Blockchain-teknologien Concordim modtager stort sats fra det offentligt ejede Energinet, der står for distributionsnettene i Danmarks energisystemer, og kommer altså med redningskrans til Lars Seiers lettere kuldsejlede blockchain-teknologi.

Mystisk timing bag blockchain-sats

Udefra ligner det dog en yderst tilfældig spekulation fra myndighedernes side i en tvivlsom teknologi, der tilmed bruger enorme energiressourcer, hvis man ser generelt på kryptoindustrien og altså de bagvedliggende blockchain-teknologier. Selvfølgelig er Bitcoin ikke at sammenligne med Concordium, og Energinets sats er da også i retning af, at det skal hjælpe med at verificere grønne certifikater.

Energinet skyder penge i Concordium - blockchain fra Lars Seier
Energinet skyder penge i Concordium – rigmanden Lars Seiers (medstifter af Saxo Bank) hidtil kuldsejlede projekt – link

Men det ligner et sats med hovedet under armen, for forbrugerne i Danmark, de forbrugende virksomheder, er ved at få indsigt i, at certifikater alene ikke får os i mål med den grønne transition væk fra fossile brændsler.

Det gør derimod action – og i og med vi som land ensidet satser på sol- og vindenergi, er certifikaterne reelt set kun til for producenterne, der kan sælge dette ovenpå elprisen time for time.

Viljen fra forbrugende virksomheder er der

Virksomheder er dog mere og mere interesserede i at gøre en reel forskel, trods mange sager omkring greenwashing – og senest også eksempler på greenhushing.

Vi bør kunne tale om de projekter, der sættes i søen hos danske virksomheder i form af energibesparelser, smartere forbrug og energifællesskaber, så andre kan drage nytte af den viden. Men det kommer ikke over natten – og mens vi altså nu kan se en kæmpe sum penge sendt i retningen af Lars Seier, der holder til i udlandet, virker det til at være op til forbrugerne at løfte barren i energimarkederne.

Hvis du har gode forklaringer på, hvorfor Energinet investerer i Concordium, hører jeg gerne din synsvinkel.

Strømpyramiden – spareredskab fra Energistyrelsen

Det er dog ikke alt, der kommer fra de offentlige instanser, der ser mystiske ud. Energistyrelsen har nemlig lavet Strømpyramiden, som vi kendte det tilbage i tiden mht mad. Og den giver et hurtigt overblik, og kan let forstås af børn i familien, de enkelte medarbejdere mm.

Spareråd som at lægge strøm forbrug, når den er billig eller når net-tarifferne er lavest, er vi efterhånden alle bekendte med og Danmarks samlede strømforbrug og generelle energiforbrug tegner i retning af, at hele landet har sat voldsomt ind i forhold til at spare på energien.

Om end det henvender sig mest til private, skal man som virksomhed ikke undervurdere vigtigheden af at have medarbejderne med på vognen omkring energibesparelser. Der kan spares meget i hverdagen ved få tiltag.

Strømpyramiden fra Energistyrelsen - findes på sparenergi.dk
Strømpyramiden fra Energistyrelsen

Sparetiltag skal have mening

Der er stadig rigtig mange virksomheder, som har løbende konkurrencer omkring strømbesparende tiltag med en elforbrugsberegner eller udlodder præmier til kvartalets mest sparende afdeling eller andre tiltag. Alt sammen positivt, men det er i samme ombæring vigtigt at sige, at i og med energipriserne er faldet i pris, burde offentlige institutioner måske overveje at skrue en anelse op for temperaturerne hos medarbejderne.

Jeg sidder selv som eksamensvagt af og til, og det er med at have de tykke trøjer med for ikke at fryse – og det tror jeg altså ikke gavner på effektiviteten hos medarbejderne eller de studerende. Medmindre de selvfølgelig får lov at bruge løs fra toppen af Strømpyramiden og må sætte radioen på høj volumen og danse med.

Det spændende skal omsættes til vedholdenhed

De spændende konkurrencer og tiltag på arbejdspladserne skal nu omsættes til vedholdende ændringer i vaner, og energibesparelserne skal gerne være en naturlig del af hverdagen hos medarbejderne.

Derudover kan det være en ide at følge med i tendenser for elprisen – følg fx elpriser time for time, men måske ikke de enkelte dage, men over lidt længere tid. Det forsøger jeg selv at sætte spot på ved at holde øje med elpriserne over længere perioder.

Valg af aftale og selskab til dit elforbrug

Energistyrelsen laver en del materiale udover Strømpyramiden, og det kan måske være et kig værd for jeres virksomhed. Klik her.

Når det kommer til valg af elaftale og elselskab, når I står og skal indgå nye energiaftaler, kan det være en fordel at have en uvildig part med, da sælgeren oftest arbejder for energiselskabet og ofte aflønnes efter, hvor stor dækningsbidrag sælgeren kan få hevet i land. MPS-SOLUTIONS har heldigvis over 10 års erfaring direkte med udregning af salgspriser, købspriser og markedernes bevægelser i det hele taget.

Måske har I allerede fundet de største besparelser på selve energiforbruget – men 2022 var et eksempel på, at uden helt skarpe indkøbsaftaler på strøm til erhverv, kan det alligevel koste dyrt.