Iværksættere går en svær tid i møde. Mange oplever allerede vigende salg, aflyste møder og stigende omkostninger på hjemmefronten og potentielt også galopperende renter på lån i boligen. Det gør nas som selvstændig.

Det kan som selvstændig derfor være tillokkende at forsøge med rabatter, udsalg og give-aways på sine ydelser i sådanne tider. De fleste selvstændige vil nok nikke genkendende til, at vi dæleme er klar med hele pivtøjet for at forblive så heldig at være egen chef – og at få lov at kæmpe for og sammen med kunderne i det daglige.

Men når krisen kradser, gør vi iværksættere meget for enderne mødes

Her vil jeg dog gerne henlede lidt opmærksomhed på den økonomiske del heri, for det bliver et minefelt, vi bevæger os ind i. Noget vi virkelig skal være opmærksomme på.

Spar op til vinteren - det bliver også hårdt som iværksætter og selvstændig
Læg lidt til side som selvstændig iværksætter

Lad os tage et eksempel med en coach, der går efter at holde en månedsløn hjemme på 45.000 sammenlignet med at være ansat i en virksomhed til netop denne løn. Altså 45.000 / 160 timer = 281,25,- i timen.

Hertil skal vi som selvstændige dog lægge sygedage, varme, el, pension, nedskrivninger, forsikringer, kørsel, internet, telefon, hjemmesider, reklameomkostninger, softwareprogrammer, revisor-omkostninger og gebyrer mv. til banker og andre – og sikkert alskens andre omkostninger.

Derfra skal man udregne, hvor meget af ens tid man rent faktisk kan fakturere – og for at holde det forståeligt, bliver vi lige i forhold til de 160 timer 🙂 For langt de fleste selvstændige jeg kender, har på tidspunkter langt flere timer.

I dette eksempel fakturerer vi 40% af tiden – måske højt sat?

Men dermed får man med udgifter, at timelønnen EX MOMS til kunden måske skal være ca 1.000,- (DOWNLOAD mit budget, som jeg benytter til at udregne timeløn og holde styr på omkostninger – iværksætter hjælp til dig selv 🙂

Kan du bruge budgettet?

Så er du velkommen til at sende et mindre beløb via. MobilePay til 61781306 (mærk med “budget”)

Beløbet vil ubeskåret gå til de projekter mps-solutions sponsorerer.

Det har fx været Legeheltene og Danske Hospitalsklovne.

Husk inflationen

Og nu til et sprængende punkt, som kan nedlægge mange iværksættere den kommende tid. For med en inflation, der netop har rundet 10%, er en faktureret timepris sidste år på disse 1.000,- nu altså kun reelt set 900,- værd.

For at holde samme løn som sidste år, skal man altså nu i princippet som selvstændig ud og sætte sine priser op med 11% (900*1,11 = 1.000)

Altså 1.000 x 1.11 = 1.100,- snarere end de 1.000,-

Dét er ikke let, mens man kigger ind i aflysninger, afmatning og færre kunder, der står i kø udenfor døren. Derfor er omkostninger i øjeblikket alfa og omega for, om vi kommer igennem denne krise som selvstændige. For dét er et sted at skære, hvis vi ikke sætter prisen op. Men for alt i verden – det vil være katastrofalt for egen biks at give rabatter eller sætte timeprisen ned i denne situation. Det er den lige vej mod afgrunden.

Ræk hånden ud og vær ærlige som selvstændig

Selvom det bliver hårdt, så er det med at mærke os selv og stå på mål for vi er pengene værd. Det ved jeg, at jeg er – og det tror jeg på. Derfor fortsætter jeg. Det håber jeg også du gør – for vi kan godt. Og jeg er sikker på, at forklarer I ovenstående til nuværende og potentielle kunder, så vil I møde forståelse. Mange virksomheder er nemlig godt polstrede til at stå imod en afmatning, og derfor kan man godt appellere til, at de ikke lægger yderligere pres på de små selvstændige erhvervsdrivende i denne krise.

Inflationen banker stadig i vejret

Inflationen tordner i vejret og er en giftig cocktail for iværksættere, der risikerer at få mindre realløn
Kilde: EUROSTAT og danske tal på www.statistikbanken.dk/pris117

Inflationen er tårnhøj både i Danmark og udlandet, og det udgør en farlig cocktail for selvstændige iværksættere – udover det selvfølgelig også presser alle andre virksomheder. Men iværksættere er særligt pressede, da det er lettere at “spare” eksterne omkostninger end fyre medarbejdere.

PS: Til dig der har læst med hertil; jeg hepper på dig. Vi kan sgu godt! Også du kan blive en succesfuld iværksætter.

Iværksætter ideer

Læs også mit indlæg om elpriserne time for time, der måske kan være en hjælp til at bruge strømmen smart som selvstændig iværksætter – computeren kan fx være til opladning mens solcellerne producerer og trækkes ud af stikket om aftenen. Du kan også læse mit indlæg om at være selvstændig efter 10 måneder.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere