Elforbrug 2023 + ældre statistik

Det danske elforbrug – historisk

Det danske strømforbrug har været stigende gennem årene med bump på vejen. 2022 blev dog et skelsættende år, hvor private såvel som virksomheder rundt omkring i hele Europa fik sparket gang i voldsomme energibesparelser. Dette både på naturgas, men også på strøm.

Herunder ses grafer over elforbrug i Danmark gennemsnitligt pr måned de enkelte år.

Under det en oversigt over gennemsnittet pr dag i en løbende periode, der svarer til de forgangne måneder af indeværende år.

Det virker på graferne, som om forbruget i starten af 2023 lå lavt, sammenlignet med de seneste par år, hvilket var i tråd med den generelle tendens i hele Europa, samt det faktum, at vejret ikke har budt på bidende vintervejr. Elektrificeringen bl.a. fremad vil dog højest sandsynligt hæve forbruget igen.

Gennemsnitligt elforbrug i DanmarkGennemsnitligt dagligt forbrug i Danmark

Noget tyder på strømforbruget er en anelse stigende igen ovenpå mange måneder med nedgang i forbruget. Januar måned i 2022 bød dog også på meget mildt vejr, hvorefter kulden tog over. Pt. ser der ikke ud til at komme hård frost i februar 2023, så om forbruget der vil falde, bliver spændende at følge.

Indtil videre er der indikationer på, at vi faktisk er tilbage over 2019-niveau for forbruget, hvilket stemmer fint overens med større datacenter-forbrug, elbiler og anden elektrificering allerede inde.

Danmark elforbrug samt øvrige lande, vi grænser op til (inkl. Finland)

Her et overblik over strømforbruget i de forskellige lande, som vi snart er forbundet med. Finland linker vi ikke direkte op til, men England får vi forbindelse med ultimo 2023, hvor Viking Link bliver taget i brug.

Grafen er interaktiv, så når du holder musen over grafen, kan du se de enkelte tal for hvert land for hvert år.

Se data hos fx Energistyrelsen her.

Seneste artikler fra energiverdenen

Manglende regn giver tørke

Manglende regn vil presse energipriser igen i 2023

Manglende regn begynder at lede tankerne mod 2018, hvor vi havde ekstrem tørke i Danmark og store dele af Europa. Og der er ikke udsigt til regn

Nova Kakhovka holder vand tilbage fra det ukrainske atomkraftærk

Nova Kakhovka-dæmningen bombet 6. juni 2023

Nova Kakhovka Dam i Ukraine er blevet sprængt af russiske bomber, hvilket dog er ubekræftet. Ukraines præsident Zelensky har fordømt russerne

Elprisen time for time 2023 i fokus

Elpriser time for time i maj 2023 i historisk ryk

Time for time priser på strøm ændrede sig markant i maj 2023 sammenlignet med samme måned tidligere år – solceller og vind gav negative elpriser

Billede af gasgrills knap - gaspriser falder

Gaspriser falder fortsat flittigt gennem 2023

Gaspriser falder fortsat her snart midt i 2023, hvor bugnende gaslagre og rigeligt adgang til flydende gas presser markederne oveni lavere forbrug