Den Tyske børs EEX har købt NASDAQ Commodities europæiske energi-ben med futures og optioner. Denne sammenlægning kan gavne forbrugere – forhåbentlig.

Dermed sker det uundgåelige, at disse børser lægges sammen, hvilket kun kan gavne markederne, da likviditeten har været lav i mange år. Læs EEX-pressemeddelelse.

Det gavner ikke at have to børser, så antal handler på hver børs for sig er lavere end det samlede antal handler – det er simpelthen nødvendigt at samle så meget handelsaktivitet som muligt for at opnå de bedste muligheder for at handle skarpe priser i markedet. Som energimægler kan jeg i hvert fald godt se flere fordele ved denne handel-

EEX køber NASDAQ Commodities nordiske energi-ben
EU-energi-ben solgt i juni 2023 til EEX

Konkurrencemyndigheder skal godkende

Selvfølgelig skal konkurrencemyndigheder først godkende, og normalt kan der jo være risici ved at så store spillede især på fx det nordiske elmarked slår pjalterne sammen – men lige i dette tilfælde giver det god mening.

Der sker simpelthen for lidt efterhånden på de længere markeder til, at der kan drives to børser, der konkurrerer om de samme få antal handler. Dette kan forhåbenligt være med til at højne handlen igen, så vi kan få endnu skarpere energimarkeder i Europa.

Mindre risiko for markedsmanipulation?

At de to børser lægges sammen kan også have den positive effekt, at det bliver sværere at udøve markedsmanipulation – simpelthen fordi der ikke kan laves arbitrage mellem de to børser og ej heller kan handles internt eller med tætte samarbejdspartnere gemt væk på den ene børs fx til ukurrente priser – for det er der nu endnu flere øjne, der kigger efter og vil handle på.

Dermed er nyheden som jeg ser det altså en god nyhed for energiforbrugerne.

Om EEX så er klar til at løfte opgaven, vil tiden vide.

Delelementer udover NASDAQ Commodities bliver tilbage

Mens EEX altså køber energi-handelsbenet, NASDAQ Commodities, beholder NASDAQ Europe deres NASDAQ Clearing AB sammen med selve clearing-forretningen og ansatte, der fortsat skal agere clearinghus for NASDAQ’s finansielle handelsformer.

Ændringer i kontrakter fremad

EEX har i forbindelse med overtagelsen varslet en kommende ændring i, hvordan kontrakterne fremad vil blive skruet sammen. På markedet for strøm består fx den danske pris på Jylland/Fyn i dag af en Systempris plus en Områdepris, hvormed man i dette tilfælde får: System + ARH (EPAD) = DK1.

Fremad vil EEX gerne erstatte dette system med blot en DK1-pris, således alle forskellige prisområder altså har deres egen kontrakt. Om dette leder til mere likviditet eller det stik modsatte, er svært at sige – man kan dog frygte for de mindre områder, idet Systemkontrakten hidtil har været noget mere omsættelig end EPAD’s.

EEX skeler nok til det tyske marked, der kun har et prisområde, hvorfor disse kontrakter er let-omsættelige.

Det bliver spændende at følge, og vil i min optik kunne lede til mere risiko.