÅ SAMMENHOLDET I NORDENS ENERGIMARKEDER

I Norge er Norsk Industri disse dage på trapperne med forslag til, hvordan man kan dæmme op for energikrisen, for de mærker også hvordan kabel til England og Danmark hæver deres pris vildt disse tider. Knut E. Sunde er på Twitter og frygter disse prisstigninger forhindrer yderligere investeringer mm, hvilket igen vil ramme vores økonomier i det lange løb. Link til artikel på e24.no.

I Sverige undrer befolkningen sig over, at man sender svensk strøm ud af landet til en brøkdel af, hvad Norge og Danmark sender det videre i systemet til højere prisområder til. Se indlæg på LinkedIn her.

PRES PÅ NORMALT VELFUNGERENDE ENERGIMARKEDER

Vi står med energimarkeder, der mange år har fungeret i norden. Danmark, Norge, Finland og Sverige har været frontløbere på grøn energi, men med de udlandskabler Energinet og Statnett har stablet på benene, ser vi disse dage konsekvenserne. Rationering af vandmagasiner i Norge, ulmende utilfredshed i befolkningerne og begyndende konkurser og privatpersoner der bliver tvunget fra hjemmet, fordi pengene ikke er nok til at betale varmeregningerne eller elregningerne.

Vi bliver nødt til at sætte ord på krisen, for vi står på tærsklen til en krise, der kan afstedkomme skænderier mellem vores brødrelande fremad, og generelt gennem hele Europa, fordi energikrisen får lov at vokse sig så stor. Energinet og Statnett ønsker ikke den åbne debat omkring udlandskablerne, men fakta er, at vi siden 2019 har set stigende negative konsekvenser for forbrugerne i Norden. Se også mit skriv fra december:

ENERGIMARKEDET KRAKELERER OG FORDELINGEN SKÆVVRIDES

Producenterne eller ejere af fx vindmøller (og flere spekulanter) tjener for meget i øjeblikket, og forbrugerne er oftest efterladt til de variable priser, der i mine øjne sagtens kan bliver voldsomt meget højere. Samtidig benytter Rusland Nord Stream 1 til et kvælertag på Europa, mens de stadig tjener styrtende på den mængde naturgas, de trods alt stadig sender herned – blot mange flere penge for meget mindre mængde. Det er helt skørt. Og samtidig mister hele Europa konkurrenceevne til Asien, som mange steder nok deltager i brandudsalg af russisk gas, stål, olie og meget andet.

Det vil klæde danske politikere at stoppe deres smædekampagner mod hinanden og faktisk arbejde. De er sat i folketinget for at varetage landets interesser, og det kan i mine øjne aldrig være at køre landet mod amerikanske tilstande, hvor der bruges mere energi på at svine hinanden til fremfor selv at komme med løsningsforslag.

Ovenstående er svært at være uenig i, om man så er blå, rød, grøn eller lille. For selvom man måske tænker markeder skal have frit løb, så er det altså ikke tilfældet i øjeblikket. For forbrugere, virksomheder og altså kunderne er lukket ude af butikken. Sælgerne som energiselskaber står med så stor magt, at de smadrer vores økonomi fuldstændig i øjeblikket. Mange større virksomheder er måske kommet ombord PPA-aftaler direkte med selskaberne, men hvor efterlader det hele samfundet, hvis mange snart ikke kan betale regningerne? De selskaber rammes også, når deres kunder mister mulighederne i energimarkedet.

KONKURRENCE PÅ ENERGIFORBRUG VIA UDBUD

Konkurrence via udbud ved mps-solutions eller via. en generel prisforespørgsel hos de skarpeste leverandører i markedet. mps-solutions analyserer de indkomne tilbud og rådgiver om fordele og ulemper ved de forskellige bud. Her lægges vægt på hele tilbuddet, så der også skeles til gebyrer og leverandørens fleksibilitet i volumen mm.

Jeg kender energiselskaberne i Danmark og følger løbende med i deres resultater. Så omend jeg ikke kan give en garanti – så holder jeg skarpt øje med de forskelige leverandører, I præsenteres for gennem mps-solutions. Jeg vil aldrig anbefale leverandører, som måske hænger i vandskorpen mht egen overlevelse.

Jeg er samtidig yderst omkostningsminimerende, og ved, at I ikke har brug for endnu et dyrt system eller tynde floskler om, at jeg er Danmarks førende osv. Her er ikke brug for et helt energiteam – jeg lader i stedet resultaterne tale for sig selv. For jeg ved, hvor min integritet er.

ERFARINGEN ER HALVDELEN AF JOBBET SOM ENERGIMÆGLER

Arbejdet som energimægler er egentlig ikke så kompliceret, som andre måske gerne vil have det til at lyde. Det er til gengæld ikke alle, der har den direkte erfaring med handlen med produkterne bag jeres aftaler. Det har jeg – og jeg ser det selv som en fordel, at jeg ikke stiller med et helt energiteam, der skal aflønnes og have bid af kagen – jeg er jeres medspiller.

ET TYPISK FORLØB KAN SE SÅDAN UD

TIDSPLAN

Sammen lægger vi en strategi for køb via udbud. Vi udgør dermed et energiteam, der sikrer forventningsafstemning og målsætninger. Samtidig holder vi et skarpt blik på markederne og forsøger i fællesskab at time det optimalt – alt i forhold til ønsker om sikkerhed, ricisi og muligheder hos netop jeres virksomhed.

FORHANDLINGER / UDBUD

Jeg gennemgår alle indkomne bud, og giver en klar anbefaling ud fra de kriterier vi i fællesskab har opstillet før hjemtagning af priser, hvorefter en samlet betragtning udgør beslutningsgrundlaget for jeres valg af leverandør

KONTRAKT

Jeres nye kontrakt kvalitetssikres og gennemgås af mps-solutions, der ligeledes er med jer i hele aftaleperioden ved tvivl eller administrative opgaver

I sparer tid og får samtidig et erfarent blik på aftaler og gennemlæsning af alt med småt

KONKURRENCE VIA UDBUD – OGSÅ OFFENTLIGE

Konkurrenceudsæt forbruget med udbud ved mps-solutions
Jeg forhandler på jeres vegne

Er ofte nogle større størrelser, og som indkøber i en offentlig stilling, kan det være rart at være forberedt på udbuddet, når det drejer sig om komplicerede markeder. Derfor tilbyder jeg også rådgivning direkte til indkøbere i det offentlige, der således kan oplæres i energimarkedernes mekanismer, så udbud bliver stillet på mere oplyst grundlag.

STYR PÅ UDBUDSMATERIALET

Jeg kan være med til udarbejdelse af materialet og data, og kan medvirke til, at udbuddet gennemføres med størst mulige gevinst for den offentlige udbudsstiller. Jeg kender energiselskaberne i Danmark og følger løbende med i deres resultater. Så omend jeg ikke kan give en garanti – så holder jeg skarpt øje med de forskelige leverandører, I præsenteres for gennem mps-solutions. Jeg vil aldrig anbefale leverandører, som måske hænger i vandskorpen mht egen overlevelse.

Jeg er 100% uafhængig, så INGEN af leverandørerne betaler penge til mps-solutions.

Jeg er samtidig yderst omkostningsminimerende, og ved, at I ikke har brug for endnu et dyrt system eller tynde floskler om, at jeg er danmarks førende osv. Jeg lader resultaterne tale for sig selv. For jeg ved, hvor min integritet er. Arbejdet som energimægler er egentlig ikke så kompliceret, som andre måske gerne vil have det til at lyde. Det er til gengæld ikke alle, der har den direkte erfaring med handlen med produkterne bag jeres aftaler. Det har jeg.

Jeg ved, hvordan priserne i markedet skrues sammen, og har siddet på den anden side af forhandlingsbordet og regnet priserne, som sælgerne havde med i marken.

TÆRSKELVÆRDIER

Tærskelværdierne er de beløbsgrænser, der afgør, hvilke regler en offentlig kontrakt er omfattet af. Det er dermed ikke alle offentlige indkøb, der skal underlægges stringent styring, men mindre indkøb kan også håndteres gennem mps-solutions, hvormed 100% uafhængighed sikres for den ansvarlige myndighed.

Kilde: https://www.kfst.dk/udbud/udbudsregler/taerskelvaerdier-2022-og-2023/

Del artiklen med kolleger og bekendte