29. december 2023 klokken 16.00 blev Viking Link officielt taget i brug. Inden dette har det gennemgået en masse tests, og nu flyder strømmen altså mellem Danmark og England.

Mere gavnligt for pengepunge end miljøet

Et notat tilbage i 2018 spåede, at effekten på co2-udledningen ved Viking Link ikke vil være enorm, og derfor er det heller ikke nogen hemmelighed, at det ikke rigtig gavner meget andet end hos danske elproducenter.

Det engelske elmarked er nemlig et højere prisområde end Jylland/Fyn historisk har været, og dermed lukkes der med kablet op for, at vi kan eksportere mere af vores grønne strøm til england.

Dette lyder jo godt – men problemer kan være, at når der er meget vind og sol, så er der det også i England.

Og derfor kan resultatet blive, at de engelske elkunder vil konkurrere med danske elforbrugere om strømmen, når der er mindre vedvarende energi (VE) til stede – og da de netop har højere elpriser, er de villige til at betale mere end hr og fru Danmark. Og dette ender derfor med højere priser i Jylland/Fyn, hvilket så igen kan sprede sig til andre prisområder i Norden.

Verdens længste elkabel fra Danmark til Storbrittanien
Verdens længste elkabel – Viking Link. 29. december 2023 lød startsskuddet (link)

England får adgang til vores avancerede markeder gennem Viking Link

Det nordiske elmarked er avanceret, og vi har fx i Danmark nogle af de mest frembrusende traders, der i 2022 som mange ved, var ferme til at tjene penge på enhver bevægelse i elproduktion, forbrug og alt andet, der rørte på sig.

Dette får England nu også adgang til – eller skal vi sige, at de danske traders får endnu et værktøj i kufferten til at malke endnu flere penge ud af systemerne.

renews.biz skriver, at elkablet kommer til at spare de engelske elforbrugere for 500 millioner Pund over de næste 10 år.

Spørgsmålet er så – om vi i Danmark blot kan sætte et negativt fortegn på disse penge, hvormed vi altså står til en ekstra regning på grund af Viking Link-kablet i Danmark på 4,2 milliarder danske kroner.

Læs mere hos Viking Link her.