Omregningsfaktorer indenfor energienheder kan ofte lede til fejlberegninger eller være det, der får tiøren til at falde i forhold til forhandlinger af energien. For der er stor forskel på, om der snakkes MW eller kWh eller en Therm eller en BTU.

NB: Siden fungerer bedst på PC – eller vend din smartphone, så skærmen er bredere. Send gerne mail, hvis det ikke fungerer på din enhed.

VH Mogens Pilgaard Sørensen – mogens@mps-solutions.dk

Mogens og Riisagervindmøllen. Energienheden fra vindmøller er steget siden

HVAD ER ENERGI: ENERGIENHEDER A-K

EnhedBeskrivelser
Atmosphere cubic centimetre (atm·cc)En atmosphere cubic centimetre er en enhed for energi, der er lig med det arbejde, der udføres ved at udvide 1 kubikcentimeter volumen mod 1 atmosfæres tryk.
Barrel of oil equivalent (BOE)En barrel of oil equivalent er en enhed for energi, der er baseret på mængden af energi, der frigives ved forbrænding af en tønde råolie.
British Thermal Unit (BTU)En BTU er mængden af energi, der er nødvendig for at øge temperaturen af 1 pund vand med 1 grad Fahrenheit. Denne enhed bruges ofte i USA.
British Thermal Unit (BTU)British Thermal Unit er en traditionel enhed for energi. Den er mængden af varme, der kræves for at hæve temperaturen af 1 pund vand med 1 grad Fahrenheit.
Calorie per gram (cal/g)En Calorie per gram er en enhed af energitæthed, der bruges til at beskrive mængden af energi per gram stof.
Cheval vapeur heure (cv·h)En cheval vapeur heure er en enhed for energi, der er lig med det arbejde, der udføres ved en hestekraft i løbet af en time. Denne enhed bruges ofte i Frankrig og andre fransktalende lande.
Cubic foot of natural gas equivalent (CF)En cubic foot of natural gas equivalent er en enhed for energi, der er baseret på mængden af energi, der frigives ved forbrænding af en kubikfod naturgas.
Dyne centimeter (dyn·cm)En dyne centimeter er en anden enhed for energi i det cgs-system, der er lig med en dyne af kraft anvendt over en afstand på 1 centimeter.
Electronvolt (eV)En electronvolt er mængden af energi, der opnås (eller tabes) af en enkelt elektron, når den bevæger sig over en elektrisk potentiale forskel på 1 volt. Denne enhed bruges ofte i atomfysik og kvantemekanik.
Electronvolts (eV)Electronvolt er en enhed for energi, der ofte bruges i fysik. Den svarer til den energi, der kræves for at flytte en enkelt elektron gennem en elektrisk potentiel forskel på 1 volt.
ErgEn erg er en enhed for energi i det cgs-system (centimeter-gram-sekund), der er lig med 1 gram centimeter kvadreret per sekund kvadreret.
Erg per sekund (erg/s)Erg per sekund er en enhed for energiudstråling eller effekt i det centimeter-gram-sekund (CGS) system. Den svarer til 1 erg udstrålet eller overført per sekund.
Exawatt (EW)En Exawatt er 1 quintillion watt. Denne enhed bruges ofte til at beskrive det samlede energiforbrug på en galaktisk skala.
Foot-pound (ft·lb)En foot-pound er mængden af energi, der er nødvendig for at påføre en kraft på 1 pund over en afstand på 1 fod. Denne enhed bruges ofte i mekaniske og ingeniørvidenskaber.
Fot-pund (ft·lb)Fot-pund er en enhed for arbejde eller energi i det britiske enhedssystem. Det er det arbejde, der gøres ved at løfte 1 pund en fod lodret mod jordens tyngdekraft.
Gallon of gasoline equivalent (GGE)En gallon of gasoline equivalent er en enhed for energi, der er baseret på mængden af energi, der frigives ved forbrænding af en gallon benzin.
Gallons-per-minute (gpm)Gallons-per-minute er en enhed for energiflow, der anvendes til at måle den mængde af en væske (oftest vand eller olie), der passerer gennem et givet punkt i en given tidsperiode.
Gigatons of TNT (Gt)Gigatons of TNT er en energienhed, der svarer til energien frigivet ved detonation af 1 milliard tons trinitrotoluene (TNT).
Gigawatt (GW)En gigawatt er 1 milliard watt. Denne enhed bruges ofte i forbindelse med det samlede energiforbrug af større byer eller lande.
Gigawatt-time (GWh)En gigawatt-time er mængden af energi, der produceres eller forbruges ved en effekt på 1 gigawatt i 1 time.
Hartree (Ha)En Hartree er en enhed for energi, der bruges i atomfysik. Den er lig med det totale energiniveau for det laveste energiniveau i en hydrogenatom.
Joule (J)En Joule er den grundlæggende enhed for energi i det internationale enhedssystem (SI). Det er mængden af energi, der er nødvendig for at påføre en kraft på 1 Newton over en afstand på 1 meter.
Kalorie (cal)Kalorien er en ældre enhed for energi, der stadig bruges i nogle sammenhænge, især inden for ernæring. En kalorie er defineret som mængden af energi, der er nødvendig for at øge temperaturen af 1 gram vand med 1 grad Celsius.
Kiloelectronvolts (keV)Kiloelectronvolt er en energienhed, der svarer til tusind electronvolt.
Kilogrammeter (kgm)Kilogrammeter er en enhed for arbejde eller energi i det metriske system. Det er det arbejde, der gøres ved at løfte 1 kilogram en meter lodret mod jordens tyngdekraft.
Kilograms of oil equivalent (KGOE)Kilograms of oil equivalent er en energienhed, der svarer til den mængde energi, der er frigivet ved forbrænding af 1 kilogram olie.
Kilojoule (kJ)En kilojoule er 1.000 Joules. Denne enhed bruges ofte i forbindelse med ernæring, da den angiver energiindholdet i fødevarer.
Kilokalorie (kcal)En kilokalorie er 1.000 kalorier. I ernæringssammenhæng er denne enhed ofte blot kaldet “kalorie”.
Kilopondmeter (kpm)Kilopondmeter er en energienhed i det metriske system, og det er det arbejde der udføres, når en kraft på 1 kilopond bevæger sig 1 meter langs kraftens retning.
Kilotons of TNT (kt)Kilotons of TNT er en energienhed, der svarer til energien frigivet ved detonation af 1.000 tons trinitrotoluene (TNT).
Kilowatt (kW)En kilowatt er 1.000 watt. Denne enhed bruges ofte til at beskrive energiproduktionen af større energikilder, som f.eks. vindmøller.
Kilowatt-time (kWh)En kilowatt-time er mængden af energi, der produceres eller forbruges ved en effekt på 1 kilowatt i 1 time. Dette er en almindelig enhed for elektrisk energi.
MPS-SOLUTIONS - logo - Energimægler og Uvildig Rådgiver

FÅ MIN MENING OM JERES AFTALER

Jeg giver gerne et uforpligtende blik på jeres nuværende energiaftaler

Send mig en mail via boksen her, så snakkes vi ved – og I får en energimægler, der kæmper for at I får skarpere vilkår af betydning ved jeres fremtidige energikøb.

SEND MAIL TIL MOGENS

HVAD ER ENERGI: ENHEDER L-Å

EnergienhedBeskrivelse
Megajoules per liter (MJ/L)Megajoules per liter er en enhed for energitæthed, der bruges til at måle mængden af energi per liter af en væske.
Megatherm (Mthm)Megatherm er en enhed for energi, der svarer til 1 million therms eller 100 billioner British Thermal Units (BTU).
Megatons of TNT (Mt)Megatons of TNT er en energienhed, der svarer til energien frigivet ved detonation af 1 million tons trinitrotoluene (TNT).
Megawatt (MW)En megawatt er 1 million watt. Denne enhed bruges ofte til at beskrive energiproduktionen af store kraftværker.
Megawatt-time (MWh)En megawatt-time er mængden af energi, der produceres eller forbruges ved en effekt på 1 megawatt i 1 time.
Millielectronvolts (meV)Millielectronvolt er en energienhed, der svarer til en tusindedel af en electronvolt.
Million British Thermal Units (MMBTU)En million British Thermal Units er en enhed for måling af energi, der er almindeligt brugt i den naturlige gasindustri. Det er lig med 1.000.000 BTU.
Petaelectronvolt (PeV)En Petaelectronvolt er en enhed for energi, der ofte bruges i partikelfysik. Den er lig med en million milliard electronvolt.
Petawatt (PW)En Petawatt er 1 quadrillion watt. Denne enhed bruges ofte til at beskrive det samlede energiforbrug på jordkloden.
Planck energyPlanck-energi er en enhed for energi, der bruges i teoretisk fysik. Den er baseret på de fundamentale konstanter i universet.
Pond-fod (pdl·ft)Pond-fod er en energienhed i det britiske system, og det er det arbejde der udføres, når en kraft på 1 pond bevæger sig 1 fod langs kraftens retning.
QuadEn quad er en enhed for energi, der er lig med 1 quadrillion (10^15) British thermal units (BTU). Denne enhed bruges ofte i energistatistikker i USA.
Rydberg (Ry)En Rydberg er en enhed for energi, der bruges i atomfysik. Den er lig med halvdelen af energiniveauet for det laveste energiniveau i en hydrogenatom.
Talbot (T)Talbot er en energienhed i det CGS-system, og det er mængden af lysenergi, der absorberes eller udsendes i løbet af 1 sekund.
Terawatt (TW)En terawatt er 1 billion watt. Denne enhed bruges ofte i forbindelse med det globale energiforbrug.
Terawatt-time (TWh)En terawatt-time er mængden af energi, der produceres eller forbruges ved en effekt på 1 terawatt i 1 time.
Therm (thm)En therm er lig med 100.000 BTU. Denne enhed bruges ofte i naturgasindustrien.
Therm (thm)Therm er en enhed for energi, der svarer til 100,000 British Thermal Units (BTU).
Thermie (th)En thermie er en enhed for energi, der er lig med 1.000.000 kalorier. Denne enhed bruges især i Europa.
Tonne of coal equivalent (TCE)En tonne of coal equivalent er en enhed for energi, der er baseret på mængden af energi, der frigives ved forbrænding af en ton kul.
Tonne of oil equivalent (toe)En tonne of oil equivalent er en enhed for energi, der er baseret på mængden af energi, der frigives ved forbrænding af en tonne råolie. Denne enhed bruges ofte til at sammenligne forskellige typer af energi.
Tons of TNTTons of TNT er en enhed for energi, der bruges til at beskrive energien frigivet i en eksplosion. En ton TNT svarer til energien frigivet ved detonation af 1 ton trinitrotoluene (TNT).
Watt (W)En watt er en SI-enhed for effekt, der defineres som en energioverførsel på en Joule pr. sekund. Denne enhed bruges ofte til at angive energiproduktion eller -forbrug over tid.
Watt per meter Kelvin (W/m·K)En Watt per meter Kelvin er en enhed af termisk ledningsevne, der bruges til at beskrive mængden af energi, der kan overføres gennem et materiale per tid, afstand og temperaturforskel.
Watt-time (Wh)En watt-time er mængden af energi, der produceres eller forbruges ved en effekt på 1 watt i 1 time.
Yottawatt (YW)En Yottawatt er 1 septillion watt. Denne enhed er sjældent brugt og overstiger det samlede energiforbrug i vores solsystem.
Zettawatt (ZW)En Zettawatt er 1 sextillion watt. Denne enhed er sjældent brugt og overstiger det globale energiforbrug.
Omregningstabel

Kilde: Rockwoll’s Den lille lune

KILDER TIL OMREGNINGSFAKTORER PÅ ENERGIENHEDER

Omregn Energienhederomregn-enheder.info
Rockwollrockwoll.dk