2023 kan blive afsluttet med et julerally i energimarkederne. For både gas- og elmarkedet er faldet gennem hele året – det kan det være oversolgt.

Læs også om elkablet mellem UK og DK, der sendte strøm 29. december 2023 (efter en periode med tests).

Afslutning på året – julerally eller sell-off?

Normalt er december en travl måned i elmarkedet. Mange traders skal have lukket ned for de helt store spekulative positioner, såfremt disse ikke skal holdes over de ofte meget volatile juledage. Andre begynder at holde ferie ovenpå udsigten til endnu mere bonus til handelsbordene, da der kun er ganske få selskaber, der ikke tjener millioner på vores energimarkeder efterhånden.

Selvom direktører for flere energiselskaber ikke ønsker det benævnt som free-lunches, men gerne medvirker i lange artikler om, hvor godt de gør det for energiforbrugere rundt i hele verden efterhånden.

En del tyder på 2023 kan afsluttes med julerally fremfor det helt store udsalgsbord før kalenderen skifter til 2024.

2023 har været diametral modsat 2022

2023 har været fuldstændig modsat 2022, hvor vi så stigende energipriser og panik overalt. Med 2023 har vi til gengæld fået rekordlave elpriser i løbet af sommeren, hvor solceller banker igennem med produktion, der ofte sender elprisen i minus.

Tyskland har annonceret at 52% af deres el i 2023 er fra sol og vind, mens der sikkert kommer lignende “rekord-melding” fra Green Power Denmark ovenpå et 2023, hvor energiforbruget er dalet markant – hvilket gør det lettere for sol- og vind-energi at slå til.

For at citere en af de skarpe analytikere indenfor aktieverdenen, Jens Scherning, bør I tænke langsigtet. Så glem julerallyet og tænk langsigtet med fokus på jeres omkostninger til energi med øje for det længere sigte.

Betyder det et farvel til spotpriser eller fastholdelse heraf, er individuelt. En ting er dog sikkert her tæt på juleferie 2023: Elmarkedet er noget mere attraktivt end i 2022 – så en prissikring af risiko bør være en overvejelse værd.

Tysk strøm - julerally eller ikke?
Graf over tysk strøm leveret i 2024. Kilde: Montel