5 tip tjekliste til at finde den rette energimægler: Det kan virke som en jungle at navigere i energimarkedet – benyt en uvildig energimægler. For uanset om du følger elpriser time for time, ønsker naturgasaftaler for 2024 eller ønsker mere komplekse løsninger som Power Purchase Agreements (PPA) i forbindelse med krav om ESG-rapportering med fokus på SBTi og andre bæredygtighedskrav, kan en energimægler give indblik og støtte op om jeres virksomhed.

(se tjekliste nederst i denne 5 tip guide)

At vælge en uvildig energimægler kan derfor være et skridt i retning af en mere effektiv og økonomisk fordelagtig energistrategi for din virksomhed.

Men hvordan vælger du den rigtige energimægler?

Her er en dybdegående guide med 5 tip, der kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg.

Viden og Ekspertise

Første skridt er at se på mæglerens faglige baggrund og viden om energimarkedet.

Hvad har mægleren beskæftiget sig med tidligere, og hvilken uddannelse ligger til grund for ekspertisen?

Det er vigtigt at finde en mægler med en bred vifte af erfaringer inden for branchen, lige fra handel med energi-derivater til risikostyring og strategisk rådgivning.

Erfaring med Trading og Risikostyring

Har din potentielle mægler en baggrund fra energihandelsbordene?

Det kan være en fordel. Det er nemlig her, priserne sælgerne har med i mappen ved besøg, og en forståelse for, hvordan markedet fungerer herfra, er altafgørende.

Det adskiller sig markant fra en baggrund i salg, hvor fokus mere er på at “sælge” en vare end at forstå de komplekse markedsmekanismer, der driver priserne. Sælgere er dog typisk bedre til at fortælle en historie, og det er selvfølgelig vigtigt at kunne forstå, hvad I rent faktisk køber.

Tjekliste: Energimægler til jeres virksomhed i 23/24
Se tjeklisten nederst på denne side.

Uvildighed og Transparent Forretningsetik

En uvildig energimægler er kun på din side. Det skal tydeligt fremgå af mæglerens forretningsmodel, at der ikke er økonomiske bindinger til energiselskaberne.

Der bør kun være penge mellem din virksomhed og mægleren. Dette sikrer, at mægleren har din virksomheds bedste interesser for øje og ikke får kommission eller kickbacks fra leverandører. Dette kan dog være et svært punkt at være helt sikker på, så her er der brug for at undersøge, hvordan mægleren ellers agerer mod omverdenen – er det en lukket tilgang eller er mægleren aktiv i debatterne i samfundet?

Jeg har for vane at blande mig i samfundsdebatter om vores energi – markeder, forsyningslinjer og de enorme profitter i 2022.
Fx er jeg meget aktiv her på min LinkedIn-profil eller via profilen på samme sociale medie for MPS-SOLUTIONS.

Mogens P. Sørensen, MPS-SOLUTIONS

Det kan selvfølgelig også være relevant at finde ud af kemien med mægleren – stoler i på denne og kan I se et langsigtet samarbejde tilføre jeres virksomhed værdi?

Hold Møder med Flere Mæglere og Stil Spørgsmål

Inden du træffer dit endelige valg, kan det være en fordel at afholde møder med flere mæglere.

Disse møder vil give dig en fornemmelse af, hvem der er mest kompetent og mest villig til at dele ud af deres viden.

Er de tilbageholdende med information, eller virker de generøse med deres ekspertise?

Den måde, de interagerer med dig på, kan give vigtige indikationer på, hvordan jeres fremtidige samarbejde vil forløbe. Det er klart, at en energimægler også skal tjene penge, så det kan ikke forventes, at denne vil lave alt arbejdet uden en klar aftale først.

Skævt Tip: “Kaffetesten”

Tag din energimægler med ud for at få en kop kaffe.

Er de i stand til at forklare dig komplekse emner i en afslappet atmosfære?

Det kan indikere, om de kan gøre komplekse ting forståelige, når presset er på i fx tilspidsede forhandlinger med potentielle energiselskaber.

Målgruppen og Branchespecifik Erfaring

Sidst, men ikke mindst, skal du overveje, hvilken målgruppe mægleren har mest erfaring med. Arbejder de primært med små virksomheder, eller har de erfaring med store virksomheder, hvor beslutningstagere som CFO, Procurement-afdelingen, eller CEO/bestyrelser er involveret?

Dette kan give et fingerpeg om, hvorvidt de vil være i stand til at møde din virksomheds specifikke behov.

En tjekliste til opgaven med at vælge rette Energimægler

At finde den rette energimægler kan være en kompliceret proces, men ved at følge denne guide, står du stærkere i dit valg. Det handler ikke kun om at finde den billigste løsning men at finde en partner, der forstår din virksomhed og kan hjælpe dig med at navigere i det komplekse og ofte volatile energimarked.

Hos MPS-SOLUTIONS bistår jeg energiforbrugende virksomheder med rådgivning og strategier, der matcher deres unikke behov.

Med to årtiers erfaring indenfor trading, risikostyring og indkøb, er jeg godt rustet til at give dig den bedste service, så vi finder konkurrencedygtige priser og skræddersyede løsninger til netop jeres virksomhed.

Det er denne tilgang, der gør mig til en stærk partner i bestræbelsen på at sikre danske arbejdspladser og en grønnere fremtid for alle.

Gennem denne tilgang kan du tage mere kvalificerede beslutninger og finde den energimægler, der bedst matcher dine behov og din virksomheds ambitioner. Se et resume af guiden her:

  1. Dybdegående Viden: Er mægleren specialiseret inden for de energiformer, der er relevante for din virksomhed?
  2. Handelserfaring: Har mægleren praktisk erfaring fra handelsbordene i energimarkedet?
  3. Uvildighed: Er der klare linjer for, hvordan mægleren tjener sine penge, og kan du være sikker på, at de arbejder i din interesse?
  4. Mød Mægleren: Tag en uforpligtende snak med flere mæglere og vurder dem på deres tilgang, viden og vilje til at dele.
  5. Målgruppens Match: Passer mægleren til din virksomheds størrelse og de beslutningstagere, du arbejder med?

Få mit blik på jeres nuværende energi-aftaler

Book gratis intromøde