Gaspriser falder fortsat flittigt her snart midt i 2023, hvor bugnende gaslagre og rigeligt adgang til flydende gas presser markederne oveni lavere forbrug. Noget der også smitter af indimellem på de lavere elpriser, der i pinsen bragte rekordlave negative elpriser.

Gaspriser falder – siden 2022

De europæiske gaspriser er faldet stødt siden toppen i august 2022, hvor vi dog så et nøk opad kort før jul, da de sidste mængder skulle handles på plads, og der var frygt for en kold vinter.

Vi kom dog gennem en meget mild vinter med store naturgaslagre og med rigelig adgang til LNG / LPG. Noget der fortsat sætter pres på markederne, og derfor er niveauet snart retur ved priserne set før krigen i Ukraine startede i februar 2022.

Graf over danske gaspriser for vinteren 2023-2024
Gaspriser udvikling graf for vinteren 2023/24. Baseret på data fra den tyske gasbørs.
Kilde: eex.

Er vi der snart?

Det er nærliggende at tænke, at vi nu er fuldstændig på den anden side af energipriskrisen, der herskede gennem det meste af 2022, men det er værd at huske på, at vi endnu er i en periode med meget lavt forbrug af energi i Europa og meget af resten af verden.

Der har været tendens til recession, hvilket de økonomiske vismænd dog for nyligt har skudt ned, da de afblæser den helt store nedtur og i stedet løfter skønnet for dansk økonomi med 40 mia. kroner.

Noget, der ansporer dem til at kræve stram finanspolitik til og med 2025 med dertil hørende høje renter. Lad os se, hvad fremtiden bringer.

Efteråret bringer altid spænding

I efteråret kan verden dog se anderledes ud mht. energipriserne. For de norske naturgasfelter skal ud til vedligehold og samtidig peger tørkeindeks i Europa allerede i retningen af en gentagelse af sidste års meget varme og tørre sommer – noget, der igen kan anspore øget energiforbrug til køling gennem Europa og medhørende eventuelle stigninger i gaspriser mm.

Hvad er prisen på 1 m3 gas 2022?

Priserne på gas og el svinger som vinden blæser. Derfor har jeg oprettet en side, hvor jeg løbende opdaterer prognose over gaspris 2023. Den kan tilgås her: Prognose gaspriser 2024.

1 m3 gas endte i gennemsnit med en pris på ca 11,4 kroner/m3 i 2022

Hvordan udregnes gasregning?

Det er muligt at påvirke forskellige dele af den endelige gaspris, og gasmarkederne svinger dagligt. Der kan dog læses mere under ovenstående fakta-boks, hvor jeg har beskrevet selve udregningen af naturgasprisen.

Det er vanskeligt at vide præcis, hvad den endelige gaspris 2023 bliver. Men jeg opdaterer løbende en prognose over priserne 2023 her: naturgas forecast 2024.