Tyskland genåbnede kulkraftværker efter Rusland lukkede ned for endnu mere gas-flow via. Nord Stream 1 – et drastisk men måske nødvendigt middel. Kulværkerne skal afhjælpe en decideret energiknaphed. Især hvis temperaturerne skulle begynde at dale, vil Europa blive presset, og allerede i slut 2022 var de fleste lande i gang med nødberedskaber og handleplaner for, hvad der ville ske, såfremt der opstod mangel på energi.

Kina holder udsalg mens Tyskland genåbner kulkraftværker

Alt imens Europa blødte økonomisk og Ukraine blødte i bogstavelig forstand, så holdt Kina udsalg på mange produkter. Det kunne de fordi billig gas, olie, kul, stål mm strømmer ind fra Rusland. Så spørgsmålet er , om ikke europæiske købere bør se sig for fornuftige til at deltage i det udsalg. For pengene strømmer retur til Rusland, og Europa bliver sejlet agterud i verdensøkonomien.

Skridtet væk fra fokus på grøn omstilling med Tysklands genåbning af gaskraftværkerne er blot ét bevis på dette. Og virkeligheden er her altså nu – for mens Ukraine stadig kæmper en reel kamp, så må man snart erkende, at Europa måske ikke er i kampen fysisk, men vi er der i hvert fald økonomisk. Og vi bliver angrebet på en yderst sofistikeret måde, da vi så at sige, har købere i Europa, der langsomt dræner os selv ved at købe billigere i Asien.

Råd til energi - beregn elprisen
MPS-SOLUTIONS kender markedet og de forskellige priselementer

Nok har vi favnet globaliseringen længe, og det er jo en virkelig ærgerlig ting, at verden er et sted, hvor man må overveje, om det at købe lokalt giver større mening. Men det tror jeg ærlig talt det gør. For europæiske producenter har brug for ordrerne, og med mere liv til produktionsvirksomhederne her, får flere lov at beholde jobs. Jo flere vi kan beholde i job, jo mindre grelt vil krisens resultater blive. Men det er hårdt.

Pas på den private køretur

Private bør også nøje overveje, om turen sydpå virkelig skal falde disse år. Det er et mindre issue for den enkelte, hvis rejsen er betalt for længe siden – så er det kun inflationen på mad osv., der hvor I rejser hen – men består turen sydpå af en bilkøretur, bør man finde lommeregneren frem og regne lidt på omkostningerne.

Omkostningerne er ikke blot, hvad det koster på tanken at fylde den. Det er også afskrivning på bilen mm – her ganger jeg antal kørte kilometer med 4-5 kroner for at få den samlede omkostning for en køretur. Og med 1.500 km den ene vej, 1.500 km den anden vej og måske 500 til svinkeærinder, så er omkostningerne til Gardasøens varme altså ved at runde 14-18.000 kroner. Også virksomheder med fri bil til medarbejderne må erkende dette, og overveje, hvordan det skal håndteres.

For ja, medarbejderen har måske fri bil – men omkostningerne dertil er hamret i vejret sammen med jeres øvrige omkostninger – og en del af brændslerne stammer potentielt fra Rusland endnu.

Måske I kan få medarbejderne til at deltage i en konkurrence om at køre længst pr liter gennem sommerferierne.

Måske I kan overtale nogle til at tage en tur til Fur fremfor Frankrig.

Måske kan vi faktisk alle lette speederen lidt i sommerferien og polstre os til usikkerheder om fremtidens energipriser, inflation og renteniveau.

Læs historien om kulkraftværkerne i Tyskland på Deutsche Welle

Tyskland genåbner kulkraftværker
Kul er “back in the game”