SENESTE NYT

Om energi, marked og muligheder

Samarbejde med mps-solutions

Hermed seneste nyt om energien (1. november 2022)

Bugnende fulde europæiske gaslagre toppet op med ekstremt lunt vejr hele vejen gennem oktober har vendt op og ned på priserne nok engang. Lavere spotpriser på både gas og el er resultaterne. Faldene kommer dog også med afsæt i en drastisk ændring i forbruget. Både hos virksomheder og private er der gået folkespot i at spare på energien, hvilket er med til at presse priserne nedad. Der er simpelthen langt mindre efterspørgsel – og den “perfekte storm” er vendt på hovedet.

De længere priser er også dalet kraftigt – men dette kan også til dels skyldes flere kovendinger rundt i markederne. Blandt andet har Tyskland endelig indset, at de må holde kernekraftværker kørende også efter 31. december. Dette er i mine øjne især godt nyt for klimaet, for både i bl.a. Tyskland men også i Danmark har vi åbnet op for at fyre med kul i øjeblikket. Og det er på ingen måde den rigtige vej at gå i forhold til klimaet.

Figur 1 – ren elpris (før profil, adm.omk. mm)

Elpriserne 2022 - 31.okt'22

Figur 2 – Naturgas DK (før profil, adm.omk. mm)

Naturgaspriser 2022 - 31.okt'22

Priser opdateret pr. 31. oktober 2022.

Derfor kommer det lune vejr også lidt som sendt fra oven, da det giver en gylden mulighed for at gennemgå strategien for vinteren. Ikke blot på energiens vegne, men ligeledes for andre omkostninger, der indirekte vil være berørt af energiomkostninger her eller i andre lande (artikel). Det kan i hvert fald være en mulighed til at få lagt en strategi, så man som virksomhed ved, hvad der skal ske næste gang priserne futter af i opadgående retning.

Vandlagrene i Sydnorge er også forbedret på det sidste, hvilket har taget en del af presset her – dog er der fortsat mest vand i Nordnorge. Som helhed nærmer både Norge og Sverige sig normalniveauer for vandet.

På den lidt negative side, er det finske kernekraftværk Olkiluoto’s reaktor 3 ude af drift igen, efter den nærmest lige var blevet startet i test. Ikke just positivt for værket, der er over 12 år bagud planerne og desuden har overskredet budgetterne med en faktor rigtig meget.

 

Summa summarum, er frygten for denne vinter noget mere behersket nu, end for blot en måned eller to siden. Markedet er nu kraftigt optaget af vinteren 2023/24, idet 2023 adskiller sig fra 2022 ved ikke at have den samme tilførsel af gas fra Rusland i starten af året, som vi havde i år. Derfor er priserne på de længere kontrakter heller ikke faldet så voldsomt. Forbruget har været meget lavere end forventet i oktober, og vi har i Danmark virkelig sat ind overfor energi(over)forbruget, hvilket også spiller ind på prisfaldene. Spørgsmålet der er dog, om det så bliver varige fald i forbruget, eller vi ser toppen af besparelserne i øjeblikket.

 

Konklusionen i denne update må derfor være, at der er lidt mere ro på. Samtidig er der udsigt til, at fremtiden byder på større udsving i priserne. Det hænger også godt sammen med den større andel af vedvarende energi i systemerne.

Samtidig er vi stadig i en tight situation rent udbudsmæssigt, kommer vi i en streng vinterperiode. Men som det tegner til pt, holder Kong Vinter igen med kulden. På det lidt længere sigte, kommer gasmarkedet til at få større indflydelse, såfremt der fortsat er lukket for russisk gas næste vinter.

 

PS: Der bliver fortsat forhandlet i EU-regi omkring maks-priser. Men det nuværende prisfald har besværliggjort forhandlingerne, der trækker ud hele tiden. Hvad dette ender ud med, er stadig meget usikkert – såfremt der overhovedet bliver en aftale. 

Læs seneste artikler

Elaftale 2023 bør sikre i god tid

Elaftale 2023 – fast, variabel eller PPA

Elaftale 2023 skal snart være på plads. Ja, det samme skal naturgasaftaler og andre løbende kontrakter. Modsat tidligere...
Elpriserne time for time klatrer opad i Nordnorge

Elpriserne time for time i Nordnorge klatrer opad

Elpriserne time for time klatrer opad igen - og denne gang er det tilmed også sket i Nordnorge, der normalt har meget...
Læg til side

Tyske og norske elpriser time for time nov’2022

Den sidste uge har været interessant at følge i forhold til elpriser time for time. Det har nemlig budt på meget store...
Amerikansk inflation taber fart

Inflation i USA taber fart

Inflationen - en af de vigtigste økonomiske nøgletal, og noget samtlige traders i verden holder øje med, nemlig den...