Inflationen – en af de vigtigste økonomiske nøgletal, og noget samtlige traders i verden holder øje med, nemlig den amerikanske inflation taber fart. Core CPI (Consumer Price Index) steg i oktober “kun” 7,7% mod forventet 8,0% – og mod forrige tal for september, der lå på 8,2%.

Dette har fået aktiemarkederne til at hoppe op af ren eufori over, at rentehævningerne snart kan tage en puster, og markedet spår øjensynligt ovenpå dagens offentliggørelse, at FED (den Amerikanske Centralbank) ikke vil fortsætte med at hæve renten på kommende møder.

Har betydning for Danmark

At inflationen aftager sit vilde ridt i USA, har også stor indvirkning på Danmark. For mens Finans.dk i dag skriver om dansk inflation 2022, som er steget 10,1% i oktober sammenlignet med samme måned sidste år, så har den amerikanske inflation altså mere at sige for den danske økonomi. For det er en stærk indikator for verdensøkonomien, når den amerikanske inflation ser ud til at flade ud og måske tilmed snart kan falde til niveauer, der er til at overkomme for private og virksomheder.

Aktierne stiger derfor også voldsomt ovenpå nyheden fra den anden side af Atlanten, og de danske realkreditobligationskurser hopper også i vejret – med tilsvarende rentefald.

Tydeligt hop op efter offentliggørelse af lavere end forventet amerikansk inflation
US500 – de 500 største amerikanske aktier – tydeligt hop op efter offentliggørelse af inflation. Kilde: investing.com (kl. 17:40 – 10. nov. 2022)

Er alt bare godt?

Selvom markederne ser det som yderst positivt, at inflationen aftager, er der stadig lang vej til en mere stabil økonomi. Måske er skrækscenarierne for en alt for stram pengepolitik på vej til at drive over – men svingninger og usikkerhederne om fremtiden består i bedste velgående. For der er stadig krig, der er stadig Covid og verdens klima har det stadig rigtig skidt.

Der er fortsat brug for mere vedvarende energi, at vi kæmper for mere bæredygtighed og går i mere cirkulære tanker omkring vores forbrug.

Læs også dette skriv fra tidligere i dag.

Energimarkederne reagerer

Europæisk naturgas steg ovenpå nyhederne, men faldt sidst på dagen lidt retur. Samme mønster, kunne jeg umiddelbart se på de tyske elpriser, mens det nordiske elmarked var lukket, da tallene blev offentliggjort. Derfor vil de kommende dage nok bringe mere klarhed, om gas- og elmarkederne mere vil kigge på situationen i Europa med fyldte gaslagre eller spejde mere mod det amerikanske marked, inflationen der og måske øjne en lysere fremtid for Europa også snart – om ikke andet så rent økonomisk og regnskabsmæssigt.

Opdatering kl. 21

Aktiemarkederne er fortsat stærke gennem det meste af dagen i USA, og den ti-årige amerikanske rente styrtdykker – hvilket tegner til yderligere fald i de danske renter i morgen. Det er interessant energimæssigt også, da det letter presset på økonomierne betragteligt, da folk populært sagt får flere penge mellem hænderne, når renten er lavere.

Det kan få effekt i Danmark også den kommende tid, hvor fleksrenterne kan komme ned igen fra tårnhøje niveauer – og flere penge vil alt andet lige kunne betyde mere vækst og gang i hjulene igen. Og deraf den afledte effekt af stigende energiforbrug også.

Det bliver interessant at følge, om det så er et vedvarende skifte i den økonomiske situation i verden, vi her har været vidne til. Historisk er der flere beviser for, at efter perioder med galopperende inflation kommer vækstperioder igen.

Store fald i renteniveauet i USA vil få afsmittende effekt i Danmark, hvor inflationen spås at have toppet nu
10-årig amerikansk rente er toneangivende for lån i det meste af verden

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere