Høj elpris 5. januar grundet temperaturer i den hele lave ende i Nordeuropa – blandt andet er der udsigt til under 40 grader lokal i Finland, mens også Sverige, Norge og til dels Danmark får meget koldt vejr de kommende døgn.

Har fået melding om -49,5 grader målt i Norge – og dermed altså forståeligt, at der bliver der sat ny rekord i høje elpriser i Finland 5. januar 2024.

Frosten har også fat i Danmark
Træning til DM i Issvømning må foregå i haven grundet den megen sne i Sorring – jeg kan ikke komme ned til Ry Vinterbadeklub disse dage

Kong Vinter giver hård frost og rekordhøj elpris time for time i Finland

Elpriser påvirker stadig danskerne, men mens sommeren 2023 bød på tørke, giver det nye år, 2024 os en virkelig kold start. Hård frost giver rekordhøj elpris i Finland 5. januar, hvor timen mellem 18-19 byder på en elpris over 14 kroner per kWh hos vores nordiske venner.

Sjælland og øerne kan se frem til en dyr aftensmad med elpris over 4 kroner, mens Jylland og Fyn får hjælp af vores udlandskabler til England og Tyskland, der lige i morgen holder den del af de danske elpriser nede.

Netop kablet til England er jeg ellers ikke stor fortaler for, men netop disse dage hjælper det altså på elprisen time for time i DK1-området.

De finske myndigheder og systemoperatøren har opfordret til energibesparelser gennem landet, så der ikke bliver risiko for black outs – hvilket dog stadig kan blive tilfældet.

Timepriser på el i øre/kWh 5. januar 2024

Elpriser 5. januar 2024
Høj elpris: over 14 kroner i Finland og Sjælland med ca 4 kroner per kWh. Kilde: NP

Nordisk system presses af aftagende Vedvarende Energi

Om vi får black outs 5. januar, er ikke helt til at sige med sikkerhed, men elpriserne har nået rekordhøjder og dette vidner om et presset elsystem. Selvom TSO’ere osv. føler sig nogenlunde sikre, så skal der ikke meget til, før det ender i en kritisk situation.

Norge eksporterer, men både Sverige og Finland vil importere og dette er blandt andet med til at hive elprisen på Sjælland opad – mens Jylland/Fyn er mere skånet af at være kablet op til Tyskland og England lige denne dag.

Vindproduktionen ser dog ud til at lægge sig kraftigt i de kommende dage, og skulle kulden sprede sig sydpå, kan også de kontinentale elpriser komme opad.

Læs evt. også: Stigende elpriser og rekordforbrug.

START MED OVERBLIK

Få et intro-møde

Energimægler MPS-SOLUTIONS live på TV2 News

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er elprisen så høj i dag?

Elpriserne svinger med udviklingen i den vedvarende energiproduktion fra sol og vind.
Om vinteren byder solceller ind med forsvindende lidt, og når så også vindmøllerne producerer mere, presses elsystemet rundt i Europa, fordi der ikke længere er så meget anden produktion som før. Fx er mange kulkraftanlæg lukket og selv atomkraftværker i fx Tyskland er lukket de seneste år.
Det presser elpriserne sådanne dage som fx 5. januar 2024, hvor der ses rekordhøje elpriser i Finland. De er dog denne dag også stærkt påvirkede af virkelig hård frost i det norlige Europa – hvilket altså giver følgeeffekter på Sjælland og øerne især.

Hvorfor er strøm så dyrt i øjeblikket?

Elpriserne påvirkes i øjeblikket meget af lavere elproduktion fra sol og vind mens hård frost presser forbruget op i Norden, hvor især Finland er presset med temperaturer under 30 grader.
Dette sender følgevirkninger sydpå og Sjælland oplever høje elpriser, mens altså Jylland/Fyn er lidt forskånet disse dage.