Vedvarende energi er højt på agendaen. Vi skal følge den grønne omstilling, så elprisen time for time sænkes og endnu vigtigere at vi når klimamålene. RE100 er en sammenslutning af store virksomheder fra hele verden, og disse har netop opdateret deres guidelines til, hvornår noget kan kaldes grøn energi (nedenstående vil for nu fokusere på el).
RE100 is the global corporate renewable energy initiative bringing together hundreds of large and ambitious businesses committed to 100% renewable electricity.
– RE100 (there100.org)
Hårdere krav for vedvarende energi
Opdateringen omkring vedvarende energi fra sammenslutningen af de over 390 store virksomheder betyder, at deres guidelines omkring den grønne omstilling nu snævres ind til at de vedvarende producerende anlæg maksimalt må være 15 år gamle, for de kan indgå i regnskabet over grøn energi hos disse selskaber. Dermed rykkes barren altså endnu højere og en masse certifikater vil miste værdien overfor disse selskaber.
Ingen grund til at betale vores egen vedvarende energi
Netop dette skel kan sikkert diskuteres, for er uspecificeret vind i Danmark grøn energi? Man bør i hvert fald være 100% klar over, hvorfor man netop har valgt at købe sådanne certifikater. For i princippet har de danske private forbrugere samt danske virksomheder selv betalt for at få de lidt ældre vindmøller og anden vedvarende energi stillet op. Så at betale for certifikater på selvsamme anlæg er lidt som at betale for noget, vi altså selv har betalt for at få stillet op. Samtidig har vi investeret enormt i udlandskabler, der i 2022 har drevet mange virksomheder i konkurs og har fået Danmarks elpriser time for time til at springe op på niveau med dyrere prisområder.
At danske elselskaber tilbyder gratis grøn strøm til privatkunder, betyder nemlig ikke, at der kommer mere grøn strøm i nettet – nærmere tværtimod. For så tror forbrugeren måske, at deres strøm til opladning af en Tesla sker udelukkende på grøn strøm. Og det er sjældent tilfældet.
Bloomberg fremhæver Danmark i forhold til vindmøller:
Kilde: Bloomberg
Danmark også klar til næste niveau af grøn energi
Danmark har længe været frontløber ift. den grønne omstilling, og vores solcelleproduktion og vindproduktion tager gigantiske hop opad i disse år. Især 2022 har sparket til lysten til at producere egen strøm. Og det kan især tilskrives energiprisernes vilde tur efter Ruslands invasion af Ukraine.
Så Danmark er klar til også at tage kampen for endnu mere fornybar energi – mange virksomheder har taget skeen i egen hånd, og vi er generelt duksene, når det kommer til den grønne omstilling. Ser man på elprisen time for time, så ser man også i år et tydeligt bevis for solcelleproduktionen i energimixet;
Grafen herover viser at elprisen time for time svinger. 100% er gennemsnit af døgnets elpriser, og med solproduktionen høj i sommerhalvåret, giver timerne over middag pludselig de lave priser.
Katastrofe for norsk vandkraft
Skiftet til kun at se på vedvarende anlæg på maksimalt 15 år er lidt en katastrofe for norsk vandkraft, der nærmest alle har været i operation i over 15 år. Dermed kan Norge i princippet ikke claime grøn strøm, når de åbner hanerne og producerer el fra vandværkerne.
Det samme er tilfældet for mange danske vindmøller, der har stået længere end 15 år.
Ovenstående virker som en god ide – man kan dog frygte lidt, at det vil føre til, at flere vindmøller blot tages ned for at stille nye op, der så kan gå som grøn strøm. Og der ligger et arbejde i at sikre den bedste livscyklus for de vindmøller vi allerede har stillet op – og ikke kun fra et økonomisk perspektiv. Det vil være ærgerligt for miljøet at skrotte vindmøller udelukkende fordi de er for gamle af dato (såfremt de ellers er velfungerende).
Samtidig kan det dog også være en anledning til at se på, om nogle fornybare ressourcer reelt set ikke rigtig batter i klimakampen.
Følgende fornybare produktionsformer er anerkendt af RE100 som vedvarende energi
Hvorfor RE100 har kernekraft som ikke fornybar energi kan undre – men under alle omstændigheder, er de fleste anlæg alligevel med en del år på bagen der og alligevel heller ikke noget der berører vedvarende energi Danmark 2022 direkte – endnu. Det bliver spændende at følge om fx bølgeenergi eller kondensatorbatterier skal kategoriseres som værende grønt på lige fod med ovenstående på et tidspunkt.