Artikel i Midtjyllands Avis 28. oktober 2022.

Gasregninger har knækket virksomheder: Nu er der ifølge lokal mægler kommet en mulighed »sendt fra himlen«

Både gaspriser og elpriser har knækket virksomheder allerede desværre. Energipriskrisen har budt på voldsomme sving i priserne og selvom vi lige i øjeblikket bliver skånet af et ekstremt lunt efterårsvejr, lurer skyerne i horisonten. Ja, medmindre klimaforandringerne helt aflyser vinterens komme.

mja dk logo
mps-solutions sikrer viden til jeres energistrategi

I artiklen kommer jeg ind på, at de prisfald, der er set på det sidste i gasmarkedet kan være en gylden mulighed for at få kigget nærmere på virksomhedernes omkostninger. Er budgettet holdbart – eller består det af for mange usikkerheder?

I øjeblikket arbejder jeg for en del virksomheder omkring opstart af en decideret energistrategi, så der netop er større chance for at agere (altså på forkant) fremfor indimellem at måtte reagere (fx efter kæmpe spring opad i gaspriserne). For nogle gange kan en reaktion være for sent ude.

Mere styr på omkostningerne

Mere sikkerhed i budgetterne eller i det mindste en større fokus på omkostningerne til energi, vil efter min overbevisning komme til at spille en stor rolle i fremtiden. For energien er en ressource – noget af det er tilmed en knap ressource. Og med klimabevægelser, CO2-kampagner og virksomheders mål om at være mere bæredygtige, bliver fremtiden ikke gratis.

Og når gaspriserne eller elpriser kan knække virksomheder på stribe, er der desværre brug for en større indsigt i omkostningsstrukturer og budgettal. For ingen kender morgendagen, så man bør som minimum være opmærksom på, hvad worst case er, eller sætte nogle mål for, hvad man gør hvornår.

Energistrategi kan sikre virksomhederne

Med udsigt til større svingninger i priser, er en energistrategi et værktøj til at være lidt på forkant med tingenes udvikling. Har man en nøje nedskrevet strategi, bliver det lettere at agere fremfor at reagere.

En meget forsimplet version af en energistrategi kunne se således ud:

Forsimplet energistrategi - interview i mja dk (Midtjyllands Avis)
Forsimplet energistrategi

Som jeg nævner i Midtjyllands Avis på nettet venter vinteren forude

Der skal ikke så lang en kold periode til over vinteren, før de bugnende gaslagre hurtigt kan få ben at gå på. Og med manglende naturgas fra Rusland, har vi bare ikke helt så let ved at fylde dem op igen.

Forbruget er mindre i år jovist, men Europa er stadig voldsomt afhængig af naturgas – især når vi kommer lidt syd for grænsen.

BOOK et uforpligtende møde med mig lige her: mps-solutions Calendly

Eller læs fx mit indlæg: Vedvarende energi og elprisen time for time 2022

Artiklen fra Midtjyllands Avis er også lagt på på “Erhvervsnyt Silkeborg” her.

____________________________________________

I kan altid gå på opdagelse i mit artikel-arkiv. Klik på en kategori eller søg efter bestemte emner. Har jeg ikke skrevet om det, er I velkomne til at kontakte mig omkring det. Så skriver jeg sikkert snart om netop det.