Knap er efteråret i gang, før de første tårnhøje elpriser viser sig. Mandag 11. september 2023, dagen hvor MPS-SOLUTIONS CVR-nummer har eksisteret i 2 år, ses en relativ høj elpris i timen fra kl. 19-20.

3,9 kroner bliver elprise i den time pr. kWh – og det er ofte en time med højt forbrug hos hr og fru Jensen, da aftensmaden skal laves og ungerne måske ser tv eller spiller Sony PlayStation.

Sommerens lave elpriser ovre for nu

Der har været skrevet side op og side ned omkring de rekordlave elpriser gennem sommeren 2023, men de høje elpriser gør altså nu igen sine indtog i elmarkedet.

For trods fyldte gaslagre i Europa, skal der stadig fossil energiproduktion til, når solcelleproduktionen daler som den hastigt gør i øjeblikket. Elprisen time for time på de 3,9 kroner/kWh er altså en forvarsel for vinterens komme. Og disse høje elpriser er også et forvarsel om de sande omkostninger ved udelukkende at fokusere på solceller og vindenergi som vedvarende produktionsformer.

Vi når ikke i mål med et mere stabilt elsystem med at plastre endnu flere solceller op, da disse ikke producerer meget i vinterhalvåret – og at vi allerede nu ser så høje elpriser, tegner ikke alt for godt.

Høj elpris 11. september 2023 - vi har samme priser som Tyskland
HØJE ELPRISER: Fra 19-20 den 11. september 2023, ses elpriser på knap 4 kroner per kWh. Kilde: Nordpool

Mangel på interti skaber også høje elpriser

Elsystemet mangler i mine øjne inerti – altså den stabile elproduktion, for når der produceres meget “grøn strøm” fra solceller og vindmøller i nogle timer, kan disse omvendt hurtigt forsvinde som dug for solen eller når blæsten forsvinder – og så skal kapaciteten bagved være klar til at “rampe op” så hurtigt som muligt.

Og det er og bliver dyrt at have elproducerende kraftværker stående, der er livsnødvendige, når den grønne strøm forsvinder. For jo færre timer disse kører, jo flere faste omkostninger er disse værker nødt til at dele ud over de færre timer – hvilket altså kan medføre de høje elpriser i koncentrerede perioder.

Desværre er perioderne for de dyre elpriser ofte perioder, hvor man ofte ikke har de store muligheder for at flytte strømforbruget.

Overvej alternativer til fastlåst elforbrug – frem med brætspil

Med genkomsten af høj elpris, bør man som virksomhed overveje, om man har mulighed for at flytte strømforbrug fra enkelte timer til andre, eller måske kan slukke maskiner helt en stund.

Det samme gør sig gældende i hjemmene, hvor hr og fru Jensen med fordel kan overveje at lave aftensmaden så tidlig muligt og måske lige i timer med elpriser omkring 4 kroner kan spille et hyggeligt brætspil med ungerne fremfor de hver især sidder på værelserne og suger løs fra PC’ere eller den nyeste Sony PlayStation 5.

Ketchup-effekten ses igen

Jeg holder jævnligt øje med min hjemmeside og trafikken hertil. Og indtil videre, har der været stille i år – det tillægger jeg faldene i energipriserne, hvor fokus hos virksomhederne har kunnet ligge andre steder.

På det seneste er det dog tydeligt, at interessen for at følge energipriserne er stigende, og derfor ses også øget trafik på min side. Noget der i min optik viser, at der kan blive kø ved døren, såfremt priserne stiger yderligere herfra. For hvis mange ønsker at afdække strøm på samme tid, kan det give priserne endnu et løft.

Og da der ikke er handlet meget strøm i årets første måneder, kan elpriserne fx være lavt prissat i øjeblikket.

Antal besøgende på www.mps-solutions.dk - stiger, når elprisen stiger
Trafik på mps-solutions.dk – normalt er der 4-8 besøgende hver halve time.