TV2 Nyhederne var forbi Sorring for at interviewe mig. Det er ikke hver dag, jeg lige har besøg af et kamera-hold fra TV2, der ville interviewe mig til et indslag om et forslag fra Østrigs kansler om at ændre måden elmarkedet fungerer på i Europa. For det er den sidst producerede kWh, der afgør elprisen time for time.

Det har længe været gasprisen – eller sågar olie, der har sat prisen på strøm, da det har været et generelt lidt omskifteligt år. Vi har haft langt mindre udbud af gas pga. Rusland, men derudover har vi også set høje temperaturer gennem Europa med svindende vandstand i mange Europæiske floder til følger. Dermed har skibe lastet med kul haft sværere ved at sejle last frem og tilbage mellem kulkraftværker i Europe. Og derudover benytter atomkraftværker floderne til køling, hvilket besværliggøres meget, når temperaturerne i floderne bliver for høje.

Det har også været lidt tørt i Norge, men langt fra et tørår, men Norge fik elkabel til England sidste år, hvormed landet kan eksportere meget mere – og har gjort det, i de perioder, hvor strømprisen i England er højere end i Norge – og det har været tilfældet et langt stykke af vejen. De engelske elpriser er generelt højere end de norske, da landet er dybt afhængig af naturgas.

Vindmøller er guld disse dage, hvor elprisen time for time er langt højere end deres omkostninger
Vindmølleejere er blevet forgyldt via elpriserne i 2022

En forfejlet model på elmarkedet?

I Nyhederne på TV2, spørger de mig, om jeg er enig i, at modellen for elmarkedet og altså måden, hvorpå prisen på el fastsættes har fejlet. Det svarer jeg umiddelbart ja til i udsendelse, men det man ikke så var, at jeg egentlig synes modellen har virket i mange år. Men når elselskaber såsom et større jysk selskab, ikke vil eller kan sælge faste priser til egne kunder og ejere, mens de fejrer et spekulationsresultat i halvårsregnskabet for 2022, så er der noget, der ikke fungerer mere.

En vindmølleejer har nemlig ikke tilnærmelsesvis omkostninger der retfærdiggør de priser der ses i markedet nu. Ingen markeder ville retfærdiggøre at sælge til 600 øre/kWh som var tilfældet i går aftes, da jeg var i TV2. Det er simpelthen grotesk store gevinster vindmølleejerne kigger ind i i 2022.

Jeg blev interviewet til TV2 Nyhederne både kl. 18 og 19.

Så i øjeblikket, når kunderne ikke har haft adgang til markedet, elselskaber som norlys spekulerer sig til gevinster uden at tænke på kunderne, og producenterne heller ikke står i kø for at sælge, fordi de kan se større og større profitter blive skovlet ind, mener jeg ikke markedet fungerer mere.

For man kan ikke have et marked, hvor kunderne bliver fuldstændig kørt over, samtidig med der er fest på handelsbordene og på direktør-gangen. Derfor udtalte jeg til TV2, at jeg mente markedet havde fejlet.

Elprisernes udvikling de kommende år - i dag en tiltrængt puster.
Elmarkedet har taget en puster i dag, men spørgsmålet er, om det blot var et pusterum, før næste tur opad i priserne

Energimarkederne får et tiltrængt pusterum ovenpå en hektisk periode. Måske sælgere alligevel ryster lidt i bukserne med risiko for en ny model for prisfastsættelsen på fx elmarkedet.

TV2 bragte en tegning af elmarkedet, og det passede nogenlunde med den beskrivelse jeg gav i interviewet med netop TV2 over, hvordan elmarkedet og elprisen i 2022 er skruet sammen.

“Jeg ser markedet for strøm på den måde, at før havde vi et badekar, hvor al strøm blev sendt ind og når vinden blæste rigtig meget, skvulpede det nogle gange over – og dermed fik vi rigtig lave priser.

Med landets udlandskabler, er vi nu med i en kæmpe svømmehal, hvor en krusning på vandet midt i svømmehallen ikke gør det store fra eller til – det skvulper ikke over nær så tit mere, og gør det – så kan Tyskland betale for at stoppe danske vindmøller.”

– Mogens

Et kraftigt klippet interview på TV2

Klippet i TV2 Nyhederne blev kort, men en af mine pointer er, at elmarkedet har fungeret nogenlunde i mange år. Men når sælgerne ikke vil sælge og køberne er udelukket fra markedet – så spiller det fallit. Og det er netop sket ved flere elselskaber ikke har solgt til faste priser til kunderne.

Dette har skabt et marked i panik, i affekt og i vildrede. Noget af det farligste i et finansielt marked, hvor fejl begås hurtigt, fordi man mister overblikket og ikke får kigget på alle løsningsforslag. Samtidig er det et virkelig tiltrængt pusterum til netop at få kigget på tingene. Løftet blikket lidt op, og set på muligheder, risiko og løsninger. Vi kan lykkes sammen!

Historisk lave elpriser kommer ikke igen

Jeg tror ikke på vi får de historiske elpriser, som markedet er skruet sammen på nu. Det har vi for mange kabler til udlandet til.

En Europæisk løsning, hvor hele markedet ændres, kan være en løsning – men ufattelig svær at omsætte til virkelighed, og det vil også påvirke risikovilligheden til at opstille “grøn strøm” og anden energiproduktion. TV2 havde hørt Østrigs kansler være ude og mene elmarkedet ikke fungerer mere, og på en måde har han jo ret.
Omvendt har vi måske også brug for mere af den stabile strøm, hvilket de seneste måneder og den kommende periode er et godt eksempel på – for vi kan altså ikke klare os med vind og sol endnu.

Og under alle omstændigheder kunne vi nok alle have godt af at få gået forbruget igennem – måske vi stadig kan finde de lette steder at spare 100% – ved at finde de kWh vi faktisk ikke har brug for at fyre af.

Jeg har ikke de vises sten og er klar med løsningen.
Men jeg har mange ideer og en klar fornemmelse af, hvad markedet har brug for.

Brug for mere end snak om afgifter

Til slut, for at sætte ting i perspektiv, har jeg lavet lidt hurtige beregninger over elprisens sammensætning de sidste 2 vintre og den kommende vinter. Den kommende vinter er selvfølgelig ikke elpriser time for time, men et estimat ud fra elmarkedets priser.

Billedet viser meget tydeligt, at afgifter og moms ikke betyder det meste den vinter vi kigger ind i. Ikke som før i tiden – så når politikere bliver ved med kun at kaste mudder og kun snakke en sænkning af elafgiften, så i proportioner er det altså ikke det vilde mere – selvom mange tror det. Det må TV2 Nyhederne rigtig gerne komme og interviewe mig om en anden dag. Eller genbruge noget af al det bånd, der blev brugt til interviewet af mig den anden dag.

Elprisen i 2022 betyder langt mere end afgifter og moms for den endelige regning hos forbrugerne – men alle bække små som man siger, kan måske lune lidt i åen.

Elprisernes sammensætning hos forbrugeren - afgifter betyder mindre end før i tiden.
Elprisens sammensætning – elafgifterne betyder langt mindre end før i tiden.

Faste elpriser eller variable elpriser?

Det er smag og behag, hvad man gerne vil – om man vil satse på de lave elpriser, eller vide sig sikker på elprisen time for time i budgetterne. Jeg er dog langt hen ad vejen fortaler for faste priser. En virksomhed har langt større muligheder for budgettering og at kende sine omkostninger dermed. Det kan endvidere skabe noget stabilitet i virksomhedens egne priser overfor kunder, hvilket i år også er et godt eksempel på havde været fedt.

Det sagt, så er det svært at time rigtigt. Og man skal gøre sig 100% klar, at der ikke er nogen, der kan spå om fremtiden. Det gør jeg også meget klar overfor mine kunder at gøre helt klar – at der er fordele og ulemper ved begge løsninger. Jeg er også lidt træt af, at dette ikke kom med i interviewet på TV2, for jeg er ikke 100% imod den nuværende markedsmodel – det skal dog være muligt for kunderne at deltage også, såfremt den skal overleve. Og som det også lægges ud i TV2-udsendelsen, så kan skaderne allerede være blevet uoprettelige.

I øjeblikket med en stærkt stigende inflation, er min holdning dog, at de største fordele ligger hos de faste priser, da 100 kroner i dag måske kun er 92 kroner næste år i nutidsværdi. Dermed bliver en fastpris altså billigere netop på grund af inflationen, og dermed er man også sikret lidt mod inflation ved en fast pris.

Men der er ikke to streger under længere – det var der da jeg sidste år i november startede som selvstændig – selvom energiselskaberne rynkede på næsen af mig, da jeg selv i december blev ved med at få mine kunder på faste priser. Mange af dem dengang til faste priser mellem 60 og 75 øre/kWh. Det er jeg ikke utilfreds med i dag. Det måtte TV2 Nyhederne gerne have interviewet mig omkring i hvert fald.

TV2 Nyhederne – I er velkommen en anden gang – gerne på TV2 live, så jeg kan give endnu flere kommentarer, end der blev tid til i disse indlæg. Jeg snakker også gerne om elprisen time for time og hvordan dette har ændret sig markant de seneste år, samt omkring hvilken betydning dette får i fremtiden. Eller i hvert fald mit gæt på, hvordan elprisen time for time måske kan komme til at se ud.

Salling Avis bringer artikel – MPS-Solutions

Salling Avis, der udgives af Salling Bogtrykkeri beliggende i Roslev, bragte 6. juli 2022 en artikel om mig, og om jeg har trådt mine barnesko i netop Roslev. Det blev et interview, hvor jeg også nævnte at min “karriere” havde startet som avisuddeler for netop Salling Avis, der dengang dog hed Annoncebladet.

Som purung 11-årig cyklede jeg og en kammerat nemlig ud med aviser et par gange i ugen dengang. Jeg husker at de første 2.000 kroner, jeg fik skrabet sammen ved jobbet, blev investeret i et kæmpe 14″ fjernsyn med billedrør og hele pivtøjet. Det var starten på et teenageværelse med Nintendo NES og Super Mario og tilmed egen video-maskine, hvor Con Air var en af de mest afspillede film sammen med Kevin Costner i Robin Hood.

Kæreste med kusinen

Jeg fortalte også om, at jeg faktisk er endt op med min gamle nabo-venindes kusine som kæreste og nu er vi altså forældre til Magnus fra 2011 og Frida fra 2014.

Familien Pilgaard Sørensen - Salling Avis bragte artikel
Familien Pilgaard Sørensen – Mogens, Magnus, Sussi og Frida

Artiklen var hovedsagelig skrevet efter jeg i juni købte Go2Green Energy ApS fra Camilla Kloss Fenneberg og Anders Olsen. De havde som jeg haft det mål at være noget for kunderne i elmarkedet, og de ønskede at afhænde til en, som kunne bære de kunder videre.

Køb af Go2Green Energy ApS
Jeg købte Go2Green Energy ApS i 2022

Salling Avis og Roslev som base

Sussi, børnene og jeg holder stadig af at komme retur til barndommens gader, hvor minderne om dåsekuk, fodbold til sent om aftenen, asfaltsår og vandkamp, sæbekassebilkørsel med min gamle nabopige og den første brandert til en Johnny Madsen koncert i 1997 til byens fantastiske byfest. Nu sover vi hos min far, når vi besøger familie i området.

Læs hele artiklen her. (side 3)