Gas til erhverv – Risici og muligheder
Hvordan køber i naturgas til erhverv?
Som ved elindkøb kan naturgas til erhverv handles gennem mere eller mindre flexible kontrakter, hvor prisen følger markedspriserne eller også aftales faste priser for leveringen af virksomheders naturgasforbrug.
Flexgas til erhverv
Flexpriser på gas betyder simpelt, at prisen følger markedspriserne på gas. Dette betyder, at I som virksomhed har risikoen såfremt elprisen stiger – men samtidig har I muligheden for lavere gaspriser, skulle markedet vende snuden ned, hvilket vil give jer besparelser.
Her konkurrerer de forskellige gasleverandører på et tillæg til gaspriserne og måden de beregner en eventuel månedlig gaspris på. Dettee indeholder dækningsbidrag, graddagsberegninger, administrationsomkostninger mm – se siden med svar på, “hvordan beregnes gasprisen?“.
Har man haft spotgas, har man været godt tilfreds med de nedadgående gaspriser grundet den milde vinter – mens man omvendt var presset med de tårnhøje gaspriser i 2021-22.
Fastpris naturgas
Den anden typiske kontraktform for virksomheder er fastpris.
Dette er aftaler, hvor prisen på naturgas, LNG, LPG til erhverv eller anden gasform aftales før leverancen begynder. Her spiller vejr, leveringssituation og geopolitiske stridigheder ind på prisen.
Timing af stor betydning, da gaspriserne svinger konstant, og samtidig er der forskel på de forskellige gasleverandørers tilgang til beregning af priserne frem i tid, men også på de månedlige gaspriser alt efter beregningsmetode.
Fastpris indeholder DB mm – man skal være skarp ved indgåelsen.
Jeg publicerer løbende prognoser over naturgaspriser, der kan give en indikation på, i hvilken retning det blæser i gasmarkedet.

Risikostyring er ofte i fokus, når virksomheder køber naturgas, LPG eller LNG til erhverv. Om I ønsker flexpriser eller fastprisaftaler, indebærer alle risici. Derfor kan MPS-SOLUTIONS benyttes som mægler. 100% uvildigt.
Besøg mig på LinkedIn: TheEnergyStrategist
Biogas til erhverv – såkaldt grøn gas
Det er muligt at købe biogas via de fleste gasleverandører i Danmark – den grønne gas medfører, at I populært sagt køber vedvarende gas og er altså i konkurrence med naturgassen. Den fremstilles ved at lade biologisk affald afgasse under iltfrie forhold – derfra ledes den ud i gasnettet efter en vis kvalitet er opnået.
Biogas handles med medfølgende certifikater, der beviser ægtheden af den indkøbte biogas, således I som virksomhed kan dokumentere mindre udledning ift. konventionel naturgas – noget der kan benyttes i jeres CO2-regnskab eller måske kvoteregnskaber. Der er dog stor diskution i mange lande omkring hvorledes certifikater skal håndteres fremad.
Eksempler på forskellige biogas-certifikater:
Vedvarende Energi-certifikat: Udstedes af Energinet og kan handles frem og tilbage, mens det dokumenterer, at den givne mængde biogas er produceret på vedvarende energikilder såsom vind- og solenergi, således det verificeres at produktionen ikke dobbeltbookes.
ISCC og REDcert-EU lever op til VE-direktivets sporingskrav om fornybar energi og CO2-reduktion og er blandt de mest udbredte indenfor certifikater. Her sikres, at hver energienhed kun sælges en gang – altså fx hvis der er solgt certifikater på den vedvarende elproduktion, kan dette ikke sælges som biogas-certifikat.
Flydende gasformer
LPG / LNG
Gennem de raserende prisstigninger i 2021 og 2022 bevægede flere virksomheder sig væk fra naturgassen – ofte hvis elektrificering var muligt, men ligeledes mod andre typer gas.
Her kan LNG / LPG nævnes, som er flydende gas, der håndteres i tanke eller flasker og dermed er lidt mere fleksibelt i leveringsmetode og afsenderlande. Stoppet for russisk gas har altså betyder væsentligt større eksport af den flydende gas fra fx USA til Europa via LNG-terminaler.