MARKEDSRAPPORT. Lidt slag til markederne den seneste uges tid omend det fortsat er voldsomt svingende markeder – indenfor dagene svinger det også op og ned, mens politik omkring CO2-kvoter stjæler billedet der. Samtidig har markedet krigen i Ukraine i tankerne og den galopperende inflation sætter nye rekorder for hver måned der går. Renterne tæsker i vejret, og det hele ligner en farlig cocktail.

Lidt slag til markederne

Elmarkedet får “endelig” lidt slag

Elmarkedet har haft et lille dyk i de korte kontrakter, da der spås mere nedbør i den kommende periode. Derudover har kul været presset af ok lagre for sæsonen og samtidig nedstemte EU-parlamentet et forslag omhandlende CO2. De helt lange kontrakter har fået et tryk i sidste uge, ledt an af Tyskland og ligner et resultat af et lidt mindre presset gasmarked.
Historisk set, sker der også oftest en ”kalibrering” af positionerne inden sommerferien hos traders, og da mange nok har købt strøm det seneste års tid, kan flere være i markedet for at sælge dette og ligge lidt mindre neutralt positioneret gennem sommeren.

Gasmarkedet

Inflationen begynder virkelig at vise sit grimme ansigt. Men vi har set faldende gaspriser på det sidste, på trods af flere udfald af produktion og lukning af gas fra Rusland til fx Danmark. Jeg tænker efterspørgselssiden kan være begyndende ramt, hvilket også rygtes rundt i krogene herhjemme – at tempoet daler en smule. Det er nok meget sundt, når alt kommer til alt, da vi har kørt i overhalingssporet længe. Samtidig er lagrene mere fyldte end dette tidspunkt normalt – men det er for at polstre dem til kommende vinterperiode, så det er lidt overraskende at det har så stor betydning her kortsigtet.

Gas i Holland - der er dog det seneste halve år opstået spænd til Tyskland og Danmark derfra
Gas i Holland – der er dog det seneste halve år opstået spænd til Tyskland og Danmark derfra. Kilde: eex.com

Lidt slag til markederne – Bonusinfo

England har realiseret under Tyskland i maj, og bliver faktisk også prissat omkring eller en smule under Tyskland efter stop af russisk gas til Europa. Tænker i hvert fald det kan have haft en negativ indvirkning på de tyske priser.
Lad os krydse fingre for inflationen ikke ender som Tyrkiet med over 70% inflation. Det er skisme svært at agere i.

Energimarkedet krakelerer – rentemarked fungerer

SENESTE ARTIKLER