Atomkraft og mulighederne ved kerneenergi

Atomkraft – forhadt teknologi i nye klæder

Atomkraft

Atomkraft, A-kraft eller Kernekraft er fra mit perspektiv en del af fremtidens energimarkeder i endnu højere grad end nu. Det må dog meget gerne snart til at vinde indpas på Borgen også. For øjensynligt er politikere tryllebundet af få professorer, der prædiker sol og vind udelukkende. Og det selvom den brede befolkning heldigvis er på vej til at få øjnene op for, at sol og vind potentielt ikke kan stå alene.

Batterier, der kan lagre sol og vind, kan ligeledes være en del af løsningen på 2022’s energipriskrise – men en ting er sikkert, og det er, at vi i Europa ikke har råd til at gamble meget mere med høje energipriser – så flytter industrivirksomheder simpelthen væk fra regionen. De flytter ofte til mørkere energimix, hvor omkostningerne måske er lavere – men co2-udledningen større. Det vinder Moder Jord ikke på.

Fra nej tak til: Atomkraft Ja Tak

Ulykkerne omkring Chernobyl og Fukushima har efterladt frygt hos mange. Men fakta viser, at der reelt set ikke dør mange på baggrund af atomkraft sammenlignet med kul, naturgas og andre teknologier. Anders Lund Madsen har filmet et program, hvor han med et skeptisk udgangspunkt tager et nærmere kig på atomkraft – bl.a. besøger han Chernobyl – serien i 4 dele kan ses på DRTV:

Atomkraft – ja tak!

Fx var jeg ikke klar over, at Chernobyl 1, 2 og 3 faktisk har produceret energi til og med år 2000 – og altså sparet klimaet for en masse udledning fra alternativer i form af kul, naturgas, olie mm (link).

PS: Jeg lægger linket på, før jeg rent faktisk har set de 4 afsnit. Fordi jeg er 100% uvildig, men mener vi alle bør arbejde for mindre udledning af CO2 og andre skadelige partikler. Dét må være målet og ikke, om man lige har aktier i Vestas, andele i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) eller er tilhænger af Uran blot fordi det er cool. Der er ingen Planet B og den får mit fokus ift. fremtidens grønne energimarkeder.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Sådan beregnes elprisen

Dækningsbidrag til sælger

+ Administrationsomkostninger til sælger

+ Kreditomkostninger til sælger
(specifikt for det enkelte selskab)

+ Balanceomkostninger til sælger
(specifikt for det enkelte selskab)

+ Virksomhedens forbrugs-profilomkostning
(specifik for netop jeres forbrug – eller en standard profilomkostning, hvis I har lavere forbrug)

+ Electricity Price Area Difference (EPAD)
(for at få strømmen leveret på fx Sjælland)

+ Systempris
(Fiktiv beregnet pris i Norden; hvis der ikke var kabel-begrænsninger)

+ Netabonnement
(til lokalt netselskab)

+ Transportomkostninger
(til lokalt netselskab)

+ Elafgift
(til staten)

+ 25% moms
(til staten)

= PRIS FOR 1 KWH SOM FORBRUGER

Mere på vej

Tjek ind medio februar…

ARTIKLER OM VEDVARENDE ENERGI OG GRØN OMSTILLING

Sur smiley i elpriserne 2023-24

Sur smiley i elpriserne 2023-24

Sur smiley i elpriserne? Trods elpriserne falder voldsomt i første kvartal sammenlignet med tidligere, anes uhensigtsmæssigheder i horisonten

CO2-kompensering og andre smarte ord

CO2-kompensering og andre smarte ord

CO2-kompensering – batter det egentlig noget, alle de smarte løsninger, der øjensynligt får problemerne med CO2-udledning til at forsvinde?