Elforbrug, netselskaber og tarif i 2024 mm

Det danske elforbrug – Og historisk Statistik

Det danske strømforbrug har været stigende gennem årene med bump på vejen. 2022 blev dog et skelsættende år, hvor private såvel som virksomheder rundt omkring i hele Europa fik sparket gang i voldsomme energibesparelser. Dette både på naturgas, men også på strøm.

Herunder ses grafer over forbruget i Danmark gennemsnitligt pr time, måned osv. de enkelte år.

Under det en oversigt over gennemsnittet pr dag i en løbende periode, der svarer til de forgangne måneder af indeværende år.

Det virker på graferne, som om forbruget i starten af 2023 lå lavt, sammenlignet med de seneste par år, hvilket var i tråd med den generelle tendens i hele Europa, samt det faktum, at vejret ikke har budt på bidende vintervejr. Elektrificeringen bl.a. fremad vil dog højest sandsynligt hæve forbruget igen.

Gennemsnitligt elforbrug fordelt timemæssigt har rykket sig efter priskrisen i 2022, hvor vi nu bruger mere i nattetimerne og har mindsket det procentuelle forbrug i løbet af dagen.

Dette vil flere og flere fleksible forbrugere også hjælpe på, når flere får indtjening ved fleksibelt elforbrug gennem Systemydelser.

Gennemsnitligt dagligt strømforbrug i Danmark

Noget tyder på strømforbruget er en anelse stigende igen ovenpå mange måneder med nedgang i forbruget. Januar måned i 2022 bød dog også på meget mildt vejr, hvorefter kulden tog over. Pt. ser der ikke ud til at komme hård frost i februar 2023, så om forbruget der vil falde, bliver spændende at følge.

Indtil videre er der indikationer på, at vi faktisk er tilbage over 2019-niveau for forbruget, hvilket stemmer fint overens med større datacenter-forbrug, elbiler og anden elektrificering allerede inde.

 

Gennemsnitligt el forbrug i Danmark

Der er brug for CO2-reduktioner ift. elforbrug mm

Strømforbruget i Europa - 11 landes tendenser

Her et overblik over strømforbruget i Europa - 11 forskellige lande i alt inkl. Denmark. Elforbruget i Europa er dalende, hvilket kan være et udtryk for faldende konkurrenceevne på grund af de højere energiomkostninger i regionen, hvorimod Asien fortsætter med at bygge nye kulkraftværker, med hvilket fx Kina styrer størstedelen af prisen på, da Kina står for langt det største kulforbrug i verden.

Grafen er interaktiv, så når du holder musen over grafen, kan du se de enkelte tal for hvert land for hvert år.

England har markant lavere elforbrug, og også det tyske elforbrug er dalende, hvilket også ses i nyhedsstrømmene fra tid til anden, hvor tysk industri er hårdt presset af virksomheder, der simpelthen forlader Tyskland pga. de stigende energiomkostninger og derudover ser vi i Europa bare et dalende elforbrug.

Se data hos fx Energistyrelsen her.

Meninger og muligheder indenfor energi

Det er godt, der er kommet mere fokus på, hvordan vi forbruger energi. Og ikke mindst, hvorfor vi bruger energi. For den billigste og grønneste energi er selvklart den vi ikke bruger.

Der er dog forskellige meninger om alt. Om hvordan vi skal videreudvikle elnettet, elproduktionen og elforbruget i fremtiden. Mulighederne er mange, men de skal gerne træffes på oplyst baggrund.

Det gælder både hos den enkelte virksomhed, og centralt fra Energinet - den systemansvarlige i Danmark, der udbygger og vedligeholder elnettet i Danmark. De store elselskaber har også et ansvar, og min holdning er, at der i medierne gives for entydig spalteplads til få forskere og andre eksperter, der for de flestes vedkommende repræsenterer selve energiselskaberne - fremfor at forbrugerne får mere taletid.

Det forsøger jeg at ændre.

 

Følg elprisen time for time så Vi kan udnytte vedvarende energi bedst

På dage med vind og sol, kan vi netop udnytte den "grønne" elproduktion - når det er stillet op, skal det også gerne udnyttes. Kan man som virksomhed flytte rundt på nogle processer, hvor de energitunge lægges på dage med høj vind og megen sol, kan virksomheden potentielt spare på elregningen, men samfundet får også større udnyttelse af myndighedernes satsning på sol og vind.

Vi og de fleste andre europæiske lande har efterhånden slukket for det meste stabile elproduktion, fra fx kulkraftværker. Det er jo godt, men gaskraftværkerne og atomkraft er også ilde set rundt omkring.

Dette giver dog udfordringer i elsystemet, og derfor er mere forbrugerfleksibilitet ikke kun en god ide - det er simpelthen nærmest en nødvendighed.

Appstore logo

Mange downloadede en "elpriser time for time app" i 2022, og der gik nærmest folkesport i at ramme de helt lave elpriser - især hos folk med elbiler, varmepumper og andre elslugere.

2023 startede med en ok elpris time for time i forhold til de ekstreme niveauer set i 2022.

2024 er startet endnu bedre for elforbrugere, og der er mindre fokus på elpriserne end de seneste par år. Man kan dog stadig drage nytte af elprisernes sving time for time ved at styre fx varmepumper til ikke at være tændt i visse timer på døgnet.

Udover en elpriser app, kan man også finde timepriser på el hos Nordpool gratis.

faq ofte stillede spørgsmål + links

Mange ting har indflydelse på elpriserne, der fastsættes ud fra udbuds- og efterspørgselskurver, hvor den sidst solgte MW bestemmer timeprisen på el - den såkaldte Merit-order. Det vil altså sige, at i timer med megen vindproduktion, kan prisen blive lav, da vindmøllerne sætter prisen. Omvendt kan olieprisen gælde en råkold vinter, hvor det er nødvendigt at starte oliekraftværker for at imødekomme efterspørgslen.

Læs mere om forskellige energiformer her.

 

Generelt påvirkes de Danske elpriser især af vind og vejr i Norden, men eftersom vi har så mange elkabler er vi meget forbundne med landene omkring os. Dermed har både naturgaspriser, elpriser, vejr og kernekraftenergi fra andre lande stor betydning. Jeg skriver løbende om elmarkedet og udviklingen her.

 

Strømmen time for time kan følges hos Nordpool, og der findes elpriser for årets samtlige 8760 timer (8784 timer ved skudår). Historisk har strømmen været billigst i sommerhalvåret, hvor også efterspørgslen på energi er lavere end vintermånederne. På timebasis, anbefaler jeg at følge med i timepriserne over tid på den side du befinder dig på.

 

Igen er det vind, vejr, råvarepriser, kabelforbindelser, tilgængelighed af naturgas og atomkraft, udbud og efterspørgsel generelt. Disse år har gasmarkedet haft meget at sige, efter stoppet af russisk gas, hvormed Europa har mindre adgang til naturgas.

Følg med i nyheder om naturgasmarkedet her.

 

Følg med i elprisernes udviklingen måned for måned her.

 

Se de aktuelle elpriser nu hos Nordpool gratis hver dag her.

Om elnetselskaberne og deres rolle i samfundet

 

Nye nettariffer

Elnetselskaberne i Danmark udfør flere roller i samfundet, og er kendetegnet ved flere sammenlignelige egenskaber. Først og fremmest skal de sørge for transport af el rundt i hele Danmark. Dette indbefatter dog samtidig, at det fortsat er monopol-virksomheder, idet der kun drivet ét elnet i Danmark. Dog delt op i adskillige elnetselskaber.

At der stadig er et monopol-marked for transporten af strøm i Danmark gør samtidig, at lovgivningen sørger for økonomisk regulering af disse i form af:

1) Benchmarking - der går ud på elnetselskaberne helst skal drives så effektive som muligt, og gøres de ikke det, underlægges de strengere effektiviseringskrav i årene derefter

2) Indtægtsrammer - der bevirker, at elnetselskaberne ikke blot kan skrue prisen i vejret. Altså det der afholder dem fra rent faktisk at udøve den magt, der naturligt ligger hos dem ved at være monopolister i et marked, hvor der ikke er særlig høj elasticitet i forbruget - ENDNU! Indtægtsrammerne skal omvendt sørge for, at selskaberne kan opkræve provenue, så de kan dække omkostninger til vedligehold og den daglige drift - inkl. inflation mm.

3) Forrentningslofter - lidt samme stil som 2 - men forrentningsloftet sikrer, at selskaberne ikke opnår en urimelig indtægt på monopolvirksomheden.

Dette er alt sammen ofte genstand for megen debat, og så sent som i januar 2023, har der være kritik af indtægterne hos landets elnetselskaber, hvor Forsyningstilsynet er ude med riven omkring dette.

Spekulationspenge fordeles via. forsyningsselskaber

Sidste nye er i sommeren 2023, at det er kommet frem, at enkelte netselskaber vil tilbyde kunderne rabatter fremad, da moderselskabet - altså AMBA'et - samlet har tjent penge i 2022 på spekulation og kortsigtet energihandel.

Noget som på overfladen virker godt, men problemet ligger i, at det således er de kommercielle selskaber, der kan sende profit ind i et monopolselskab, fremfor at pengene retteligt blev brugt, hvor de er tjent. Det er en svær balancegang, og jeg spår dette til at få større indflydelse fremad, da de fleste selskaber jo netop jagter de kortsigtede profitter nu om dage.

Elnetselskaber Danmark kort - find jeres netselskab her

Kort over netselskaber i Danmark 2023

Kilde elnetselskaber kort (opdateret januar 2023): Energistyrelsen

Metoderne til fx benchmarking er konstant under debat og Forsyningstilsynet foretager hvert år denne økonomiske benchmark, og der måles på tre punkter især (Kilde: PWC):

  • Overgang til ny reguleringsperiode medfører 5-årige effektiviseringskrav.
  • Standardisering af kapitalomkostninger kan medføre nye krav til indberetning.
  • Ny metode til måling af leveringskvalitet og konsekvens i indtægtsrammen.

Nedenstående er fra Energistyrelsen og viser en oversigt over elnetsbevillingshavere. De har udløbsdato for bevillingen 31.12.2025.

Cerius A/S
Dinel A/S
Elektrus A/S
Elinord A/S
Elnet Midt A/S
TREFOR El-Net Øst A/S
Flow Elnet A/S
Forsyning Elnet A/S
GEV Elnet A/S
HAMMEL ELFORSYNING NET A/S
HJERTING TRANSFORMATORFORENING
HURUP ELVÆRK NET A/S
Ikast El Net A/S
El-net Kongerslev A/S
Konstant Net A/S
LÆSØ ELNET A/S
Midtfyns Elforsyning A.m.b.a.
N1 A/S
N1 Randers A/S
NAKSKOV ELNET A/S
NKE-ELNET A/S
NOE Net A/S
NORD ENERGI NET A/S
Radius Elnet A/S
RAH Net A/S
RAVDEX A/S
SUNDS ELFORSYNING
TARM ELVÆRK NET A/S
THY-MORS ENERGI ELNET A/S
TREFOR EL-NET A/S
VEKSEL A/S
L-Net A/S
VESTJYSKE NET 60 KV A/S
VIDEBÆK ELNET A/S
Vildbjerg Elnet A/S
VORES ELNET A/S
Zeanet A/S
Aal El-Net A M B A
AARS-HORNUM NET A/S

Hvad er elnettariffen?

En afgift i elmarkedet for samtlige forbrugere, producenter og balanceansvarlige betaler mere eller mindre af hvert år i forbindelse med disses udnyttelse af elnettet. Det dækker de faste omkostninger, Energinet har ved at drive vores fælles elnet og altså sikre, at vores net altid er i balance - og at sikre vi ikke oplever udfald eller blackouts.

Simpelt sagt, dækket tarifferne omkostningerne forbundet med at drive elnettet.

Størrelsen på den nettarif den enkelte forbruger eller andre markedsdeltagere betaler, varierer dog meget - fx er der stor forskel mellem hvad en privatkunde og en meget stor elforbrugende produktionsvirksomhed betaler pr kWh. Info på denne side findes også direkte hos Energinet.

Aktuelle priser direkte fra Energinet

Forbrugstariffer Pris
Transmissionstarif 5,80 øre/kWh
Systemtarif 5,4 øre/kWh
Produktion Omk.
Indfødning - Højforbrugsområde 0,30 øre/kWh
Indfødning - Lavforbrugsområde 0,90 øre/kWh
Produktionsbalancetarif 0,16 øre/kWh
Balanceansvar Sats
Balancekraft gebyr 0,1 øre/kWh
Månedligt gebyr 30 EUR/uge

Planer for fremtidens model

Udover de priser vist her, findes yderligere tilslutningsafgifter mm. Få hele overblikket hos Energinet, så du også kan følge det både historisk og fremad: Aktuelle nettariffer.

Indtil videre har elnettets omkostninger været delt ud, så omkostningen har været ens for alle. Men idet fremtidens elektrificering og den større andel energi, der kommer fra vedvarende kilder i elnettet giver forskellige måder at udnytte nettet på. Derfor har Energinet længe planlagt at omkostningerne skal fordeles efter, hvorledes man udnyttter elnettet.

Samtidig er det planen, at de fremtidige elnettariffer skal belønne fleksibelt elforbrug, så forbrugeren dermed får mere ud af at lægge forbrug, når strømmen er billigst eller grønnest i nettet.

Der vil også ske en differentiering ud fra hvor producenterne placerer anlæg, idet der i dag er områder med meget høj vedvarende produktion, mens andre er mindre belastede - dette skal sikre, at produktion foregår så tæt på forbrug som muligt.

NB: I 2023 har nettariffen for private været skruet helt ned til minimum, da politikerne ville dæmpe energipriskrise-effekterne da de før årsskiftet forsøgte at skærme de hårdest ramte forbrugere.

Derudover bør nævnes, at den hedengangne PSO-afgift nu er skrinlagt - men vi betaler noget over Finansloven nu og andre dele kan indgå i tarifferne generelt.

Producentbetaling fra 2023 - i omstillingens tegn

 

Energinet indfører i 2023 en ny model for producentbetaling, der skal sikre større bidrag fra producenterne til at dække omkostninger ved elnettet, indeholdende fx incitamenter til at placere solceller eller vindmøller i områder med plads til yderligere "grøn" elproduktion.

Trods Green Power Denmark råber højt med "det må ikke ramme klimaindsats", er de nye Energinet tariffer 2023 dog et vigtigt skridt i den grønnere retning for Danmark. For det er sværere at balancere et elmarked bestående nærmest udelukkende af sol og vind.

Tretrinsraket i producentbetalingen fra 2023

Den nye omkostningsstruktur er altså et nødvendigt onde, når vi ønsker at være et forgangsland for stort set udelukkende solcelleanlæg og vindmølleparker.

I "gamle dage", betalte vi PSO-afgift, der var med til at dække elnettets omkostninger, samtidig med den støttede den "grønne omstilling" og altså opstilling af vindmøller og solcelleanlæg. Så langt så godt - men den gamle ordning var lavet på et tidspunkt, hvor elnettet var særlig drevet af kraftvarmeværker og andre store elproducenter. Nu har vi et elnet, der i høj grad er afhængig af sol og vind, og derfor kommer produktionen også i klumper - hvilket giver øget brug for at kunne transportere strømmen over distancer, men ligeledes til tider større mængder end andre.

Så udover differentiering i elproduktionsanlægs tilslutingsafgift, vil nye produktionsanlæg fremad skulle betale:

 

  • Stations-tilslutningsbidrag - denne vil dække gennemsnitlige tilslutningsomkostninger i Energinets stationer
  • Standard-tilslutningsbidrag - denne vil afhænge af antal MW og altså tilslutningens størrelse og vil dække gennemsnitlige omkostninger til netforstærkninger i de "nære elnet".
  • Løbende indfødningstarif - vil være geografisk differentieret og dække løbende omkostninger i elnettet, såsom fx nettab, der opstår når strømmen transporteres fra sted til sted.

Elmarkedets transformation fra monopol til liberalisering

Liberaliseringen af elmarked i 1999

Som energimægler og med erfaring fra risikostyring gennem to årtier, har jeg dybtgående forståelse for det danske elmarked og dets konstante udvikling. Jeg startede som elhandler i 2007 og lige siden har jeg fulgt markederne tæt. Selv, da jeg en overgang handlede vegetabilske olier.

Og især transformationen fra et monopoliseret marked (før 1999) til et liberaliseret marked (efter 1999) har haft betydelige indvirkninger på, hvordan energi produceres, distribueres og købes i Danmark.

De seneste år er fokus nu kommet på intraday-markederne, qua de milliardstore profitter mange trading-selskaber hiver i land på baggrund af de kortsigtede markeders altid svingende priser, produktionskapacitet og tilgængelige mængder tilgængelig på kabler mellem prisområder.

 

Hvornår blev elmarkedet liberaliseret?

 

Liberaliseringen skete i 1999.

Så vidt jeg er bekendt med, var strøm-markedet i Danmark før 1999 domineret af offentligt ejede monopoler, der styrede alle aspekter af elektricitetsproduktion over -transmission, -distribution og -salg.

Dette vertikalt integrerede system var tæt reguleret af staten for at sikre, at disse monopolvirksomheder ikke udnyttede deres position til at hæve priserne urimeligt. Strukturen var simpel, og sikkerheden i strømforsyningen var høj, men der var begrænset innovation, og forbrugerne måtte sætte deres lid til, at staten kunne kontrollere selskaberne fornuftigt.

Liberaliseringen i 1999 blev udført for at fremme konkurrence, innovation og forbrugerrettigheder. Dette førte til en opdeling af de forskellige faser i energiproduktion og -distribution. Nu skulle produktion, transmission, distribution og salg af elektricitet håndteres af separate virksomheder. Dette skabte en mulighed for nye aktører at træde ind på markedet og begynde at konkurrere på pris, kundeservice og innovative løsninger.

 

Fordele og ulemper ved markedets transformation

 

Liberaliseringen havde altså til hensigt at skabe et mere dynamisk og konkurrencepræget elmarked. Der er imidlertid både pros and cons aspekter ved denne ændring. Nedenfor opstilles de væsentlige forskelle ml monopoliseret marked før 1999 og liberaliseret marked efter 1999.

Om det har været godt med prisfastsættelse ud fra markedets sving? Ville vi have været bedre tjent med statsligt styrede priser? Det lader jeg stå hen i det uvisse for nu – en ting er dog sikkert – den større usikkerhed i produktionsformerne såsom solenergi og vindenergi har ikke en dæmpende effekt på priserne, hvis man sammenligner med mere stabile former.

Det er dog svært at sætte to streger under noget. For der er altid tilfælde, hvor budgetoverskridelser på atomkraftværker, såsom Olkiluoto 3 i Finland, stak fuldstændig af, hvor sol og vind ikke har kunnet dække vores energibehov mv.

Forskelle mellem monopolistisk og liberaliseringen af elmarkedet