Udsving i elpriser time for time stiger, og selvom foråret først rigtig er kommet i gang, bliver udsvingene større vil jeg spå.

Elprisen time for time er meget påvirket af den store solcellekapacitet, der blev opstillet i 2022, som var en relativ nem og hurtig løsning på energiprisernes rasen. Og da solceller falder ind under kategorien vedvarende energi, har investeringerne også haft en indvirkning på klima- og ESG-regnskaberne hos virksomheder med en sådan investering.

Elpriserne i Nederlandene (Holland) viser sommerens fremtid

Gennem april har elprisen i Holland vist en stærk tendens til rigtig lave priser først på eftermiddagen. Solcelleparker og mangel på kabelkapacitet ud af landet er skyld i, at der ikke kan afsættes nok strøm de timer, hvor der er mest solenergi, og især på dage med blæst over land ses rigtig lave elpriser.

En diametral situation i forhold til sidste år, hvor krigen i Ukraine fik spotpriserne til at springe opad i takt med mindre adgang til den russiske naturgas. Også mht. netop naturgassen, er situationen i øjeblikket markant anderledes; lagre bugner over det meste af Europa, og der er ikke længere udsigt til knaphed.

Se også overblik over historiske elpriser time for time i bl.a. april måned.

Udsving i elpriser time for time 30. april 2023

Udsving i elpriser i flere lande 30. april 2023
Elpriser udvikling graf 30. april 2023 – Holland, Jylland (DK1), Tyskland, Sydnorge (NO2), Sjælland (DK2) og England. Kilde: Nord Pool

Spændende at følge de hollandske elpriser pt

Grafen viser tydeligt de negative elpriser i Holland de første timer ud på eftermiddagen, mens også de danske og tyske elpriser de timer danser omkring 0-punktet og er i negativ territorie.

Og vi skriver altså “kun” 30. april – solcelleproduktionen vil stige indtil midt-sommer, så der kommer endnu mere produktion fra solcellerne de kommende måneder. Det er svært at forestille sig en sommer, hvor der ikke kommer congestion på solceller – altså hvor der er så meget produktion at der dannes en form for virtuel kø, og her kan producenterne få brug for simpelthen at afkoble visse parker fra nettet.

Elnet har indflydelse på prisen

Grunden til risiko for at solcelleparker må frakobles nettet, skal ses i det lys, at elnettene konstant skal være i ligevægt for at holde en konstant spænding. Alternativet er udfald eller decideret nedbrud i nettene, idet både for lav men også for høj spænding er skadeligt for nettet og tilkoblingerne på nettet.

SIKRE OG FAIR AFTALER PÅ KØB AF ENERGI MED MPS-SOLUTIONS SOM ENERGIMÆGLER

Få et uforpligtende møde

Derfor er der forskel på elpriserne i Danmark og Sydnorge

Vender vi blikket mod nord, og kigger på Sydnorges elpriser i grafen, ses at elpriserne i NO2 er afkoblet de øvrige prisområder, og der ses elpriser noget over 0-punktet. De norske elpriser holdes oppe af kablet til England og altså Englands elpriser gennem døgnet.

Her kan Danmark jo kun kigge mod vinter, hvor kablet fra Jylland til England efter planen vil tages i brug.

England har i øjeblikket markante substituering af elpriserne, hvor private fx får massive tilskud fra staten. Noget, der betyder, at Norge indirekte er med til at støtte de engelske elforbrugere og den engelske konkurrenceevne – som igen ikke har samme incitamenter til energibesparelser som vi har set i Danmark, da størstedelen af elprisen betales centralt.

Norge har selv støtteordninger i øjeblikket, men det har Danmark ikke i samme omfang.

Så hvordan politikere i Danmark vil forklare den danske befolkning, at elprisen stiger til vinter, mens vi hjælper de engelske elforbrugere til endnu lavere elpriser, mens de tilmed får en stor del af regningen betalt fra regeringen, ja det mangler jeg fortsat svar på.

Udsving i elpriserne er i hvert fald sikret. Fra nu af og fremad – mere og mere – vildere og vildere.

Seneste artikler om el til erhverv