De negative elpriser har allerede sat ind, før påsken 2024 helt bryder igennem. For lørdag 23. marts ses igen negative elpriser, hvilket er tidligt på året. Et resultat af for meget opstillet solcellekapacitet.

Negative elpriser igen i fokus i 2024

2023 bød på nogle rekordlav elpris time for time på strøm, hvor vi så en negativ elpris på under 3 kroner per kWh. Og det er ikke udelukkende positivt, at disse negative elpriser kommer igen fra tid til anden.

Selvfølgelig er det positivt for elkunder på spotpriser, men investeringer i elproduktionen bliver udfordret over tid, når negative elpriser æder sig ind på indtjeningen.

Derudover rammes mange private solcelellejere også på pengepungen, såfremt de ikke får slukket solcellerne i de perioder – men netop det er heller ikke helt så let. For det kræver jo samtidig, at man er skarp på at få tændt for dem igen, når der igen er positive elpriser.

Mogens Sørensen foran solcellepark i Jylland
Overvejer I at tilmelde jeres solcelleproduktion som stabiliseringsløsning for Energinet, så ræk ud og få indblik i mulighederne.

Solcellekannibalisme og egenproducenter

Har I solceller på taget eller måske på jeres grund, er der grund til at tage et eftersyn af jeres aftaler. Sælger I certifikater fra produktionen, eller benytter I dem selv?

For med certifikater indblandet, er det en yderligere dimension, der skal tages højde for, ift. om I vælger at slukke solcelleproduktionen på tidspunkter med stor solproduktion.

Solcellekannibalisme bliver et reelt problem i 2024, og at vi allerede her i marts ser de negative elpriser time for time, tegner et billede af et svært år for solcelleejere.

Energinet harmoniserede også tarifomkostningerne for solceller i 2023 samt indførte øjeblikstariffering, hvilket altså gør, at den strøm der produceres den enkelte time, også vil blive afregnet den time – noget andet, end da afregningsgruppe 6 fx stadig var tilstede for private, hvor man kunne “gemme” solcellestrømmen i elnettet og blot bruge den indenfor et kalenderår.

Disse nye regler har gjort det relevant at se på, om man rent faktisk skal levere sin overskydende strøm tilbage til nettet eller måske vil have sine solceller “bag elmåleren”.

Læs mere hos Energinet her.

Stadig skæve incitamentsprogrammer for private

Netop private solcelleejere kan dog fortsat være på støtteordninger, hvor det faktisk bedst kan betale sig ikke at slukke elproduktionen, da de fx kan være lovet en vis pris for solcellestrømmen – altså får man fx 1 krone for produktionen, selvom markedsprisen skulle blive minus 3 kroner igen.

Dermed er incitamentet for at slukke solcelleproduktionen ikke tilstede, og dermed ruller de negative elpriser videre.

Er I opmærksomme på problematikkerne?