Elaftaler 2024: Elmarkedet præges af forhandlinger ved årsafslutningen, hvor mange virksomheder skal finde en ny aftale til det nye år. Men der er god mening i at sætte ind tidligt.

For når alle vil lave aftaler på samme tid, oplever jeg oftest, at elsælgerne skruer på dækningsbidrag og samtidig handles priserne frem i tid ofte højere, da sælgerne her også ved, at efterspørgslen stiger sidst på året.

Elaftaler 2024 bør sikres i god tid
Tiden lige før jul og årsafslutning er højsæson – den travleste i elmarkedet – og det ved sælgere. Derfor kan et tidligt blik på elaftaler 2024 være godt, så I sikres en ok elaftale.

Elaftaler 2024 – få styr på risici og ønsker

Som virksomhed er det en ide at starte tidligt med at få styr på ønsker og risici ved forskellige elaftaler. Ønsker I spotpris på el, faste elpriser eller måske går jeres tanker på en PPA. Hver aftaletype har forskellige risici og muligheder – og jo før I er i gang med overvejelserne, jo bedre kan I forberede forhandlingerne og time selve indkøbet bedre.

I bør tænke langsigtet og overveje, hvordan jeres elforbrug vil ændre sig i årene frem, hvilke ønsker og krav I har til elleverandøren og til den strøm I køber. For visse aftaler er lange samarbejder, mens fx aftaler om spotpris på el bør konstrueres, så I altid har mulighed for at komme ud af aftalen og fx ind i faste elpriser eller så I kan skifte til en Power Purchase Agreement, skulle den rette mulighed byde sig.

Prognose over elpriser 2024 kan følges løbende på denne side:

Især EPAD’s indeholder ekstra risiko

Mod slutningen af året, køber mange virksomheder strøm til næstkommende år, og da mæglere og rådgivere før har rådgivet virksomheder til ikke at afdække EPAD’s er disse også historisk meget volatile sidst på året, hvor visse elselskaber kræver, at kunden køber disse, så de ikke går ind i leveringsåret uden. Som elmægler, og da jeg rådgav interne sælgere i elselskaber, var mit råd dog altid at være yderst varsom med sådanne kontrakter.

Det presser normalt EPAD-priserne for især de to danske prisområder opad mod juletiden.

EPAD er populært sagt leveringsomkostningen for at få leveret strømmen i Jylland/Fyn (DK1) eller Sjælland/øerne (DK2).

EPAD skal lægges til System-prisen, som er en fiktiv pris, beregnet for Norden såfremt der ikke var begrænsninger på kabelforbindelserne mellem de forskellige prisområder.

DK1-prisen – den samlede elpris for Jylland/Fyn er altså således lig med System + ARH (EPAD).

DK2-prisen er System + CPH.

Historisk lave EPAD-priser – store ændringer de seneste år

Da EPAD-priserne er meget afhængige af kabelforbindelser – såkaldte interconnectors – mellem prisområder, er disse også noget, der er skiftet meget i pris, siden der er kommet mere gang i udbygningen af disse samt med indførslen af endnu mere svingende produktion, så forskelle i områderne kan variere mere.

Ser vi historisk på det, ses herunder EPAD-priser for de seneste år, hvor der tydeligt ses en tendens til stigende leveringsomkostninger på strømmen i Danmark i forhold til System-prisen.

Dette giver altså mening i forhold til at forhandle elaftaler 2024 tidligt.

EPAD-priser har været stigende, og handles ofte op mod juletid. Lad os snakke elaftaler for 2024 allerede nu
De danske EPAD-priser. ARH står for Århus og dækker over Jylland/Fyn og CPH står for København og dækker over Sjælland og øerne. Kilde: Nordpool

Få elmæglerens blik på jeres aftaler

Som uvildig rådgiver og elmægler, giver jeg gerne mit blik på jeres aftaler. Kommer med forbedringsforslag og deltager på jeres hold med min erfaring og viden – så I kan fokusere på jeres kernekompetencer og altså spare tid og ressourcer.

Book et indledende møde helt uforpligtende direkte i min kalender. Og se om du har lyst til samarbejde med en elmægler, så I sikres den elaftale der passer bedst og billigst – såfremt billigst er bedst.