Elpriserne stiger fra starten af 2024 og med -25 grader i prognoserne for fredag i årets første uge er der lagt op til rekordforbrug i det nordiske af Europa. Dermed er der lagt op til pres på elpriserne og det bliver spændende at følge.

Samtidig kan vi dog konstatere, at en del industri og virksomheder generelt måske ikke kommet helt op på peak-forbrug, da mange medarbejdere arbejder hjemmefra.

Læs også: Rekordkulde og rekordelpriser i Finland.

Halv meter sne i Sorring 3. januar

3. januar har jeg en halv meter sne i haven, og det spås at fortsætte med snevejret et døgns tid endnu. Familien har været hjemme hele dagen fra skole og al trafik er lammet i store dele af landet.

Samtidig ser vi enorme vandmængder i det sydlige Danmark, hvilket presser beredskabet der også.

Sne i Sorring
Når jeg ikke kan køre til Ry, kastede jeg mig i sneen for at få energien genopladet 3. januar 2024

Rekordforbrug fredag morgen

Montel’s EQ spår at elforbruget vil toppe fredag morgen, hvor temperaturerne på minus 25 grader vil presse Nordens elforbrug op på 71 GW. Højere end den hidtidige rekord på 70,4 GW den 28. februar 2018.

Om det kommer så vidt vil tiden vise – men jeg tænker spotpriserne bliver løftet resten af denne uge.

Og mens spotpriserne presses hives de længere kontrakter med op, og dermed er år 2024 startet med prisstigninger på både gas og el i Europa.

Fremtidens elmarked er skrøbeligt

At vi ser disse store ændringer i vejret, er nok kommet for at blive – og det presser elmarkedet sammen med de øvrige energimarkeder. Men specielt elmarkedet står overfor en skrøbelig periode i tiden, der kommer.

Især efter Tyskland lukkede de sidste atomkraftværker, har landet været med til at gøre situationen usikker – og med Tyskland nu som importør af el og Norge stor-eksportør af stabil vandkraft, som så måske ikke er der senere – er én ting sikkert – at ingen rigtig kan spå om udviklingen i elmarkedet.

Frankrig er også massiv eksportør af strøm efterhånden, med langt størstedelen heraf fra deres atomkraftværker. Noget der virker fuldstændig idiotisk, da meget eksporteres til Tyskland, som altså ikke selv ville holde egne atomkraftværker åbne – men omvendt gerne vil importere fra nabolandet.

Rekordforbruget kommer måske på fredag.

Måske bliver udsving vildere i fremtiden.

Med elektrificeringen vil rekordforbrug helt sikkert komme igen i fremtiden.