MARKEDSRAPPORT. Norge ser engelske elpriser – og er ved at få øjne op for de høje strømpriser, der sker grundet engelsk udvikling i norske elpriser qua kablet mellem Norge og England. De oplever nu det Danmark har oplevet de seneste mange år. At vores udbygning af kabler til højere prisområder, har den betydning, at vores elpris mest mærkbart trækkes op til fx engelsk elpris – ikke omvendt.
Dette er kun begyndelsen på en større sammenhæng på Europas energimarkeder, men langt fra det sidste. Norge fik kabel til UK i oktober, og det har vist sig i priserne det sidste år, idet producenterne har holdt tilbage på vandmængderne så længe de kunne for så at producere og sende det til UK og de højere priser.

Kilde: tv2.no
Selvom mange snakker vind, vejr og manglende nedbør, glemmes ofte noget endnu vigtigere – netop at disse kabler har den effekt, at vores producenter får højere priser – men også at forbrugerne samtidig betaler mere.
I Danmark har forbrugerne i adskillige år hjulpet den grønne omstilling på vej med PSO-afgift – hvilken dog er på nippet til at være udfaset. Nu betales det over finansloven i stedet. Men lad os ikke snyde os selv – vi har støttet den grønne omstilling, men vi får nu desværre ikke den gavn af sol- og vindenergien som ønsket. Så længe vi kan sende så meget strøm til udlandet og højere prisområder.
Før i tiden fik Danmark billig norsk/svensk vandkraftproduceret strøm ind om dagen, mens vi kunne sende billig tysk/fransk A-kraft den anden vej om natten. De dage er med kabeludbygninger til Tyskland, Holland og nu UK fra både Norge og Danmark (kabel DK-UK i 2023) ovre. Vi får med meget stor sandsynlighed ikke de billige norske elpriser som vi har været vant til at se igen, men snarere tyske eller en engelske elpriser. Selvom mange håber.
Læs også skriv fra november:
Det er klart, at får vi en Covid-23 eller en anden eksplosion af endnu værre pandemier end den vi står i, kan alt ske – men som landene ligger, har vi udbygget ”motorvejen” til højere prisområder. Før de får udviklet/udbygget deres interne kabel-begrænsninger og udbygget vedvarende energikilder, står vi overfor en tid med høje energipriser.
Selvom man ofte læser i pressen, at når blot regnen vender retur til Norge bliver alt godt.
Det kan blive bedre end den energikrise vi lige nu befinder os i. Men historiske priser er nu engang netop – historiske. For der er faktisk rigeligt vand i Nordnorge. Mens Sydnorge har tomme lagre – endnu et bevis på interne kabelbegrænsninger og endnu et tegn på, at Sydnorge står i en helt anden situation end historisk med deres kabel til UK.
Jeg er blevet selvstændig, fordi jeg håber at kunne hjælpe vores forbrugende virksomheder til at finde løsningerne i den energikrise vi måske først lige er startet på.
For måske skal det være dyrt at forbruge – det har vores klode brug for. Men der findes måder at optimere situationen på.
Hos Symbion benytter vi Mogens som energimægler og er glade for samarbejdet!
RASMUS JØRGENSEN, Innovation Manager, Symbion A/S
Norske elpriser følger de engelske elpriser – det mærkes med højt forbrug
Jeg forsøger at generalisere en smule, som er på mode disse år. Derfor vil jeg bruge 2 dage som eksempel på, hvad jeg tror bliver den store gamechanger i fremtidens energimarked i Danmark og de omkringliggende lande.

Som beskrevet, udgør vind og vejr en stor del af det nordiske energimarked, og pt kommer der regn i prognoserne, hvilket sænker priser – men det er som vinden blæser med prognoser. Sidste år havde vi fx et meget mildt januar for så at få isvinter i februar. Men der er mange klogere hoveder end mig udi at spå om vejret – så det lader jeg dem gøre.
I stedet vil jeg opfordre jeres virksomheder til at gå jeres energiaftaler igennem – selvfølgelig allerhelst i samarbejde med mig det er da ingen hemmelighed.
Historisk skifte i elpriserne
For det er historisk det vi ser disse dage.
Tilbage til de to dage som generaliserings-model;
I dag og i morgen ligger Kristiansand og UK højest af de viste pris-områder. Engelske elpriser kun en anelse højere end Kristiansand…
(Kablet mellem DK og UK er færdig til test i løbet af 2023…)
Om hele forklaringen ligger i kablet, kan man diskutere, men faktum er, at dette er en gamechanger i det nordiske elmarked.
En gamechanger vi så i Danmark i september 2019, da vi fik kabel ind fra Jylland til Holland. Dengang mente flere jeg var tosset, fordi jeg og et par kolleger mente det danske område skulle meget højere op mod Holland og Tysklands elpriser. Jeg vil springe lige ud i det og vove pelsen igen – den historiske ændring vi ser i elmarkedet disse dage er kommet for at blive. Det er spørgsmålet, hvordan vi tackler det, der vil afgøre fremtiden og afgøre de danske forbrugeres priser.
For producenterne jubler – dette er guf for dem. De vil gerne op på tysk eller engelske elpriser og lur mig, om ikke de har haft flere lobbyister til at tale for kabler mod udlandet end den enkelte forbruger. En harmonisering af elmarkedet internt i EU er måske noget vi ikke kommer udenom – men hvordan skal vi med Brexit forsvare overfor danske og nordiske forbrugere, at vi sender “billig” grøn strøm til England det meste af tiden, når de ikke vil os mere?
Nok om det. Der er muligheder i markederne endnu. Det er blot med at finde dem, og finde de mest optimale for netop jeres virksomhed. For der er mange parametre i markederne, og der kan være fordele og ulemper ved alle løsningerne.
Det er dog der jeg gerne vil med på jeres rejse og give mit besyv med. Engelske elpriser er som jeg ser det, hvad vi kigger ind i. Eller måske rettere strømpriser på højde med de kontinentale europæiske lande, som historisk har ligget markant højere end norden. Til syvende og sidst er det dog jeres valg selvfølgelig!